top line
logo

Ιωάννης Α. Σαρσάκης (Καστροπολίτης): Ο Βυζαντινός Καφάβης και το Κάστρο του Διδυμοτείχου

Όταν διαβάζω τα δύο ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη : «Από Υαλί Χρωματιστό» και «Ο Ιωάννης Καντακουζηνός Υπερισχύει», μου έρχονται στο νου πολλές εικόνες αλλά και πρόσωπα που αναφέρονται στα δύο ποιήματα και σχετίζονται άμεσα με το κάστρο και την ιστορία του Διδυμότειχου.

Πρωτίστως βεβαίως ο αυτοκράτορας Ιωάννης Στ΄ Καντακουζηνός, ο οποίος έζησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο Διδυμότειχο, κατείχε εκτάσεις γης στην περιοχή και αποτέλεσε την έδρα του στην εμφύλια διαμάχη με τον Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγο. Κορυφαίο γεγονός για την ιστορία της πόλης

Διαβάστε Περισσότερα


Ο Άρτης και Ναυπάκτου Θεόφιλος Κορυδαλλέας

του Γεωργίου Γεροκόμου

Αφορμή για την συγγραφή του παρόντος άρθρου υπήρξε η κοίμηση, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στην Αθήνα όπου διέμενε, του διαπρεπούς Αρτινού ιατρού ψυχιάτρου Γεωργίου Μ. Καρατσιώλη. Ο αείμνηστος ιατρός ήταν γόνος παλαιάς οικογενείας της Άρτας και αδελφός του μεγάλου ευεργέτου του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Άρτης ιατρού παθολόγου Βασιλείου Καρατσιώλη.

Ο διαπρεπής ιατρός ήταν τακτικός αρθρογράφος στο περιοδικό του

Διαβάστε Περισσότερα


Οργή και οργή

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Όσοι δεν έχουμε φτάσει στην τέλεια ταπείνωση, ώστε «να κάνουμε χώρο για να ζήσει ο αδελφός», αλλά διεκδικούμε τα «δικαιώματά μας» και με τη λογική μας αποδεικνύουμε το δίκαιό μας, αναπόφευκτα θα φτάσουμε στην οργή.

Στους βίους των αγίων κατατίθεται ο σκληρός αγώνας που έκαμαν, κάποιοι απ’ αυτούς, για να νικήσουν το πάθος του θυμού. Ο αββάς Αμμωνάς έλεγε: «Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια αγωνίστηκα σκληρά και προσευχόμουν μέρα-νύχτα στο Θεό, να με βοηθήσει να νικήσω

Διαβάστε Περισσότερα


Νήπια στη σκέψη…

14.000 αθώες ψυχές θανατώνονται για να μην κινδυνεύσει ο θρόνος ενός παράλογου βασιλιά. 14.000 ψυχές! Μπορούμε να συλλάβουμε το μέγεθος; Αναρωτηθήκαμε ποτέ σε τι μέτρο παραλογισμού μπορεί να φτάσει ο ανθρώπινος νους, όταν συνειδητοποιήσει ότι πλήττεται η εικόνα του, αμφισβητείται η αυθεντία του, χάνεται η εξουσία του. Και ο μεν Ηρώδης έμεινε γνωστός στην ιστορία και ανακαλείται στη μνήμη για το απάνθρωπο και πέρα κάθε λογικής σχέδιο που υλοποίησαν οι στρατιώτες του. Οι σύγχρονοι όμως καλά

Διαβάστε Περισσότερα


Προερτάσωμεν Χριστού τα γενέθλια

Για αρκετά χρόνια είχαμε συνηθίσει στην τοπική μας εκκλησία να εισερχόμαστε στη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων από τις 20 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.

Την ημέρα αυτή έφεραν τα ονομαστήριά τους οι δύο σεπτοί Ιεράρχες, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιγνάτιος Γ΄ και ο γέρων πλέον Μητροπολίτης πρ.Άρτης κ. Ιγνάτιος Δ΄.

Ποιος δε θυμάται την μεγαλοπρέπεια των Ιερών Ακολουθιών στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια την επίσκεψη στη Μητρόπολη για τις ευχές

Διαβάστε Περισσότερα


Κάθε πόσο να κοινωνούμε;

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η συμμετοχή μας στη Θεία Κοινωνία είναι ένα πνευματικό θέμα που πέρασε διάφορες διακυμάνσεις, που ακούστηκαν κατά καιρούς διάφορες απόψεις. Από την άποψη πως σπάνια πρέπει να κοινωνούμε, από σεβασμό στο μυστήριο κι ένεκα της δικής μας αμαρτωλότητας, μέχρι την άποψη πως σε κάθε συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία πρέπει να κοινωνούμε, για να εκφράζεται έτσι η ιδιότητά μας ως μελών της Εκκλησίας.

Καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει απάντηση σ’

Διαβάστε Περισσότερα


Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Είναι αυτονόητο, όταν γνωρίσουμε ένα άνθρωπο κι επικοινωνήσουν οι καρδιές, να ενθουσιαζόμαστε και να χαιρόμαστε.  Πραγματοποιείται ο λόγος ύπαρξής μας, που συνίσταται στο κατ’ εικόνα με το οποίο μας προίκισε ο Θεός.  Να μπορούμε, δηλαδή, να ενωνόμαστε μεταξύ μας όπως ο Τριαδικός Θεός που είναι κοινωνία προσώπων, γι’ αυτό και «αγάπη εστί». Αντιθέτως, όταν οι καρδιές ψυχραθούν κι επικοινωνία δεν υπάρχει, βιώνουμε τη θλίψη κι ενθουσιασμός δεν υπάρχει.

Διαβάστε Περισσότερα


Τί είναι το Ιερό Σαρανταλείτουργο;

Σαρανταλείτουργο λέγεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας επί σαράντα συνεχείς ημέρες. Οι σαράντα αυτές λειτουργίες γίνονται υπέρ υγείας των ζώντων και ιδιαιτέρως υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων χριστιανών.
Το Σαρανταλείτουργο υπέρ ζώντων και κεκοιμημένων γίνεται συνήθως τις ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι την 25 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την παράδοσή μας, στο Σαρανταλείτουργο μνημονεύονται από την πρώτη μέχρι την τεσσαρακοστή ημέρα, όσοι έχουν “φύγει” από μας

Διαβάστε Περισσότερα


Τα τίμια λείψανα των αγίων

Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως

Τα τίμια λείψανα των αγίων μαρτύρων θεωρούνταν από τις χριστιανικές κοινότητες σαν πολυτιμότερα από τις πολύτιμες πέτρες, τοποθετούνταν στους ιερούς ναούς κι εξασφαλίζονταν σαν μοναδικός θησαυρός.

Στην επέτειο της άθλησης τους, οι πιστοί έκαναν γιορτή και πανηγύρι για να τιμήσουν τον αθλητή και μάρτυρα του Κυρίου. Σ’ αυτήν διαβάζονταν τα κατορθώματα των μαρτύρων κι εκφωνούνταν λόγοι εγκωμιαστικοί και πανηγυρικοί από τους ρήτορες των χριστιανικών

Διαβάστε Περισσότερα


Ο πνευματικός πειρασμός

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Όσοι θελήσουν ν’ ασχοληθούν σοβαρά με την πνευματική τους πορεία και ν’ αναπτύξουν τη σχέση τους με το Χριστό, προσπαθώντας να τηρήσουν τις εντολές Του από αγάπη σ’ Αυτόν, θα διαπιστώσουν ότι, μαζί με την απόφασή τους, αρχίζουν και οι ποικίλοι πειρασμοί. Άλλοι φανεροί κι άλλοι ύπουλοι, άλλοι εξ αριστερών κι άλλοι εκ δεξιών, άλλοι σαρκικοί κι άλλοι πνευματικοί. Όλοι, όμως, με στόχο να σταματήσουν τον πνευματικό άνθρωπο από το δρόμο που άρχισε, να τον αποθαρρύνουν και να

Διαβάστε Περισσότερα


Σιωπή - Αυτογνωσία - Παθοκτονία

+Μωϋσέως Μοναχοῦ Ἁγιορείτη 

  • Ὅσο ἡ ἡσυχία ἡ ἐξωτερική γίνεται ἐσωτε­ρική ἀρχίζεις ν’ ἀγαπᾶς τή σιωπή, νά μετρᾶς τά λόγια σου, νά μένεις στά καίρια, τά κύρια, τά σπουδαῖα, τ’ ἀπαραίτητα. Οἱ ἅγιοι ἀγάπησαν ἐγκάρ­δια καί ὁλόψυχα τόν Θεό καί ἄφησαν νά τούς μιλήσει ὁ Θεός, ὅπως καί ὅποτε θέλει. Ἦταν ἕτοιμοι ν’ ἀκούσουν ὁτιδήποτε. Δέν εἶπαν τοῦ Θεοῦ αὐτά πού ἤθελαν ν’ ἀκούσουν. Εἶναι ἕνα ὡραῖο καί βαθύ μυστήριο ἡ σιωπή τοῦ Θεοῦ.
  • Ἡ μεγαλύτερη καί

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media