top line
logo

Ο Άγιος Ιάκωβος ο εν Ευβοία καταφυγή των συγχωριανών του

Ἡ ἁγία ζωή τοῦ μικροῦ Ἰακώβου ἔκανε τούς συγχωριανούς του, ἀλλά καί τούς κατοίκους τῶν γύρω χωριῶν, ὅπου πήγαινε, εἴτε ὡς βοηθός τοῦ πατέρα του εἴτε γιά νά ψάλει μέ τή μελωδική φωνή του στίς γιορτές τους, νά τόν σέβονται καί νά τόν ὑπολογίζουν ὡς παιδί τῆς Ἐκκλησίας, παιδί τοῦ Θεοῦ. Καί ἔγινε ἡ καταφυγή τους.

Διαβάστε Περισσότερα


Ο χρόνος που χάσαμε

Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού

 «Μην απατάσαι ότι με τον επόμενο χρόνο θα αναπληρώσεις τον χρόνο που έχασες. Διότι και της κάθε ημέρας ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να εκπληρώσουμε όπως πρέπει τις καθημερινές μας υποχρεώσεις προς τον Θεό» (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος).

Ένας από τους πιο μεγάλους πειρασμούς που αντιμετωπίζουμε και στην ζωή και στις σχέσεις μας είναι το «έχουμε χρόνο». Δεν είναι μόνο η αναβολή για αύριο αυτού που μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Είναι το «σ’ αγαπώ» που αναβάλαμε

Διαβάστε Περισσότερα


Δεν υπάρχει άλλη ζωή!

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Ο φόβος της εξαφάνισης του προσώπου μας μετά το θάνατο, νομίζω πως είναι η ουσία του φόβου μας μπροστά στο γεγονός του θανάτου. Ενός γεγονότος πανανθρώπινου, βέβαιου και άγνωστου χρόνου.

Η χωρίς αποδείξεις μετά-θάνατον ζωής, αυξάνει τις φοβίες και οδηγεί στην απώθηση – μη απασχόληση, ή σε νευρωτικές – αρρωστημένες καταστάσεις που διαλύουν την ύπαρξη και χάνεται η χαρά της ζωής. Η Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας δεν απωθεί το γενονός του θανάτου ως να μην υπάρχει ούτε χαίρεται

Διαβάστε Περισσότερα


Μας ξεγέλασε ο Χριστός;

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη για τους πρώτους χριστιανούς ότι «είχαν μια καρδιά και μια ψυχή» (Πρ. 4,2). Ο ίδιος ο Αρχηγός της Εκκλησίας μας λέει ότι «η πρώτη και σπουδαιότερη εντολή είναι ν’ αγαπούμε το Θεό με όλη την καρδιά μας, την ψυχή μας, το νου μας, τη δύναμή μας. Και δεύτερη, ίδια με την πρώτη, ν’ αγαπούμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας» (Μάρκ. 12, 29-31).

Διαβάστε Περισσότερα


Άγ. Ιάκωβος: «Ενώ έβαζα την Αγία Λαβίδα στο στόμα του, είδα μία λάμψη να φεύγει &..» | Ο αμετανόητος

Του Ανδρέα Χριστοφόρου.

Άγιος Ιάκωβος ο εν Ευβοία: «Ο Θεός μου έδωσε το χάρισμα να βλέπω τους προσερχόμενους χωρίς μετάνοια μαύρους, ενώ τους μετανοούντες φωτεινούς. Μία φορά λοιπόν, βλέπω έναν νεαρό να προσέρχεται στην Θεία Κοινωνία ολόμαυρος. Όταν έφτασε εις το Ποτήριον, είπα από μέσα μου: ''Ποιος είσαι εσύ Ιάκωβε για να τον κρίνεις;''.

Έκανα το λάθος και τον κοινώνησα. Ενώ έβαζα την Λαβίδα στο στόμα του, είδα μία

Διαβάστε Περισσότερα


Η έννοια του πνευματικού ανθρώπου στην Ορθόδοξη Ανατολή

Σάββα Αλεξάνδρου, Θεολόγου
Βοηθός Διευθυντής Α΄
Λανίτειο Λύκειο Β΄

Με την ενδοκοσμική θεώρηση των πραγμάτων, πνευματικός άνθρωπος, θεωρείται ο άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, ο άνθρωπος της διανόησης και της κουλτούρας.

Ασφαλώς, η ενασχόληση του ανθρώπου, με τα γράμματα και τις τέχνες, αποτελεί μια εν δυνάμει ενεργοποίηση του εικονισμού του Θεού στο ανθρώπινο πρόσωπο. Συνδέεται αμεσότατα με τη γνώση, η οποία κατά τον Αββά Ισαάκ τον Σύρο, «Δόσις εστίν αγαθή, υπό του Θεού δοθείσα τω

Διαβάστε Περισσότερα


Η συνείδηση της Μετανοίας

Του Ανδρέα Χριστοφόρου

Πρώτα η Πίστη, η εμπιστοσύνη στις Εντολές του Χριστού! Οι Εντολές του Χριστού είναι ο κωδικός της Ζωής και της Δημιουργίας του Τριαδικού Θεού.

Ο διψασμένος για Αγάπη και Αλήθεια, μόλις διαβάζει το Ευαγγέλιο, αισθάνεται έλξη καρδιακή και μυστική πληροφορία ότι στο Ευαγγέλιο μιλάει με Αγάπη ο Χριστός και οι Εντολές Του είναι οι καθημερινές συνταγές της Αγάπης.

Αισθάνεται την ανάγκη να τις φυλάξει στην Καρδιά του ώστε κάθε κίνηση

Διαβάστε Περισσότερα


«Ειρήνη πάσι», ίσως η σπουδαιότερη ευχή

Γέροντα Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη

Η ειρήνη βγαίνει μέσα από τα σπλάγχνα του Θεού και προσφέρεται σε μας. Ξεπερνά πάντα νουν και φρουρεί τις καρδιές μας.

Είναι, όπως λέει ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας, “ἀπασῶν τῶν ἀρετῶν ὁμοῦ και φιλοσοφίας ἁπάσης καρπός”. Όταν αποκτούμε την ειρήνη, αποκτούμε όλα τα αγαθά και δεν έχομε καμιά ανάγκη. Γι’ αυτό η ειρήνη αποτελεί το μοναδικό και το πλέον αναγκαίο στοιχείο της θείας Λειτουργίας.

Την αρχαιότατη εποχή, όταν

Διαβάστε Περισσότερα


Η δύναμη και η αδυναμία της αμαρτίας

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Αμαρτία, αστοχία, αποτυχία, λάθος, παρανομία, ασθένεια: έννοιες που μας λένε πως «κάτι δεν πάει καλά». Άλλοι δε θέλουν ν’ ασχοληθούν, παρακάμπτοντας την πραγματικότητα, άλλοι ασχολούνται παθιασμένα κάνοντας τη ζωή τους αμαρτωλοκεντρική, προσέχοντας  κάθε κίνηση τους μην αμαρτήσουν, κι άλλοι παραδεχόμενοι το ευόλισθο και αδύνατο της ανθρώπινης φύσης, αγωνίζονται, στηριγμένοι στη δύναμη και τη χάρη του Θεού.

Η τοποθέτησή μας στο

Διαβάστε Περισσότερα


Θεία Λειτουργία η ζωή της Εκκλησίας

Μητρ. Ίμβρου & Τενέδου Κυρίλλου

Η Θεία Λειτουργία είναι η ζωή της Εκκλησίας. Είναι καθημερινή "Λειτουργία" της Εκκλησίας.

Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει Εκκλησία. Καθημερινά έστω και μια Λειτουργία αν τελεσθεί πάνω στην γη η Εκκλησία μετέχει της Βασιλείας του Θεού.

Κάθε Θ. Λειτουργία δεν προσφέρεται για τον έναν, τους δέκα ή τους χίλιους που μετέχουν σ αυτήν , αλλά υπέρ της του κόσμου ζωής, υπέρ της οικουμένης.  Στα ασκητήρια του

Διαβάστε Περισσότερα


Οι θρήσκοι: το πιο επικίνδυνο είδος μέσα στην εκκλησία

Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου

Αυτοί οι άνθρωποι να ξέρετε, οι θρήσκοι άνθρωποι, είναι το πιο επικίνδυνο είδος μέσα στην εκκλησία. Αυτοί οι θρήσκοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Ο Θεός να μας φυλάει απ’ αυτούς. Έλεγε ένας αγιορείτης όταν έκαμνα μία φορά λειτουργία και λέγαμε «Κύριε σώσον τους ευσεβείς» λέει αστειευόμενος «Κύριε σώσον ημάς από τους ευσεβείς» δηλαδή ο Θεός να σε φυλάει από τους θρήσκους ανθρώπους, διότι θρήσκος άνθρωπος σημαίνει μία προσωπικότης διεστραμμένη η οποία ουδέποτε είχε

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media