top line
logo

Οι λογισμοί και η προέλευσή τους

Ιερομονάχου Βενεδίκτου Αγιορείτου

Όταν λέμε λογισμούς, δεν εννοούμε απλώς τις σκέψεις, αλλά τις εικόνες και τις παραστάσεις κάτω από τις όποιες υπάρχουν κάθε φορά και οι κατάλληλες σκέψεις. Οι εικόνες, λοιπόν, μαζί με τις σκέψεις λέγονται λογισμοί.

    Πρώτη και κύρια αιτία των λογισμών στον άνθρωπο είναι το προπατορικό αμάρτημα. Μέχρι τότε ο νους του ανθρώπου ήταν "ενοειδής", δηλαδή, δεν διεσπάτο σε άλλα πράγματα εκτός από τον Θεό. Από τη στιγμή του προπατορικού αμαρτήματος άρχισε να δουλεύει ο λογισμός της αμφισβητήσεως και

Διαβάστε Περισσότερα


Η ζωή της Παναγίας στη ζωή μας

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Μέσα από τα καθημερινά προβλήματα της ζωής, κάποτε απλά και κάποτε συγκλονιστικά, ξεπροβάλλουν οι γιορτές της Εκκλησίας. Οι Δεσποτικές (για το Δεσπότη Χριστό, τον Κύριο) και οι Θεομητορικές (για τη Μητέρα του Θεού), ασφαλώς, έχουν μιαν άλλη βαρύτητα. Στο βάθος μας δείχνουν πώς πρέπει να ζήσουμε για να έχει η ζωή μας χαρά και ομορφιά.

Διαβάστε Περισσότερα


Θεολογική κρίση στην εποχή του κορωνοϊού

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Νομίζω δε χρειάζεται να  αναφέρω τις επιπτώσεις που έφερε ο κορωνοϊός στην οικονομία, στην ψυχολογία των ανθρώπων, στην κοινωνική συνοχή, στην ιατρική και σε άλλους γνωστούς ή άγνωστους τομείς. Όλοι λίγο – πολύ τις βιώνουμε είτε θέλουμε είτε όχι.

Θα ’θελα να επισημάνω την κρίση που δημιουργήθηκε στους ανθρώπους της Εκκλησίας, η οποία, όσο προχωρεί η κρίση του κορωνοϊού φαίνεται να μεγαλώνει κι αυτή. Δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά είναι,  όντως, φοβερό ν’

Διαβάστε Περισσότερα


Η συνάντησή μας με τοξικούς ανθρώπους

π. Ανδρέας Αγαθοκλέους

Συμβαίνει η συνάντηση με άνθρωπο που εκπέμπει άρνηση, να μας προκαλέσει αναστάτωση. Ο λόγος του δε, γίνεται αιτία σύγχυσης και τέτοιας εσωτερικής φουρτούνας που χρειάζεται χρόνος, θετικές σκέψεις και επίκληση της άνωθεν βοήθειας, για να ηρεμήσουμε.

Γιατί άραγε; Τι φταίει ώστε ένας άνθρωπος να μπορεί να ταράζει την ειρήνη και τη γαλήνη της καρδιάς μας; Είναι εύκολο να αποδώσουμε ευθύνη στους άλλους για τα δικά μας «κακώς έχοντα». Όμως αυτό

Διαβάστε Περισσότερα


Οι άγιοι στη ζωή μας

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας έχει να παρουσιάσει εκατομμύρια αγίων όλων των επαγγελμάτων, όλων των κοινωνικών τάξεων, κάθε μόρφωσης, «εις πάσαν την γην», σ’ όλους τους αιώνες. Άγιοι που γίναν γνωστοί και γιορτάζονται σ’ όλες τις κατά τόπους Εκκλησίες κι άγιοι που τιμούνται σε συγκεκριμένες περιοχές.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τόσοι που είναι άγνωστοι, αφανείς, που, για λόγους που γνωρίζει μόνο ο Θεός, δεν έγιναν γνωστοί εκτός σ’ όσους

Διαβάστε Περισσότερα


Η ουσία της επικοινωνίας

Μητροπολίτη Λεμεσού Γέροντα Αθανασίου

Η προσπάθεια μας ως Εκκλησία είναι να δούμε τον άνθρωπο στην ουσία του προβλήματος του. Γιατί διαλύεται η οικογένεια; Γιατί υπάρχει αυτό το πρόβλημα; Όταν κανείς ερευνήσει τα πράγματα, θα δει πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα, ότι στον τόπο μας το πρόβλημα έγκειται κυρίως και πρωτίστως σ' ένα μεγάλο παράγοντα. Κι ο μεγάλος αυτός παράγοντας είναι η αδυναμία της επικοινωνίας.

Διαβάστε Περισσότερα


Το λαθεμένο και το ουσιαστικό ερώτημα

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Αναφέρεται στη Φιλοκαλία, ότι ο όσιος Νικηφόρο ο «Μονάζων», διηγείται το εξής περιστατικό από το βίο του οσίου Αντωνίου:

Πήγαιναν κάποτε στον Αββά  Αντώνιο δύο αδελφοί. Και επειδή τους έλειψε στο δρόμο το νερό, ο ένας πέθανε κι ο άλλος κινδύνευε να πεθάνει. Μην μπορώντας να βαδίσει άλλο, έπεσε κατά γης περιμένοντας το θάνατο. Ο δε Αντώνιος, που καθόταν στο όρος, κάλεσε γρήγορα δύο Μοναχούς που έτυχε να είναι εκεί και τους είπε:

Διαβάστε Περισσότερα


Προσευχή για την ελευθερία από τον εαυτό μας

Αρχιεπισκόπου Αλβανίας  Αναστασίου

Αν θέλαμε να συμπυκνώσουμε σε μια σύντομη προσευχή αυτή την απαιτητική εντολή του Χριστού «απαρνησάσθω εαυτόν», θα μπορούσαμε να λέγαμε και το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, Θεέ μου, ελευθέρωνέ με από τον εαυτό μου, από τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού μου και δίνε με στον Εαυτό σου.

Πρόκειται για ένα θέμα ελευθερίας και αυτή την ελευθερία δεν μπορούμε να την πετύχουμε παρά μόνο όταν ακολουθήσουμε με συνέπεια

Διαβάστε Περισσότερα


Η απάντηση των κεκοιμημένων: ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Το πιο κάτω περιστατικό συνέβη το Πάσχα του 1935, στο αγιορείτικο μοναστήρι του Αγίου Παύλου. Μετά τον εσπερινό της Αγάπης συνηθίζεται να συνάζονται όλοι οι πατέρες στο αρχονταρίκι και να ανταλλάσσουν ευχές με τον ηγούμενο και μεταξύ τους. Ο νεόκουρος μοναχός π. Θωμάς μη γνωρίζοντας την τάξη, πήγε με τους γεροντότερους μοναχούς μπροστά μπροστά. Ο ηγούμενος τον είδε και τον παρατήρησε. Ο π.Θωμάς είπε το «ευλόγησον».

Διαβάστε Περισσότερα


Μπροστά στό θάνατο τοῦ Θεανθρώπου

Ἄν ὁ θάνατος τοῦ ἀνθρώπου εἶναι μυστήριο, ὁ θάνατος τοῦ Θεανθρώπου εἶναι TO ΜΥΣΤΗΡΙΟ.

«Πῶς χωρίζεται ἡ ψυχή ἀπό τό σῶμα; Πῶς διασπᾶται ἡ ἁρμονική τους σχέση καί κόβεται ὁ φυσικός τους δεσμός;»

Πῶς « ἡ ζωή ἐν τάφῳ»;

Πῶς «ἡ ζωή θνήσκει»;

Πῶς «ὁ δεσπότης πάντων καθορᾶται νεκρός»;

Τό μυστήρι τοῦ θανάτου κατανοεῖται μέ τή βίωσή του.

Μορφές θανάτου μπορεῖ νά εἶναι:

ἡ ἀποτυχία στά

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media