top line
logo

Σκέφτομαι – αγαπώ – προσεύχομαι

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η ανάγκη του ανθρώπου να τον αγαπούν και να νοιάζονται γι’ αυτόν, φαίνεται και από την παράκληση – προτροπή: “να με σκέφτεσαι”. Είναι οδυνηρό να αισθάνεται ότι είναι, για τους άλλους, ανύπαρκτος, και μάλιστα απ’ αυτούς που περιμένει συμπαράσταση.

Όμως, καμία σκέψη από τον άλλο δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά κανένα. Κανένας συλλογισμός, όσο θετικός και να είναι, δεν επηρεάζει αν δεν ενεργοποιηθεί. Η ενεργοποίηση, βέβαια, γίνεται υλική, ψυχολογική ή πνευματική συμπαράσταση, ανάλογα με το τι χρειάζεται και τι

Διαβάστε Περισσότερα


Η σιωπή των αδικουμένων

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η αδικία γι’ αυτόν που τον αφορά είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα μαρτύριο. Θέλει να εξηγήσει, να πείσει, να διαμαρτυρηθεί. Αλλά πώς θα το κάνει χωρίς εσωτερική ή και εξωτερική αναστάτωση, όταν, μάλιστα, δεν υπάρχει κατανόηση στον περίγυρο; Σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί ο άνθρωπός να φτάσει σε ακραία συμπεριφορά, είτε προς τους αδικούντας τον είτε προς τον εαυτό του, ενεργώντας ακραία, άτσαλα και σπασμωδικά.

Διαβάστε Περισσότερα


Το τέλος πλησιάζει ...

Μητροπολίτου Κάλλιστου Ware

Η Γραφή και η Ιερή Παράδοση μας μιλούν πολλές φορές για τη Δευτέρα Παρουσία. Δεν μας δίνουν λαβές για να υποθέσουμε ότι, μέσω μιας σταθερής προόδου μέσα «στον πολιτισμό», ο κόσμος θα καλυτερεύει, βαθμιαία, μέχρις ότου το ανθρώπινο γένος καταφέρει να εγκαταστήσει τη βασιλεία του Θεού πάνω στη γη.

Η Χριστιανική άποψη για την ιστορία του κόσμου είναι τελείως αντίθετη σ’ αυτό το είδος της εξελικτικής αισιοδοξίας. Αυτά που διδαχτήκαμε

Διαβάστε Περισσότερα


Ο θρίαμβος του σταυρού μας με την Ανάσταση του Χριστού

Μητροπολίτη Εσθονίας Στεφάνου

Με την Ανάσταση εισερχόμεθα σε μία καινούργια και ανατρεπτική πραγματικότητα: η ημέρα του Πάσχα δεν συνιστά απλή ανάμνηση ενός ιστορικού γεγονότος. Αντίθετα, ο εορτασμός αυτής της ημέρας υπερβαίνει το φράγμα του ιστορικού χρόνου, επειδή ανήκει εφεξής στην απόλυτη χρονική πραγματικότητα του Χριστού, στην οποία όλα είναι παρόν. Εκεί όπου το παρόν και το μέλλον συγχωνεύονται σε αυτή την κορυφαία στιγμή, δεδομένου ότι η Ανάσταση συνέχει και συνενώνει το σύμπαν σε ένα

Διαβάστε Περισσότερα


Νηστεία: σταύρωση και ανάσταση

Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς

Τί θεία δύναμις ἡ νηστεία! Νηστεία δέν εἶναι τίποτε ἄλλο παρά νά σταυρώνῃς τό σῶμα, νά σταυρώνῃς τό σῶμα, νά σταυρώνῃς ὁ ἴδιος τόν ἑαυτό σου. Ἐφ’ ὅσον ὑπάρχει σταυρός, ἡ νίκη εἶναι σίγουρη. Τό σῶμα τῆς πρώην πόρνης τῆς Ἀλεξανδρείας, τῆς Μαρίας, μέ τήν ἁμαρτία παραδόθηκε στήν δουλεία τοῦ διαβόλου. Ἀλλά ὅταν ἀγκάλιασε τόν Σταυρό τοῦ Χριστοῦ, ὅταν πῆρε αὐτό τό ὅπλο στά χέρια της, νίκησε τόν διάβολο.

Νηστεία εἶναι ἡ ἀνάστασις τῆς ψυχῆς

Διαβάστε Περισσότερα


Δοκίμασε…

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Δοκίμασε να κάμεις την όποια εργασία σου διακόνημα – προσφορά και υπηρεσία στους άλλους, και θα δεις ότι η κούραση σου έχει γλυκύτητα και ανάπαυση.

Δοκίμασε να ασχοληθείς με τα προβλήματα των άλλων, και θα δεις τα δικά σου να μικραίνουν.

Διαβάστε Περισσότερα


Η ελευθερία ως φοβερό δώρο Θεού

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Μάθαμε ένα Θεό που καθορίζει την τύχη των ανθρώπων, που αποφασίζει ερήμην μας για το τι θα μας συμβεί, που αποκαλύπτεται ως κυρίαρχος του σύμπαντος κόσμου.  Μπροστά σε τέτοιο Θεό ποιος μπορεί να σταθεί αμφισβητώντας Τον ή αρνούμενός Τον, χωρίς φόβο για συνέπειες;  Αλλά και ένα τέτοιο Θεό ή τον αποδέχεσαι και υποτάσσεσαι ή τον απορρίπτεις.  Αυτός είναι ο Θεός όλων των θρησκειών.

Διαβάστε Περισσότερα


Λατρευτική αναπροσαρμογή τώρα!

Γιώργου Κυπριανού

Είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε η Εκκλησία επιτέλους να δει σοβαρά και υπό τη μορφή του κατ’ επείγοντως πολλά θέματα της λατρευτικής της πρακτικής. Η πανδημία, τα μέτρα και όλα και παρεπόμενά τους, μας έχουν φέρει ενώπιον μιας κατάστασης πολύ ιδιαίτερης και δύσκολης. Ειδικότερα, στο θέμα του εκκλησιασμού, ο περιορισμός και η συνεχής απουσία μεγάλους μέρους του «σταθερού»  εκκλησιάσματος από τις ακολουθίες, οφείλει να «κτυπήσει»  μεγάλη καμπάνα στους

Διαβάστε Περισσότερα


Αγία Τεσσαρακοστή: Η πορεία της μετανοίας μας και της αφέσεως των αμαρτιών μας

Η Αγία Τεσσαρακοστή που από αύριο εισερχόμαστε ανακεφαλαιώνει κάθε χρόνο τη Ζωή και τη Συνείδηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Υπενθυμίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι, λόγω των Αμαρτιών μας, Νοσοκομείο με Ιατρό τον Χριστό και Νοσοκόμους την Παναγία και τους Αγίους μας.

Διαβάστε Περισσότερα


Καθέτως και οριζοντίως

Ἡ ἁπλότητα τῆς σωτηρίας

Γιώργου Κυπριανοῦ

Τά τελευταῖα χρόνια, εἶναι ἀλήθεια ὅτι ἔχουμε πλημμυρίσει πανταχόθεν, μέ γραφόμενα καί λεγόμενα περί τῆς ἐν Χριστῷ ζωῆς. Ὁδηγοί ἐνεφανίσθησαν πολλοί, μέσα ἀπό τό τσουνάμι τοῦ διαδικτύου κατά πρῶτον καί μέσα ἀπό τήν παλίρροια τῶν δημοσιεύσεων καί ἐκδόσεων κατά δεύτερον, ἀποφαινόμενοι γιά τόν τρόπο καί τή μέθοδο τῆς σωτηρίας τοῦ ἀνθρώπου. Τόσοι πού ὁ κόσμος ἔχει συγχυστεῖ καί ἔχει ἀποσυντονιστεῖ ἀπό τήν ὑπερπληροφόρηση καί παραπληροφόρηση, μιά καί μέ τά

Διαβάστε Περισσότερα


Η σκέτη κουταμάρα!

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Δεν είναι η ζωή μας «άγραφος χάρτης», όπου αρχίζουμε, μόλις γεννιόμαστε, να καταγράφουμε την ιστορία του προσώπου μας. Έχουμε ρίζες, προγόνους που μας κληρονομούν τα πάθη και τα χαρίσματά τους, τις αναπηρίες και τις αρετές τους. Σ’ αυτά προσθέτονται, αναπόφευκτα, και τα δικά μας ελαττώματα όπως και τα δικά μας προτερήματα.

Στην πραγματικότητα, ο καθένας μας έχει ένα «εγώ» που καθορίζεται από κληρονομικές και επίκτητες καταστάσεις. Το

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media