top line
logo

Αρχίζουμε…

 

Σχεδόν μισός χρόνος πέρασε από την ημέρα εκείνη που κατά απροσδόκητο τρόπο η ζωή μας έπαψε να τρέχει στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Η καραντίνα που επιβλήθηκε (δικαίως ή αδίκως) μας αποξένωσε από τους αγαπημένους μας και μας στέρησε πολλές όμορφες και καλές στιγμές της καθημερινότητας. Πολλοί είπαν ότι ήταν μια ευκαιρία για απομόνωση και προσωπική περισυλλογή. Σωστό, αλλά αρκετά ψυχοφθόρο καθότι ο άνθρωπος«κοινωνικό ον».  Περισσότερο για τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού  η έλλειψη επαφής και κοινωνίας είναι σαν το

Διαβάστε Περισσότερα


Συμμετοχή της ΕΦΑ Άρτας στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης 2020 (Βίντεο)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης 2020 με την προβολή βίντεο , με τίτλο:

 «Στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας»

 Ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ), η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συντονίζουν/ για 3η συνεχόμ​ενη χρονιά τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης στις 11 Οκτωβρίου 2020.

Διαβάστε Περισσότερα


Ωράριο λειτουργίας Κάστρου Άρτας κατά τον μήνα Οκτώβριο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σας ενημερώνει ότι από τη 1 έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 το Κάστρο της Άρτας θα παραμείνει ανοικτό καθημερινά από 08:00  έως 18:00 (εκτός Τρίτης).

H Προϊσταμένη της ΕΦΑ Άρτας

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου

Δρ Αρχαιολόγος


Συμμετοχή της ΕΦΑ Άρτας στον ψηφιακό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25-27 Σεπτεμβρίου 2020)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25-27 Σεπτεμβρίου 2020), το θέμα των οποίων για τη φετινή χρονιά είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση- η δια βίου μάθηση».

Διαβάστε Περισσότερα


Ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Μετά την Αγία Σοφία ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζάμι και τη Μόνη της Χώρας ( Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα) η οποία εως σήμερα ήταν μουσείο.

Το πρωί (21/8/2020) δημοσιεύτηκε η απόφαση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας. 

Ιστορικά στοιχεία για τη Μονή της Χώρας

Η πρώιμη ιστορία της μονής δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Η παράδοση που τη συνοδεύει τοποθετεί την ίδρυσή της τον 6ο αιώνα από τον άγιο Θεόδωρο, ενώ έχει αποδοθεί και στον Κρίσπο, γαμπρό του αυτοκράτορα Φωκά (7ος αι.).

Διαβάστε Περισσότερα


Σημαντικά ευρήματα για την οχύρωση της Aρχαίας Αμβρακίας απο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας

Σημαντικά ευρήματα για την οχύρωση της αρχαίας Αμβρακίας ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας που διεξάγει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.

Διαβάστε Περισσότερα


Η Αρχαία Νικόπολη σε ένα κλικ στον υπολογιστή

Μια εξαιρετική εικονική περιήγηση στην αρχαία Νικόπολη έχει την ευκαιρία να κάνει το κοινό μέσω της νέας ιστοσελίδας που δημιουργήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στο πλαίσιο του έργου Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Β’ Φάση).
Ο ιστότοπος actianicopolisarchaeopark.gr φιλοδοξεί να καλύψει τόσο τις ανάγκες προβολής του έργου όσο και την πληρέστερη παρουσίαση του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης

Διαβάστε Περισσότερα


Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Ανάπλεια" απο τον Δήμο Ναυπλιέων

Αφιερωμένο στον Πόντο το τετραήμερο Φεστιβάλ «Ανάπλεια» του Δήμου Ναυπλιέων, που για  τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, και παρά την πανδημία, ο Δήμος Ναυπλιέων διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ,  Σάββατο 8 Αυγούστου 2020. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν  στις τρεις πιο ιστορικές πλατείες του Ναυπλίου, Φιλελλήνων, Τριών Ναυάρχων και Συντάγματος.

Διαβάστε Περισσότερα


Πανσέληνος Αυγούστου 2020 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας (03.08.2020)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανσέληνος του Αυγούστου εμπνέει, συγκινεί, ευφραίνει την ψυχή.

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει σταθερά από το 2002 εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, δίδοντας τη δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει ειδυλλιακές καλοκαιρινές βραδιές γεμάτες… φεγγαρόφως και πολιτισμό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων

Διαβάστε Περισσότερα


Οι Πόντιοι λένε “ΟΧΙ” στο “κάλεσμα” του Ερντογάν

Εκφράζοντας την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), η πρόεδρος Χριστίνα Σαχινίδου δήλωσε στο Voria.gr ότι είναι αδύνατο η ομοσπονδία να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Ερντογάν. «Εδώ, ο “αγαπητός” σουλτάνος Ερντογάν έκανε τζαμί την Αγία Σοφία, το μοναδικό αυτό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Από τον Ερντογάν μπορούμε να περιμένουμε και ιμάμη στην Παναγία Σουμελά. Δεν υπολογίζει τίποτε. Θα συνεχίσει την ίδια τακτική», ανέφερε.

Όπως είπε, η

Διαβάστε Περισσότερα


Πέτσας: Εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εκκλησίες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως, αν χρειαστεί, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και στις εκκλησίες και σε άλλους κλειστούς χώρους.

Χαρακτηριστικά είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση: «Τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media