top line
logo

Τo «Μνημείο Ζαλόγγου» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, χαρακτηρίστηκε Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το «Μνημείο Ζαλόγγου» του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, στην κοινότητα Καμαρίνας, στην Περιφέρεια Πρεβέζης.

Το μνημείο αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα εφαρμογής των αρχών του μοντερνισμού στη μνημειακή γλυπτική της μεταπολεμικής Ελλάδας. Οι μορφές των γυναικών δεν αναπαριστούν γνωστές ιστορικές μορφές, αλλά εκ προθέσεως αφέθηκαν από τον γλύπτη χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και επιλέχθηκε η πλήρης αφαίρεση των λεπτομερειών του προσώπου και του κορμού

Διαβάστε Περισσότερα


Πράσινο φως από το Υπουργείο Πολιτισμού στις μελέτες για τις επείγουσες εργασίες στερέωσης-αποκατάστασης πύλης εισόδου στην Βασιλική Αλκίσωνος

Την έγκριση των μελετών επειγουσών εργασιών στερέωσης-αποκατάστασης πύλης εισόδου κεντρικού κλίτους Βασιλικής Β’ ( Αλκίσωνος) στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Διαβάστε Περισσότερα


‘’ΕΦΑ Άρτας: Ο Άραχθος κυλάει… ιστορίες διηγείται και μνημεία αποκαλύπτει…’’

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργασιών καθαρισμού εντός της κοίτης του ποταμού Αράχθου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, ΠΕ Άρτας, συνεχίζει τις ενδελεχείς επιφανειακές έρευνες εντός της κοίτης του ποταμού, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικά αρχαία κατάλοιπα.

Διαβάστε Περισσότερα


Έναρξη εργασιών συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Ι. Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου («Κόκκινη Εκκλησιά») Βουργαρελίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, στα πλαίσια της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων στο χώρο ευθύνης της και βάσει σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, έχει ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Ι. Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου («Κόκκινη Εκκλησιά») Βουργαρελίου και του περιβάλλοντος αυτού χώρου, καθώς και συντήρησης των τοιχογραφιών στο εσωτερικό του.

Διαβάστε Περισσότερα


Στο «φως» το πρωτότυπο χειρόγραφο της β’ μελοποίησης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»

Το πρωτότυπο χειρόγραφο της β’ μελοποίησης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Νικολάου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, έρχεται για πρώτη φορά στο φως και δεσπόζει πλέον, στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, μετά και την παράδοσή του από τη δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου στον πρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Διαβάστε Περισσότερα


Επαναλειτουργία Μουσείων αρμοδιότητας ΕΦΑ Άρτας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σας ενημερώνει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η Παρηγορήτισσα με τη Γλυπτοθήκη ανοίγουν και πάλι τις πύλες τους για το κοινό από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά την παραμονή τους στον χώρο οι επισκέπτες θα πρέπει να

Διαβάστε Περισσότερα


Γάμος βγαλμένος από την Επανάσταση του ’21!

Ο γάμος τους συνέπεσε τη χρονιά της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, σκέφτηκαν και  πραγματοποίησαν τηρώντας τις σχετικές παραδόσεις.

Ο λόγος για ένα ζευγάρι από τα Τρίκαλα, που παντρεύτηκε φορώντας ό,τι φορούσαν οι άνθρωποι το 1821, και όχι μόνο οι ίδιοι (νύφη και γαμπρός), αλλά και οι κουμπάροι κι οι φίλοι τους. Από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης ήταν, επίσης, τα κειμήλια και τα άρματα που έφεραν.

Ο γάμος του Απόστολου

Διαβάστε Περισσότερα


Η Νικόπολη ετοιμάζει την υποψηφιότητα της για τον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Τρία σημαντικά έργα για την Νίκόπολη έχει καταθέσει το Υπουργείο Πολιτισμού, για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Mέσω του έργου των Πολιτιστικών διαδρομών σχεδιάζεται από το Υπουργείο η συντήρηση των ψηφιδωτών της Βασιλικής Α, του Δομετίου και της Βασιλικής Δ, καθώς και αποκατάσταση Πύλης Βασιλικής Β ́Αλκίσωνος.

Διαβάστε Περισσότερα


«Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ  18 ΜΑΪΟΥ 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας συμμετέχουν στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 και εγκαινιάζει μια νέα ενότητα για μικρούς φίλους με τίτλο:

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media