top line
logo

Το ψέμα του θανάτου

Μητροπολίτη Αντωνίου του Σουρόζ

Ο πατέρας μου ήταν ένας ντροπαλός άνθρωπος. Μιλούσε λίγο, και έτσι μιλούσαμε λίγο και μεταξύ μας. Ανήμερα το Πάσχα αισθάνθηκε λίγο αδιάθετος και ξάπλωσε. Κάθισα κοντά του και για πρώτη φορά στη ζωή μας μιλήσαμε τελείως ανοιχτά. Δεν ήταν τόσο τα λόγια μας που ήταν σημαντικά. Ήταν ένα άνοιγμα του μυαλού και της καρδιάς. Οι πόρτες άνοιξαν. Η σιωπή ήταν τόσο ανοιχτή και βαθιά όσο και οι λέξεις.

Κατόπιν έπρεπε να φύγω. Χαιρέτησα όλους όσοι ήταν στο δωμάτιο, αλλά όχι αυτόν, επειδή

Διαβάστε Περισσότερα


Οι καλές προθέσεις

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Είναι κάποιοι που ισχυρίζονται, και όντως έτσι είναι, ότι έχουν καλές προθέσεις, όταν ενεργούν σκληρά απέναντι σε συνανθρώπους τους που, κατά την κρίση τους, ενεργούν λανθασμένα. Κι ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιήσουν μέσα που υποτιμούν ή εκθέτουν το πρόσωπο και, βέβαια, δεν έχουν καμιά ενοχή γι’ αυτό, στηριζόμενοι στις «καλές προθέσεις» τους.

Διαβάστε Περισσότερα


Το άσπρο και το μαύρο πέπλο

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Είναι κάποιες  φορές, που, ανεξήγητα, έχουμε μια ευφορία, ένα πλάτεμα της καρδίας. Όλα τα βλέπουμε ωραία, τα δύσκολα εύκολα, τα προβλήματα να ξεπερνιούνται. Μπορεί κάποιες αφορμές να ενθαρρύνουν τα βιώματα αυτά, όπως είναι η παρουσία μας στη φύση, η συνάντησή μας με ωραίους στην ψυχή ανθρώπους, που μεταγγίζουν ειρήνη και αγάπη, η επίσκεψη – προσκύνημα σε μοναστήρι ή εξωκκλήσι. Κι ακόμα, όχι απαραίτητα πάντα, μετά από μια εξομολόγηση ή συμμετοχή μας στη θεία

Διαβάστε Περισσότερα


Το ἀντίδωρο τῆς Παναγίας

Μητροπολίτη Λεμεσοῦ Ἀθανασίου

Ἕνα γεγονός πού φανερώνει τήν παρουσία καί βοήθεια τῆς Παναγίας, καί τό ὁποῖο βίωσα κι ἐγώ, εἶναι τό ἑξῆς: Πρίν μερικά χρόνια, κάναμε κουρά μιᾶς μοναχῆς σ’ ἕνα μοναστήρι. Ἦταν μία γιαγιά, ἡ ὁποία εἶχε ἕνα παιδί μοναχό στό Ἅγιον Ὄρος καί δέν εἶδε τό παιδί της ἀπό τότε πού πῆγε. Ἦταν πολύ καλός μοναχός, ἅγιος κατ’ ἐμένα μοναχός, τέλειος μοναχός, ὁ πατήρ Ἰωαννίκιος, πού ἦταν στή μονή Διονυσίου. Πολύ σπουδαῖος μοναχός, πολύ χαριτωμένος, ὁ ὁποῖος ἦρθε στήν Κύπρο μόνο

Διαβάστε Περισσότερα


Η Παναγία ανάμεσά μας

Μητροπολίτη Σάμου & Ικαρίας Εὐσεβίου

Ἡ Παναγία μητέρα δέν σκεπάζει μόνο μέ τήν ἀγάπη της. Ἀνοίγει καί δρόμους μέ τά βήματά της. Τό πέρασμά της στή γῆ μας ἦταν μία μοναδική τιμή καί μία ἀφάνταστη εὐλογία. Ἡ φυσιογνωμία της ἅπλωσε φῶς. Ἡ ἀγκαλιά της ἔγινε θρόνος. Τά χέρια της, χερουβικά φτερά. Ἡ καρδιά της ἱερό θυμιατήρι. Ἦταν καί εἶναι ἡ μορφή μέ τήν προνομιακή θέση. Ἡ ἁγία τῶν ἁγίων.

Διαβάστε Περισσότερα


Πνευματική εξέταση

Χωρεπισκόπου Ἀμαθοῦντος Νικολάου

Μποροῦμε νά ἀποκτήσουμε μαρτυρικό φρόνημα νεκρώνοντας τό φρόνημα τοῦ παλαιοῦ ἀνθρώπου, τά πάθη καί τίς ἀδυναμίες μας, και ὑπομένοντας πάντα τά λυπηρά τοῦ βίου τούτου μέ πίστη στόν Χριστό καί τρέχοντας «τόν προκείμενον ἡμῖν ἀγῶνα δι’ ὑπομονῆς, ἀφορῶντες εἰς τόν τῆς πίστεως ἀρχηγόν καί τελειωτήν Ἰησοῦν».

Διαβάστε Περισσότερα


Τα καλά της κακής εμπειρίας

Πρέπει να γίνει ένα μάθημα για όλους μας ότι κάθε εμπειρία -και κακή εμπειρία- είναι μια αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Να προβληματιστούμε πού φταίμε, πόσο φταίμε και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτά που φταίμε.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Β΄ 


Σκέφτομαι – αγαπώ – προσεύχομαι

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η ανάγκη του ανθρώπου να τον αγαπούν και να νοιάζονται γι’ αυτόν, φαίνεται και από την παράκληση – προτροπή: “να με σκέφτεσαι”. Είναι οδυνηρό να αισθάνεται ότι είναι, για τους άλλους, ανύπαρκτος, και μάλιστα απ’ αυτούς που περιμένει συμπαράσταση.

Όμως, καμία σκέψη από τον άλλο δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά κανένα. Κανένας συλλογισμός, όσο θετικός και να είναι, δεν επηρεάζει αν δεν ενεργοποιηθεί. Η ενεργοποίηση, βέβαια, γίνεται υλική, ψυχολογική ή πνευματική

Διαβάστε Περισσότερα


Η σιωπή των αδικουμένων

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η αδικία γι’ αυτόν που τον αφορά είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα μαρτύριο. Θέλει να εξηγήσει, να πείσει, να διαμαρτυρηθεί. Αλλά πώς θα το κάνει χωρίς εσωτερική ή και εξωτερική αναστάτωση, όταν, μάλιστα, δεν υπάρχει κατανόηση στον περίγυρο; Σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί ο άνθρωπός να φτάσει σε ακραία συμπεριφορά, είτε προς τους αδικούντας τον είτε προς τον εαυτό του, ενεργώντας ακραία, άτσαλα και σπασμωδικά.

Διαβάστε Περισσότερα


Το τέλος πλησιάζει ...

Μητροπολίτου Κάλλιστου Ware

Η Γραφή και η Ιερή Παράδοση μας μιλούν πολλές φορές για τη Δευτέρα Παρουσία. Δεν μας δίνουν λαβές για να υποθέσουμε ότι, μέσω μιας σταθερής προόδου μέσα «στον πολιτισμό», ο κόσμος θα καλυτερεύει, βαθμιαία, μέχρις ότου το ανθρώπινο γένος καταφέρει να εγκαταστήσει τη βασιλεία του Θεού πάνω στη γη.

Η Χριστιανική άποψη για την ιστορία του κόσμου είναι τελείως αντίθετη σ’ αυτό το είδος της εξελικτικής αισιοδοξίας. Αυτά που διδαχτήκαμε

Διαβάστε Περισσότερα


Ο θρίαμβος του σταυρού μας με την Ανάσταση του Χριστού

Μητροπολίτη Εσθονίας Στεφάνου

Με την Ανάσταση εισερχόμεθα σε μία καινούργια και ανατρεπτική πραγματικότητα: η ημέρα του Πάσχα δεν συνιστά απλή ανάμνηση ενός ιστορικού γεγονότος. Αντίθετα, ο εορτασμός αυτής της ημέρας υπερβαίνει το φράγμα του ιστορικού χρόνου, επειδή ανήκει εφεξής στην απόλυτη χρονική πραγματικότητα του Χριστού, στην οποία όλα είναι παρόν. Εκεί όπου το παρόν και το μέλλον συγχωνεύονται σε αυτή την κορυφαία στιγμή, δεδομένου ότι η Ανάσταση συνέχει και συνενώνει το σύμπαν σε ένα

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media