top line
logo

Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Φωκά του κηπουρού - Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά, Επισκόπου Σινώπης  (22 Σεπτεμβρίου)

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνημη του Αγίου Μάρτυρος Φωκά του κηπουρού.

Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός καλλιεργούσε με πολλή επιμέλεια το μικρό κήπο που διατηρούσε και ζούσε από τα λίγα εισοδήματα που έπαιρνε από την πώληση των αγαθών. Ασκούσε στη ζωή του την ολιγάρκεια και την αυτάρκεια, ώστε να έχει την ευχέρεια να βοηθά και τους φτωχούς συνανθρώπους του, και παράλληλα, αδιάκοπα και με επιμέλεια, μελετούσε την Αγία Γραφή, για να γνωρίσει το Λόγο του Θεού και να ενισχυθεί πνευματικά από τη μελέτη της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Διαβάστε Περισσότερα


Μνήμη του Προφήτου Ιωνά (21 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία μας, εορτάζει την απόδοση της εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Τιμούμε επίσης τη μνήμη του Προφήτου Ιωνά, του Αποστόλου Κοδράτου του εν Μαγνησία εκ των Ο΄ Αποστόλων, και του Αγίου Ισαακίου, επισκόπου Κιτίου.

Ο Προφήτης Ιωνάς συγκαταλέγεται στους λεγόμενους «μικρούς» Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Προσπάθησε να μην εφαρμόσει  την εντολή του Θεού να κηρύξει μετάνοια στη Νινευί και επιβιβάσθηκε σε πλοίο για αντίθετο προορισμό. Κατά τη διάρκεια

Διαβάστε Περισσότερα


Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Ευστάθιος

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

       Μια κατηγορία αγίων της Εκκλησίας μας είναι αυτή των στρατιωτικών. Μάλιστα η αγιασμένη αυτή τάξη ανάδειξε πλήθος Μαρτύρων στα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Μεγαλομάρτυρας Ευστάθιος.

Διαβάστε Περισσότερα


Μνήμη των Αγίων μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος (19 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, η Αγία μας Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος. Επίσης σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Χύτρων, ενός εκ των πέντε Ιεραρχών της Κυθρέας, των οποίων επί Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ καθιερώθηκε η σύναξη στις 17 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αθανασίου Χύτρων.

Διαβάστε Περισσότερα


Μνήμη της Αγίας Αριάδνης - Αγίου Ευμενίου, επισκόπου Γορτύνης (18 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της μάρτυρος Αριάδνης.

Η Αγία μάρτυς Αριάδνη έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Αδριανού (117-138 μ.Χ.) και Αντωνίνου Ευσεβούς (138-161 μ.Χ.). Χρημάτισε δούλη άρχοντα της πόλεως Προμισέων της Φρυγίας.

Διαβάστε Περισσότερα


Η Αγία Σοφία και οι Αγίες κόρες της, Πίστις, Ελπίς και Αγάπη

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

        Η οικογένεια αποτελεί πρώτιστη αξία για την χριστιανική μας πίστη, η οποία χαρακτηριζόταν στην αρχαία εποχή ως «κατ οίκον εκκλησία». Μια από αυτές τις άγιες οικογένειες υπήρξε και αυτή της αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.

Διαβάστε Περισσότερα


Μνήμη του Αγίου Νικήτα του Γότθου (15 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Βυζαντινού, Μαξίμου, Νικήτα του Γότθου και των συν αυτώ, και του Νεομάρτυρος Ιωάννου του Κρητός (†1811).

Ο Άγιος Νικήτας γεννήθηκε από γονείς ευγενείς και πλουσίους. Από παιδί διδάχτηκε τη χριστιανική πίστη από τον επίσκοπο Θεόφιλο, η οποία τον βοήθησε να διαμορφώσει σταθερή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με σωφροσύνη και υπακοή στο θέλημα του Θεού, όπως βιώνεται μέσα στο Ιερό Ευαγγέλιο και τη ζωή της Εκκλησίας.

Διαβάστε Περισσότερα


" Ο λόγος ο του Σταυρού ... ημίν δύναμις Θεού εστι (Α΄Κορ.1,17) "

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού                                          

         Η μεγάλη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι ένας ακόμα σημαντικός εορτολογικός σταθμός της Εκκλησίας μας. Οι πιστοί την ημέρα αυτή

Διαβάστε Περισσότερα


Όσιος Ιερόθεος ο Ιβηρίτης: Μία ολόφωτη πνευματική μορφή

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

       Η αληθινή σοφία, η οποία έχει κύρος και δεν καταπίπτει, είναι η κατά Θεόν σοφία. Αυτή είναι καρπός και δωρεά του Αγίου Πνεύματος σε ανθρώπους πιστούς και ταπεινούς στην καρδιά, δηλαδή τους αγίους. Οι άγιοι της Εκκλησίας μας υπερέβησαν την κοσμική σοφία και έφτασαν στο θείο φωτισμό, λάμποντας οι ίδιοι και φωτίζοντας τους άλλους. Μια τέτοια φωτεινή προσωπικότητα, σε μαύρους χρόνους, υπήρξε ο άγιος Ιερόθεος ο

Διαβάστε Περισσότερα


Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κορνηλίου (13 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει τα Προεόρτια της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και τιμά τη μνήμη των Εγκαινίων του Ναού της αγίας του Χριστού και Θεού ημών Αναστάσεως, το 336 μ.Χ.

Ο υμνογράφος εκφράζεται θεολογικά με την ευκαιρία των εγκανίων του ναού της Αναστάσεως, της νέας Σκηνής και του ζωηφόρου Σταυρού: «Σήμερον ὁ δεύτερος Ἀδάμ, Χριστὸς ἀνέδειξε, Παράδεισον νοητόν, τὴν νέαν ταύτην σκηνήν, φέρουσαν κατὰ ξύλου τοῦ τῆς γνώσεως, τὸ

Διαβάστε Περισσότερα


Μνήμη του Αγίων Ιερομαρτύρων Κουρνούτου και Αυτονόμου (12 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Κουρνούτου, επισκόπου Ικονίου.

Ο Άγιος Κουρνούτος ήταν γέννημα και θρέμμα της πόλης του Ικονίου της Μικράς Ασίας, της οποίας κατόπιν αναδείχθηκε επίσκοπος. Βρισκόταν κάποτε σ’ ένα χωριό, που ονομαζόταν Σούρσαλο, όπου δίδασκε το λόγο της Ορθόδοξου Πίστεως, ερμήνευε στους ανθρώπους το ιερό Ευαγγέλιο και καλούσε τους άπιστους σε μετάνοια.

Ο ενθουσιασμός του Επισκόπου Ικονίου για την παιδεία των ανθρώπων

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media