top line
logo

Η ώρα του θανάτου

Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου

Η ώρα του θανάτου είναι πολύ συνταρακτική για τον άνθρωπο, γιατί η ψυχή χωρίζεται από το σώμα με το όποιο αποτελούσε μια αρραγή ενότητα.

Οι άγιοι της Εκκλησίας ετοιμάζονται σε όλη τους την ζωή για την ώρα αυτήν. Και όταν πλησιάζει αυτή η στιγμή προσεύχονται πολύ.

Στα ασκητικά συγγράμματα βλέπουμε ότι οι ασκητές αποδίδουν μεγάλη σημασία στον τρόπο πού φεύγουν οι άνθρωποι, και ιδίως προσέχουν αν έφυγαν έχοντας συνείδηση του θανάτου, θεωρούν μάλιστα ότι είναι πολύ φοβερό να πεθάνει κανείς χωρίς να το

Διαβάστε Περισσότερα


Το χθες, το σήμερα και η αιώνια μέρα

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Υπάρχουν άνθρωποι, συνήθως παλαιότεροι, που αποδίδουν στην εποχή μας όλα τα αρνητικά.  Μεγαλοποιούν τις όποιες αδυναμίες των νέων και θεωρούν το παρελθόν ως τέλειο και την  κοινωνία του χθες ως την ιδανική.  Ασφαλώς η υπερβολική και ακραία κριτική δεν αποδίδει όλη την αλήθεια.

Είναι αναγκαίο να θυμόμαστε

  • τις σκληρές αντιπαλότητες για θέματα ασήμαντα
  • τις απορρίψεις

Διαβάστε Περισσότερα


Πώς προσεγγίζεται το Σπήλαιο

Αρχιμ. Ηλία Μαστρογιαννόπουλου

Δεν μπορείς να εισέλθεις στο Σπήλαιο, στην ουσία δηλαδή του Χριστιανισμού, εάν έχεις μια αυτάρκεια, εάν δεν συγκλονίζεσαι, όπως εκείνα τα αμαρτωλά υποκείμενα συγκινήθηκαν μπροστά στον Ιησού και πήγαν πιο κοντά του από τους αυτάρκεις τηρητάς του νόμου.

Σ’ αυτούς ο Ιησούς λέγει: «εσάς τι να σας κάνω, εσείς τα ξέρετε όλα, ετηρήσατε όλας τας εντολάς, δεν έχω τίποτα να σας προσφέρω!».

Ενώ γι’

Διαβάστε Περισσότερα


Κοινοποίηση μυστικῶν...

Ἁγίου  Σεραφείμ τοῦ Σάρωφ

Δέν πρέπει, χωρίς ἀνάγκη, νά ἀνοίγεις στόν ἄλλο τήν καρδιά σου. Μέσα σέ χιλιάδες ἴσως βρεῖς μόνο ἕνα, πού θά μπορέσει νά κρατήσει τό μυστικό σου. Ὅταν ἐμεῖς οἱ ἴδιοι δέν τό κρατᾶμε μέσα μας, πῶς μποροῦμε νά ἐλπίζουμε ὅτι θά τό κρατήσουν οἱ ἄλλοι;


Ο Χριστός η μόνη ελπίδα

Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου

Η πρώτη εντολή του Θεού είναι να αγαπήσεις τον Θεό με όλη σου την ύπαρξη. Από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται αυτό το πράγμα, έχουμε παρενέργειες. Όταν βλέπουμε την απελπισία να μας στραγγαλίζει, να πνιγόμαστε και να φτάνουμε σε σημείο καταστροφής, γιατί απογοητευτήκαμε απ’ όσα είναι γύρω μας ακόμη και από τα πιο ευγενικά στοιχεία που μας περιτριγυρίζουν, τότε κρίνεται που δώσαμε όλη τη δύναμη της υπάρξεώς μας. Αν τηρήσουμε την εντολή του Θεού, τότε με πολλή

Διαβάστε Περισσότερα


Νηστεία καί ἀγάπη

Τό πρῶτο ἥμισυ του 19ου αἰώνα, στήν Ὀχρίδα κυβερνοῦσε ὁ Γιελαντίν μπέης, ὁ ὁποῖος εἶχε ἀποστατήσει ἀπό τόν Σουλτάνο καί ἦταν ἀνεξάρτητος ἀρχηγός. Τήν ἐποχή ἐκείνη ἐπίσκοπος τῆς Ἐκκλησίας ἦταν ὁ μητροπολίτης Καλλίνικος. Μολονότι προέρχονταν ἀπό διαφορετικές θρησκεῖες, ὁ μπέης καί ὁ Καλλίνικος, ἦταν πολύ καλοί φίλοι καί συχνά ἐπισκεπτόταν ὁ ἕνας τόν ἄλλον.

Κάποτε συνέβη ὁ μπέης νά καταδικάσει εἴκοσι πέντε Χριστιανούς σέ ἀπαγχονισμό. Εἶχε προγραμματιστεῖ νά

Διαβάστε Περισσότερα


Το μαρτύριο ως προάγγελος χαράς...

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Ο θάνατος ενός μάρτυρα ονομάστηκε “γενέθλιος ημέρα”, θέλοντας να επισημάνει της είσοδό του στη νέα ζωή, την αιώνια ζωή της Βασιλείας του Θεού. Το μαρτύριό του, αν και με τα μάτια της λογικής και του κόσμου τούτου θεωρείται αποτυχία, -  αφού πεθαίνει στα χέρια των δημίων του - γίνεται αφετηρία δόξας και θριάμβου. Όπως ο Κύριός του νίκησε το θάνατο διά του θανάτου κι έγινε ο σταυρός Του πηγή χαράς και Ανάστασης, έτσι κι ο μάρτυρας του Χριστού μαρτυρώντας εισέρχεται στη

Διαβάστε Περισσότερα


Το μέγιστο μάθημα

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Ασθένειες, θλίψεις, ακαταστασίες, άγχος και ένταση, τα σημάδια της ανθρώπινης πορείας.  Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά!  Κανενός δεν είναι όλο νύχτα και σκοτάδι η ζωή του, όπως και δεν είναι όλο μέρα και φως.  Πορευόμαστε στις εναλλαγές.  Έτσι αποκτά ενδιαφέρον η ζωή.  «Έσονται οι έσχατοι πρώτοι κι οι πρώτοι έσχατοι».  Δεν μπορείς να επαναπαύεσαι ούτε στις επιτυχίες σου ούτε στις ασφάλειές σου.  Από τη μια στιγμή στην άλλη μπορείς να βρεθείς

Διαβάστε Περισσότερα


Ευρισκόμενος εις όρος υψηλόν

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Κοιτάζοντας τον κόσμο από ψηλά τον βλέπεις μικρό.  Μικρά τα σπίτια, τους δρόμους, τ’ αυτοκίνητα, τους ανθρώπους.  Δεν έχουν, όμως, μικράνει τα προβλήματα, οι έννοιες, οι πόνοι τους. Αυτά μένουν και τους καθορίζουν.

Κοιτάζοντας τον κόσμο από ψηλά, δεν τον προσεγγίζεις, δεν ακούς τους παλμούς του, δεν τον κατανοείς.  Μένεις χωρίς την κοινωνία, τη σχέση, την ενότητα που ζωογονεί.  Γι’ αυτό και δεν υπάρχει πληρότητα.

Διαβάστε Περισσότερα


Η Δημιουργία του κόσμου - Γένεσις Επεισόδιο 1

Η Δημιουργία του κόσμου μέσα από το βιβλίο της Γένεσις της Παλαιάς Διαθήκης. Που χρησιμεύει η Παλαιά Διαθήκη, πως έγινε η δημιουργία του κόσμου και σε πόσες ημέρες, πως αποκαλύπτεται η Τριαδικότητα του Θεού, πότε πλάστηκε ο άνθρωπος και τα υπόλοιπα ζώα. Έρευνες και μελέτες που γίνονται κατά καιρούς τι λένε για το μπίγκ μπάνγκ (Big bang) και τον πίθηκο;

Στη νέα σειρά, "ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ", για μικρούς και μεγάλους που θα βρείτε στο κανάλι μας

Διαβάστε Περισσότερα


Λόγος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά

«…Αν ο θάνατος των οσίων είναι τίμιος και η μνήμη δικαίου συνοδεύεται από εγκώμια, πόσο μάλλον τη μνήμη της αγίας των αγίων, δια της οποίας επέρχεται όλη η αγιότης στους αγίους, δηλαδή τη μνήμη της αειπάρθενης και Θεομήτορος, πρέπει να την επιτελούμε με τις μεγαλύτερες ευφημίες.

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media