top line
logo

Δοκίμασε…

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Δοκίμασε να κάμεις την όποια εργασία σου διακόνημα – προσφορά και υπηρεσία στους άλλους, και θα δεις ότι η κούραση σου έχει γλυκύτητα και ανάπαυση.

Δοκίμασε να ασχοληθείς με τα προβλήματα των άλλων, και θα δεις τα δικά σου να μικραίνουν.

Διαβάστε Περισσότερα


Η ελευθερία ως φοβερό δώρο Θεού

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Μάθαμε ένα Θεό που καθορίζει την τύχη των ανθρώπων, που αποφασίζει ερήμην μας για το τι θα μας συμβεί, που αποκαλύπτεται ως κυρίαρχος του σύμπαντος κόσμου.  Μπροστά σε τέτοιο Θεό ποιος μπορεί να σταθεί αμφισβητώντας Τον ή αρνούμενός Τον, χωρίς φόβο για συνέπειες;  Αλλά και ένα τέτοιο Θεό ή τον αποδέχεσαι και υποτάσσεσαι ή τον απορρίπτεις.  Αυτός είναι ο Θεός όλων των θρησκειών.

Διαβάστε Περισσότερα


Λατρευτική αναπροσαρμογή τώρα!

Γιώργου Κυπριανού

Είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε η Εκκλησία επιτέλους να δει σοβαρά και υπό τη μορφή του κατ’ επείγοντως πολλά θέματα της λατρευτικής της πρακτικής. Η πανδημία, τα μέτρα και όλα και παρεπόμενά τους, μας έχουν φέρει ενώπιον μιας κατάστασης πολύ ιδιαίτερης και δύσκολης. Ειδικότερα, στο θέμα του εκκλησιασμού, ο περιορισμός και η συνεχής απουσία μεγάλους μέρους του «σταθερού»  εκκλησιάσματος από τις ακολουθίες, οφείλει να «κτυπήσει»  μεγάλη καμπάνα στους

Διαβάστε Περισσότερα


Αγία Τεσσαρακοστή: Η πορεία της μετανοίας μας και της αφέσεως των αμαρτιών μας

Η Αγία Τεσσαρακοστή που από αύριο εισερχόμαστε ανακεφαλαιώνει κάθε χρόνο τη Ζωή και τη Συνείδηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Υπενθυμίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι, λόγω των Αμαρτιών μας, Νοσοκομείο με Ιατρό τον Χριστό και Νοσοκόμους την Παναγία και τους Αγίους μας.

Διαβάστε Περισσότερα


Καθέτως και οριζοντίως

Ἡ ἁπλότητα τῆς σωτηρίας

Γιώργου Κυπριανοῦ

Τά τελευταῖα χρόνια, εἶναι ἀλήθεια ὅτι ἔχουμε πλημμυρίσει πανταχόθεν, μέ γραφόμενα καί λεγόμενα περί τῆς ἐν Χριστῷ ζωῆς. Ὁδηγοί ἐνεφανίσθησαν πολλοί, μέσα ἀπό τό τσουνάμι τοῦ διαδικτύου κατά πρῶτον καί μέσα ἀπό τήν παλίρροια τῶν δημοσιεύσεων καί ἐκδόσεων κατά δεύτερον, ἀποφαινόμενοι γιά τόν τρόπο καί τή μέθοδο τῆς σωτηρίας τοῦ ἀνθρώπου. Τόσοι πού ὁ κόσμος ἔχει συγχυστεῖ καί ἔχει ἀποσυντονιστεῖ ἀπό τήν ὑπερπληροφόρηση καί παραπληροφόρηση, μιά καί μέ τά

Διαβάστε Περισσότερα


Η σκέτη κουταμάρα!

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Δεν είναι η ζωή μας «άγραφος χάρτης», όπου αρχίζουμε, μόλις γεννιόμαστε, να καταγράφουμε την ιστορία του προσώπου μας. Έχουμε ρίζες, προγόνους που μας κληρονομούν τα πάθη και τα χαρίσματά τους, τις αναπηρίες και τις αρετές τους. Σ’ αυτά προσθέτονται, αναπόφευκτα, και τα δικά μας ελαττώματα όπως και τα δικά μας προτερήματα.

Στην πραγματικότητα, ο καθένας μας έχει ένα «εγώ» που καθορίζεται από κληρονομικές και επίκτητες καταστάσεις. Το

Διαβάστε Περισσότερα


Ο δρόμος της αγάπης

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

«Είναι δύο δρόμοι που μας οδηγούν στον Θεό, ο σκληρός και κουραστικός με τις άγριες επιθέσεις κατά του κακού και ο εύκολος με την αγάπη.  Υπάρχουν πολλοί που διάλεξαν το σκληρό δρόμο και «έχυσαν αίμα, για να λάβουν Πνεύμα», ώσπου έφθασαν σε μεγάλη αρετή.  Εγώ βρίσκω ότι πιο σύντομος και σίγουρος δρόμος είναι αυτός με την αγάπη.  Αυτόν ν’ ακολουθήσετε κι εσείς.»

Διαβάστε Περισσότερα


π. Συμεών Κραγιοπούλου: Ἑρμηνεία τῆς Ἀποκαλύψεως Κεφ. 1ο - 2ο

Ἑρμηνεία τῆς Ἀποκαλύψεως Κεφ. 1ο

Ὁ Θεός μᾶς κάνει βασιλεῖς καί ἱερεῖς

Στήν Ἀποκάλυψη ὁ Θεός ὁμιλεῖ διά τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, καί στή συνέχεια ὁ Ἰησοῦς Χριστός τά φανερώνει δι᾿ ἀγγέλου στόν εὐαγγελιστή Ἰωάννη.

Πόσο ἄφρων εἶναι ὁ ἄνθρωπος, πού δέν θέλει νά πιστέψει, δέν θέλει νά καταλάβει. Τόν ἀπασχολοῦν τά προβλήματα, οἱ ἀρρώστιες… Ὅλα ἐκεῖνα εἶναι ἀκριβῶς γιά νά καταλάβουμε καί νά βιώσουμε καλύτερα τά τοῦ Θεοῦ. Διότι δέν πρόκειται νά τά βιώσουμε, ἄν δέν πονέσουμε, ἄν δέν πάθουμε.

Διαβάστε Περισσότερα


Ας γιορτάσουμε Χριστούγεννα!

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Χριστούγεννα 2020: Αλλιώς τα περιμέναμε, αλλιώς μας ήλθαν. Όλοι ζούμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της πανδημίας. Ακούμε το ένα, ακούμε το άλλο. Σύγχυση, πληροφόρηση, παραπληροφόρηση, αλήθειες και ψέματα. Άλλοι να δυσκολεύονται για τον επιούσιον, άλλοι να συνεχίζουν τη ζωή τους ως να μην συμβαίνει τίποτε. Φοβισμένοι κι αγχωμένοι από τη μια, «στον κόσμο τους» από την άλλη. Άλλοι αναμένουν με λαχτάρα το εμβόλιο κι άλλοι αρνητές ή επιφυλακτικοί.

Διαβάστε Περισσότερα


Κορωνοϊός και Χριστούγεννα

Γιώργου Κυπριανού

Προβληματισμένος ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως χριστιανός ορθόδοξος παρακολουθώ όλη τη φιλολογία περί του τρόπου εορτής των Χριστουγέννων εν μέσω κορωνοϊού. Απορώ για τη μανία κάποιων, την εμμονή τους γενικά στο γιατί πρέπει να στερηθούμε των συναθροίσεων, των ρεβεγιόν, των πανηγυριών, του γλεντιού και όλων των παρεμφερή. Λες και η ζωή μας τελειώνει φέτος και δεν πρέπει να χάσουμε την τελευταία μας ευκαιρία να ξεφαντώσουμε, να χαρούμε και να διασκεδάσουμε με

Διαβάστε Περισσότερα


Τα σαλευόμενα και τα ασάλευτα

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Δεν είναι δεδομένο:

Ότι θα έχουμε  αύριο, ό, τι καλά έχουμε σήμερα·

Ότι τα πρόσωπα που αγαπούμε θα είναι στη ζωή μας σε όλη τη ζωή μας·

Ότι θα βλέπουμε για πάντα τις ομορφιές της φύσης·

Ότι θ’ ακούμε συνεχώς τους ήχους, τη μουσική που μας αρέσει, τα λόγια που μας λεν οι γύρω μας·

Ότι θα μπορούμε να περπατούμε, να γυμναζόμαστε και να χορεύουμε όποτε θέλουμε·

Ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media