top line
logo

Ο πνευματικός πειρασμός

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Όσοι θελήσουν ν’ ασχοληθούν σοβαρά με την πνευματική τους πορεία και ν’ αναπτύξουν τη σχέση τους με το Χριστό, προσπαθώντας να τηρήσουν τις εντολές Του από αγάπη σ’ Αυτόν, θα διαπιστώσουν ότι, μαζί με την απόφασή τους, αρχίζουν και οι ποικίλοι πειρασμοί. Άλλοι φανεροί κι άλλοι ύπουλοι, άλλοι εξ αριστερών κι άλλοι εκ δεξιών, άλλοι σαρκικοί κι άλλοι πνευματικοί. Όλοι, όμως, με στόχο να σταματήσουν τον πνευματικό άνθρωπο από το δρόμο που άρχισε, να τον αποθαρρύνουν και να τον θλίψουν.

Διαβάστε Περισσότερα


Σιωπή - Αυτογνωσία - Παθοκτονία

+Μωϋσέως Μοναχοῦ Ἁγιορείτη 

  • Ὅσο ἡ ἡσυχία ἡ ἐξωτερική γίνεται ἐσωτε­ρική ἀρχίζεις ν’ ἀγαπᾶς τή σιωπή, νά μετρᾶς τά λόγια σου, νά μένεις στά καίρια, τά κύρια, τά σπουδαῖα, τ’ ἀπαραίτητα. Οἱ ἅγιοι ἀγάπησαν ἐγκάρ­δια καί ὁλόψυχα τόν Θεό καί ἄφησαν νά τούς μιλήσει ὁ Θεός, ὅπως καί ὅποτε θέλει. Ἦταν ἕτοιμοι ν’ ἀκούσουν ὁτιδήποτε. Δέν εἶπαν τοῦ Θεοῦ αὐτά πού ἤθελαν ν’ ἀκούσουν. Εἶναι ἕνα ὡραῖο καί βαθύ μυστήριο ἡ σιωπή τοῦ Θεοῦ.
  • Ἡ μεγαλύτερη καί

Διαβάστε Περισσότερα


Επαινώντας τον άλλο…

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Πήγε κάποτε να δει τον Αββά Ματόη ο Αββάς Ιάκωβος και του είπε πως σκόπευε να επισκεφθεί και να συνομιλήσει με όλους τους Πατέρες σ’ εκείνη την έρημο.

  • Χαιρέτησέ μου τον Αββά Ιάκωβο, του παρήγγειλε ο Γέροντας.

Σαν έφθασε στον Αββά Ιωάννη, ο Αββάς Ιάκωβος, του έδωσε τους χαιρετισμούς του Αββά Ματόη.

  • Ο Ματόης, είπε εκείνος ευχαριστημένος, είναι πραγματικά άδολος Ισραηλίτης.

Διαβάστε Περισσότερα


Γιατί ο πόνος;

+Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη

Πολύ συχνά ο άνθρωπος εκτός από τα «γιατί» πα­ραπονείται πως είναι αβάστακτος και ασήκωτος ο πό­νος του και πως δεν είναι ικανός να τον αντέξει. Εν­τούτοις αυτός ο μεγάλος πόνος τελικά αντέχεται και ανακαλύπτει και αποκαλύπτει πολύ σπουδαία πράγμα­τα, που φανερώνουν την ποιότητα και ακεραιότητα της ζωής μας. Αν δηλαδή πιστεύουμε αληθινά -με μία πίστη δυνατή, ακράδαντη και θερμή- αν υπομέ­νουμε κραταιά κι ελπίζουμε εγκάρδια. Η πίστη στον Κύριο

Διαβάστε Περισσότερα


Κι όμως!

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Δεν ήταν σε όλα οι άλλες εποχές καλύτερες από σήμερα!

Σήμερα δεν απορρίπτονται, ως μη παραγωγικοί και άχρηστοι κοινωνικά, όσοι έχουν κάποια αδυναμία σωματική ή ψυχική.

Σήμερα δεν επισκέπτονται τις μεγάλες πόλεις, τα αξιοθέατα και τουριστικούς προορισμούς μόνο όσοι έχουν κάποια κοινωνική θέση και έχουν οικονομική άνεση.

Σήμερα δεν μορφώνονται μόνο οι πλούσιοι.

Σήμερα δεν περιορίζονται οι γνώσεις σε

Διαβάστε Περισσότερα


Αποκάλυψη στην Πόλη

Γιώργου Κυπριανού

Βρέθηκα στην Πόλη. Απλά, για αρκετές μέρες προσποιούμενος τον κάτοικό ή τον εμπερίστατο περιπλανώμενο προσκυνητή της. Χωρίς την ανάγκη οδηγού, ξεναγού, αρχαιολόγου ή ιστορικού. Τα αναλαμβάνει όλα η Πόλη από μόνη της. Αν είσαι ρωμηός, ορθόδοξος και έλληνας δεν χρειάζεσαι πολλά για να διαβείς τους δρόμους και την ιστορία της. Η Πόλη βοά, φωνάζει την καταγωγή και την ταυτότητά της. Γι’ αυτό και δεν πάς οδοιπορικό στην Πόλη.

Διαβάστε Περισσότερα


Ὁ δικός μας Δεκαπενταύγουστος - ἤ, Ἀντέχοντας καὶ φέτος...

π. Κωνσταντίνου Ν. Καλλιανού 

Ὅταν σημαίνει ἡ καμπάνα γιὰ τὴν Παράκληση, τὸ δροσερὸ τ᾿ ἀπόβραδο σιμώνει καὶ μὲ τὶς δικές του ζωγραφιὲς καὶ εὐπρεπίζει,  στολίζει τὸ ναό, ὅπως τὰ λιγοστὰ κλωνάρια ἀπό βασιλικὸ καὶ γιασεμὶ  στολίζουν τὴν Εἰκόνα Της.

Διαβάστε Περισσότερα


Οι Παρακλητικοί Κανόνες της Παναγίας μας

του Οικ. Παρασκευά Αγάθωνος

Ο μήνας Αύγουστος χαρακτηρίζεται ως ο μήνας της Παναγίας. Και τούτο για δύο λόγους: αφ’ ενός μεν επειδή στο κέντρο του μήνα, στις 15 Αυγούστου, εορτάζεται η μεγαλύτερη προς τιμήν της Θεομήτορος εορτή, η εορτή της κοιμήσεώς της, αφ’ ετέρου δε επειδή εξ αιτίας της εορτής τούτης επεκράτησε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου να ψάλλονται εναλλάξ προς τιμήν της η μεγάλη και η μικρή παράκλησις.

Διαβάστε Περισσότερα


Η αληθινή ελευθερία

Ἀρχ. Παύλου Ἐγγλεζάκη

Ὁ ὄλεθρος τοῦ ’74, προετοιμασμένος στήν πνευματική πτώση τῶν ’60, ἄνοιξε ξαφνικά τά μάτια μας στήν πραγματική μας πτωχεία, τήν πενία, καί τήν γυμνότητα. Ὑπό μία ἔννοια τούς τελευταίους δυό αἰῶνες ἔτσι πάντα συνέβαινε μέ τόν ἑλληνισμό.

Διαβάστε Περισσότερα


Η πρόκληση της εμπιστοσύνης στο Θεό και Πατέρα

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

 Αν η παρουσία του Ιησού Χριστού ανάμεσα στους Ιουδαίους, που έβλεπαν τη ζωή με βάση το νόμο του Μωϋσέως κι όχι με την ευρύτητα της αγάπης, ήταν προκλητική, η διδασκαλία Του είναι εξίσου το ίδιο για όλους τους λαούς και για όλες τις εποχές. Καλεί σε υπέρβαση της λογικής και της ανθρώπινης αντίληψης για τη ζωή και για το προς το ζην.

Στην επί του όρους ομιλία Του, απόσπασμα της οποίας διαβάζεται στη Λειτουργία της Γ΄ Κυριακής μετά

Διαβάστε Περισσότερα


Κλήση της Μεγάλης Αγάπης

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Σε κάθε εποχή, όπως και στη δική μας, υπάρχουν αυτοί που είναι ευχαριστημένοι με το να ενδιαφέρονται και ν’ αγαπούν τους συγγενείς, τους γονείς, την ή το σύζυγο και τα παιδιά τους.  Η ζωή τους σμικραίνει στο μικρόκοσμό τους και θεωρούν ότι εκπληρώνουν το λόγο της ύπαρξής τους με το να προσπαθούν μόνο για τους κατά σάρκαν οικείους τους.

Διαβάστε Περισσότερα


banner


| |

Ακολουθήστε μας στα social media