top line
logo

Περί θεολογικού λόγου

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Ο πληθωρισμός του λόγου στις μέρες μας επηρέασε αναπόφευκτα και το θεολογικό λόγο. Γι’ αυτό ακούμε να προβάλλεται, μέσα από τα βιβλία, ιστοσελίδες και κάθε είδους επικοινωνία, όπως και μέσα από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, λόγος ατομικός, χωρίς γνώση του «Αγιογραφικού και Πατερικού λόγου».

Δεν είναι, βέβαια, κάτι νέο στην εκκλησιαστικη ιστορία, όμως τώρα μπορεί να αποφαίνεται και να διδάσκει ο καθένας, σε σημείο που μπορεί να επηρεάσει τον καθένα.  Είναι, δηλαδή, η επίδραση

Διαβάστε Περισσότερα


Ο Χριστός κουράζει ή ξεκουράζει;

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Είναι παρατηρημένο ότι ο σημερινός άνθρωπος είναι κουρασμένος και ταλαιπωρημένος, από τις συνθήκες ζωής του, τα ποικίλα προβλήματα, ακόμα και από τον ίδιο τον εαυτό του.

Ο Χριστός, ως Σωτήρας του κόσμου εις αιώνας, δεν μπορεί να δώσει και στο σημερινό άνθρωπο δύναμη, ανάπαυση, όντως ξεκούραση, χαρά και νέα ζωή;

Το Ευαγγέλιο, ως χαρούμενη είδηση, θα πρέπει να προσφέρει, βιώνοντάς το, τα πιο πάνω, ώστε αληθινά να σώζει τον άνθρωπο, να

Διαβάστε Περισσότερα


Αγιότητα και Χαρίσματα

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η «τελευταία και μεγάλη εορτή» της Πεντηκοστής μας τονίζει τη σημασία του Αγίου Πνεύματος για τη σωτηρία του σύμπαντος κόσμου, δηλαδή τη συμμετοχή στην αγιότητας του Θεού. Γι’ αυτό, την επόμενη Κυριακή, οι θεοφόροι Πατέρες όρισαν να γιορτάζουμε «πάντας τους Αγίους». Γνωστοί και άγνωστοι άγιοι, όλων των αιώνων, προβάλλονται ως βεβαιότητα ότι η αγιότητα είναι εφικτή, καθότι αποτελεί το σκοπό της χριστιανικής μας ζωής, κατά τον άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ.

Διαβάστε Περισσότερα


Λόγος εις τον Απόστολο της Κυριακής της Πεντηκοστής

Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Μουσουρούλη

Κυριακή τῆς Πεντηκοστῆς

Λόγος εἰς τόν Ἀπόστολον

Ἡ φωτιά τοῦ Πνεύματος

 « Ὤφθησαν αὐτοῖς διαμεριζόμεναι γλῶσσαι ὡσεί πυρός,, ἐκάθισέ τε ἐφ᾽ἕνα ἕκαστον, καί ἐπλήσθησαν ἅπαντες Πνεύματος Ἁγίου»(Πράξ. β´3)

 

************

« Ὤφθησαν αὐτοῖς διαμεριζόμεναι γλῶσσαι ὡσεί πυρός

Διαβάστε Περισσότερα


Εμείς και οι άλλοι

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Παρατηρώντας τους γύρω μας ανθρώπους, μπορούμε να διακρίνουμε τα βαθύτερα του εαυτού μας, ανάλογα με το με ποια κριτήρια τους βλέπουμε: ο καχύποπτος θα βλέπει κακούς, ο πονηρός πονηρούς, ο συμφεροντολόγος εγωιστές· όπως κι ο απονήρευτος θα τους βλέπει όλους καλούς, ο αθώος αθώους κι αυτός που αγαπά όλους ωραίους.

Αν ο κόσμος εκλαμβάνει την ταπείνωση ως αδυναμία και τον εγωισμό ως αξιοπρέπεια, είναι αυτονόητο ότι το Ευαγγέλιο, που είναι

Διαβάστε Περισσότερα


Η απόρριψη του θανάτου

Μητροπολίτη Λεμεσοῦ Ἀθανασίου

Μηδενίστηκε γιά ἐμᾶς ὁ θάνατος, διότι ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ νίκησε γιά ἐμᾶς τό φόβο τοῦ θανάτου κι ἔτσι δέν ὑπάρχει θάνατος. Γι’ αὐτό τό λόγο στήν Ἐκκλησία δέν λέμε «νεκροταφεῖο» ἀλλά κοιμητήριο. Ὁ θάνατος εἶναι ἕνας ὕπνος «ἄχρι καιροῦ», διότι γιά τήν Ἐκκλησία οἱ ἄνθρωποι ζοῦν.

Διαβάστε Περισσότερα


Τέσσερις τρόποι που σκοτίζουν την ψυχή

Γέρoντα Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη

Ο άνθρωπος για να έχει πνευματική ζωή, να έχει το φως στη ζωή του, πρέπει να έχει τελεία επικοινωνία με το περιβάλλον του.

Από τη στιγμή που δεν έχει αυτή την απλή, την φυσική, την άνετη εγκατάλειψη και παράδοση του εαυτού του στον άλλον, και επομένως την βίωση του άλλου ως οικείου μέλους, δεν μπορεί να έχει Θεόν. Γι’ αυτό σκοτίζεται η ψυχή, όταν κλονίζεται η σχέση της με τον Θεό.

Μίσος

Διαβάστε Περισσότερα


«Μη συνηθίσουμε τη συνήθεια»

«Μη συνηθίσουμε τη συνήθεια»

(Α. Σαμαράκη)

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Φαίνεται πως η ανθρώπινη φύση προσαρμόζεται, πιο εύκολα απ’ ό,τι νομίζουμε, στις δυσκολίες της ζωής. Αυτό φάνηκε και στη σύγχρονη πανδημία με το «μένουμε σπίτι» και τα συνακόλουθά του.  Απομόνωση – επιβίωση – αντοχή. Δεν υπήρξαν έντονα δυσάρεστες καταστάσεις, ανυπομονησία και αντίδραση. Η πλειοψηφία δέχτηκε τα μέτρα και προσαρμόστηκε στις υποδείξεις των υπευθύνων, ακόμα και για αποχή από τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας και

Διαβάστε Περισσότερα


Πώς ο άνθρωπος αποκτά την ελπίδα στον Θεό

Μητροπολίτη Λεμεσού Γέροντα Αθανασίου

Όπως όλη η πνευματική αγωγή αρχίζει από τα απλά πράγματα έτσι και το να φτάσει ο άνθρωπος στο σημείο ν’ αφήσει ολόκληρο το είναι του στα χέρια του Θεού, αρχίζει από τα απλά πράγματα. Από την καθημερινότητά μας. Από την προσευχή, από το πρόγραμμα των δουλειών μας. Να μάθουμε να λέμε «εάν ο Θεός θέλει». Αυτό λέει και η γραφή: «εάν ο Θεός θέλει». Εάν ο Θεός θα μας ευλογήσει κι αν είναι θέλημα Θεού, τότε θα κάνουμε ό,τι σχεδιάζουμε. Τότε αρχίζει μέσα μας να

Διαβάστε Περισσότερα


Ανάσταση «κεκλεισμένων των θυρών»

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η ακολουθία της Αναστάσεως άρχισε φέτος εντός του ναού και όχι έξω από το ναό, όπως συνηθίζεται. Αυτό μπορεί να γίνει σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως δύσκολες καιρικές συνθήκες, απαγόρευση κατακτητών, κλπ. Οι μελλοντικοί θα προσθέτουν και τον φόβο του κορωνοϊού… Έτσι, «κεκλεισμένων των θυρών» ακούστηκε το πανανθρώπινο μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού.

Μου θύμισε την εμφάνισή στους μαθητές Του «των θυρών κεκλεισμένων» (Ιω. 20,19)

Διαβάστε Περισσότερα


Θαρσείτε! Γιατί φοβάστε;

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Καθώς προχωρούμε προς τη Μ. Εβδομάδα, με τους «αυτοπεριορισμούς» και τα ποικίλα μηνύματα – ειδήσεις για την πορεία του κορωνοϊού, θυμήθηκα το «Ευαγγέλιο της Διαθήκης». Είναι το πρώτο από τα δώδεκα ευαγγέλια που διαβάζονται το βράδυ της Μ. Πέμπτης. Είναι το μεγαλύτερο Ευαγγέλιο σε διάρκεια γιατί περιλαμβάνει τα λόγια που ο Κύριος είπε στους μαθητές Του την τελευταία νύχτα της επίγειας ζωής Του, παρμένα από τους τέσσερις Ευαγγελιστές.

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media