top line
logo

Η ουσία της επικοινωνίας

Μητροπολίτη Λεμεσού Γέροντα Αθανασίου

Η προσπάθεια μας ως Εκκλησία είναι να δούμε τον άνθρωπο στην ουσία του προβλήματος του. Γιατί διαλύεται η οικογένεια; Γιατί υπάρχει αυτό το πρόβλημα; Όταν κανείς ερευνήσει τα πράγματα, θα δει πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα, ότι στον τόπο μας το πρόβλημα έγκειται κυρίως και πρωτίστως σ' ένα μεγάλο παράγοντα. Κι ο μεγάλος αυτός παράγοντας είναι η αδυναμία της επικοινωνίας.

Διαβάστε Περισσότερα


Το λαθεμένο και το ουσιαστικό ερώτημα

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Αναφέρεται στη Φιλοκαλία, ότι ο όσιος Νικηφόρο ο «Μονάζων», διηγείται το εξής περιστατικό από το βίο του οσίου Αντωνίου:

Πήγαιναν κάποτε στον Αββά  Αντώνιο δύο αδελφοί. Και επειδή τους έλειψε στο δρόμο το νερό, ο ένας πέθανε κι ο άλλος κινδύνευε να πεθάνει. Μην μπορώντας να βαδίσει άλλο, έπεσε κατά γης περιμένοντας το θάνατο. Ο δε Αντώνιος, που καθόταν στο όρος, κάλεσε γρήγορα δύο Μοναχούς που έτυχε να είναι εκεί και τους είπε:

Διαβάστε Περισσότερα


Προσευχή για την ελευθερία από τον εαυτό μας

Αρχιεπισκόπου Αλβανίας  Αναστασίου

Αν θέλαμε να συμπυκνώσουμε σε μια σύντομη προσευχή αυτή την απαιτητική εντολή του Χριστού «απαρνησάσθω εαυτόν», θα μπορούσαμε να λέγαμε και το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, Θεέ μου, ελευθέρωνέ με από τον εαυτό μου, από τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού μου και δίνε με στον Εαυτό σου.

Πρόκειται για ένα θέμα ελευθερίας και αυτή την ελευθερία δεν μπορούμε να την πετύχουμε παρά μόνο όταν ακολουθήσουμε με συνέπεια

Διαβάστε Περισσότερα


Η απάντηση των κεκοιμημένων: ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Το πιο κάτω περιστατικό συνέβη το Πάσχα του 1935, στο αγιορείτικο μοναστήρι του Αγίου Παύλου. Μετά τον εσπερινό της Αγάπης συνηθίζεται να συνάζονται όλοι οι πατέρες στο αρχονταρίκι και να ανταλλάσσουν ευχές με τον ηγούμενο και μεταξύ τους. Ο νεόκουρος μοναχός π. Θωμάς μη γνωρίζοντας την τάξη, πήγε με τους γεροντότερους μοναχούς μπροστά μπροστά. Ο ηγούμενος τον είδε και τον παρατήρησε. Ο π.Θωμάς είπε το «ευλόγησον».

Διαβάστε Περισσότερα


Μπροστά στό θάνατο τοῦ Θεανθρώπου

Ἄν ὁ θάνατος τοῦ ἀνθρώπου εἶναι μυστήριο, ὁ θάνατος τοῦ Θεανθρώπου εἶναι TO ΜΥΣΤΗΡΙΟ.

«Πῶς χωρίζεται ἡ ψυχή ἀπό τό σῶμα; Πῶς διασπᾶται ἡ ἁρμονική τους σχέση καί κόβεται ὁ φυσικός τους δεσμός;»

Πῶς « ἡ ζωή ἐν τάφῳ»;

Πῶς «ἡ ζωή θνήσκει»;

Πῶς «ὁ δεσπότης πάντων καθορᾶται νεκρός»;

Τό μυστήρι τοῦ θανάτου κατανοεῖται μέ τή βίωσή του.

Μορφές θανάτου μπορεῖ νά εἶναι:

ἡ ἀποτυχία στά

Διαβάστε Περισσότερα


Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου: Ἡ ἐν Χριστῷ ἄσκηση

Σχόλια στήν Δ' Κυριακή τῶν Νηστειῶν -
Τό νόημα τῆς ἀσκήσεως μέσα στη ζωἠ τῆς Ἐκκλησίας

Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου,
Γενικοῦ Διευθυντῆς τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας

Ἡ ἐν Χριστῷ ἄσκηση

Μέσα στό Μυστήριο τῆς Θείας Λειτουργίας, στό ὁποῖο κτυπᾶ ἡ καρδιά τῆς Ἐκκλησίας καί ἀποκαλύπτεται ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ, τιμᾶμε καί γεραίρουμε πάντοτε τήν ἱερά μνήμη τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Ἰωάννου τοῦ Σιναΐτου, γιά νά διδαχθοῦμε ἀπό τήν αἰωνόβια πεῖρα του περί τοῦ ὄντως Ὄντος Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ καί

Διαβάστε Περισσότερα


Όπου και να πάμε τον εαυτό μας κουβαλάμε

Π.Β. Πάσχου,  Μικρό Γεροντικό

Ἕνας μοναχός ζοῦσε σ’ ἕνα κοινόβιο μοναστήρι ὡς ἡσυχαστής, ἀλλά πολύ συχνά τόν κυρίευε τό  πάθος τῆς ὀργῆς. Σκέφτεται, λοιπόν, καί λέγει στόν ἑαυτό του: «Θά φύγω ἀπό τοῦτο τό μοναστήρι καί θά πάω ν’ ἀσκητεύσω μόνος μου ὡς ἀναχωρητής˙ κι ἐκεῖ, ἅμα δέν ἔχω καμιά σχέση μέ κανέναν καί ἡσυχάζω μόνος μου, θά πάψει νά μ’ ἐνοχλεῖ καί τό πάθος τῆς ὀργῆς».

Διαβάστε Περισσότερα


Αγιότητα – απλότητα

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η εποχή μας δεν χαρακτηρίζεται μόνο από αδικίες, εκμεταλλεύσεις, εγωισμούς, αντιπαλότητες και αμαρτίες  ποικίλες. Υπάρχει και αλληλεγγύη, κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας και ανικανότητας, συλλογικότητα και πνευματικότητα. Φαίνεται πως πάντα έτσι ήταν και έτσι θα είναι. Αντιφάσεις και πάλη μεταξύ της κακίας και της θεϊκής  ομορφιάς.

Διαβάστε Περισσότερα


Πώς τα λόγια γίνονται έργα

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Ο άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος, στο σύγγραμμά του «Λόγος περί πίστεως και διδασκαλίας», σε μια κατάθεση πόνου για το τι μας καλεί ο Θεός να ζήσουμε κι εμείς  αδιαφορούμε καταλήγει στο εξής: «Τι άλλο να πω; Σε όλα αυτά πιστεύουμε μονάχα με τα λόγια, και με τα έργα τα αρνούμαστε. Δεν ακούγεται παντού το όνομα του Χριστού, στις πόλεις και τα χωριά και τα κοινόβια και τα όρη; Αν θέλεις, κοίταξε και εξέτασε προσεκτικά, αν τηρούν τις εντολές Του· και μόλις θα βρεις -

Διαβάστε Περισσότερα


Αμαρτία: έγκλημα κατά της αγάπης του Πατρός

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Συχνά προβάλλεται το ερώτημα: «Είναι αμαρτία αυτό;», όταν πρόκειται για μια ενέργεια που η συνείδησή μας μαρτυρά ότι "κάτι δεν πάει καλά". Και στη συνέχεια, κάπως πιο "επαναστατικά", το ερώτημα:  «γιατί είναι αμαρτία;».

Δεν είναι άγνωστο το φαινόμενο να γνωρίζουμε, από μικροί ήδη, έναν κατάλογο επιτρεπόμενων και απαγορευμένων πράξεων, βάσει του οποίου να ρυθμίζεται η συμπεριφορά μας, ώστε, να είμαστε αποδεκτοί από τους ανθρώπους – κοινωνική ηθική ή από το Θεό –

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media