top line
logo

Κοίμηση Μητροπολίτου Άρτης (απο Αργυρουπόλεως) Σεραφείμ Βυζαντίου 5/1/1894

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Άρτης κυρός Σεραφείμ Ξενόπουλος ο Βυζάντιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στην περιοχή των Ταταύλων (Ταταούλη) με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του Μιχαήλ ένα χωριό της Νάξου, ενώ από κείνη της μητέρας του Σωσσάνης την Χίο (αν και η ίδια είχε επίσης γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη).

Τα πρώτα γράμματα έμαθε στα σχολεία της γενέτειρας του και έπειτα μαθήτευσε, όπως αναφέρει ο ίδιος, “πάντα τα εγκύκλια δε και τα ιερά μαθήματα” κοντά στον λόγιο μοναχό Ιωσήφ, ο οποίος

Διαβάστε Περισσότερα


Ο Άγιος Σπυρίδων και η Άρτα (Μέρος Γ΄) Παύλου Φωτίου - Τέως Ραββίνου τῆς Ἰσραηλινῆς Κοινότητος Άρτης

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΟΥ ΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΝ

Παύλου Φωτίου- Τέως ραββίνου τῆς Ἰσραηλινῆς κοινότητος Αρτης

«Μεσσίαν… ὃν ἔγραψεΜωυσῆς τῷ Νόμω καὶ οἱ Προφῆται, εὐρήκαμεν,  Ἰησούν  τὸν υἱὸν τοῦ Ἰωσὴφ τον απὸ Ναζαρέτ». (Ἰωάν. ἃ’ 46)

Πρόλογος

Ἴσως σᾶς εἶναι γνωστὸν ἀπὸ τὰς ἐφημερίδας τὸ πρὸ δεκαετίας, χάριτι Κυρίου, λαβὸν χώρα εἰς ἐμὲ καὶ τὴν οἰκογένειάν μου μέγα γεγονός, ἴσως ὅμως καὶ ὄχι. Πρόκειται περὶ τῆς ἐπιστροφῆς μᾶς εἰς Χριστὸν καὶ τῆς βαπτίσεώς μας κατὰ τὴν ἑορτὴν τῆς

Διαβάστε Περισσότερα


Ο Άγιος Σπυρίδων και η Άρτα (Μέρος Β΄)

  1. Μαρτυρία π. Σταύρου Παπαχρήστου

Ο π. Σταύρος Παπαχρήστου υπήρξε εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Άρτης από το 1919 έως το 1956. Διετέλεσε και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως για πολλά χρόνια. Στα χειρόγραφά του, που μας σώζονται και είναι δυστυχώς αδημοσίευτα αναφέρει τα εξής για τον Άγιο Σπυρίδωνα στη σελίδα 58 και εξής:

«Το χωρίον Πλησσιοί. Άγιος Δημήτριος Κατσούρης.

Διαβάστε Περισσότερα


Ο Άγιος Σπυρίδων και η Άρτα (Μέρος Α΄)

Σύντομος Βίος του Αγίου

Ο Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Αγίους της Ορθοδοξίας. Γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα) από εύπορη οικογένεια βοσκών. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη, γρήγορα, όμως η σύζυγός του πέθανε και αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου.

Μετά από πολλές πιέσεις του

Διαβάστε Περισσότερα


H πρωτότυπη και σπάνια εικόνα της Μνηστείας της Αγίας Αικατερίνης στην Άρτα

Η περιγραφή της εικόνας είναι από το βιβλίο «Εικόνες της Άρτας» Βαρβάρας Παπαδοπούλου και Αγλαΐας Τσιάρα 2008.

Η Μνηστεία της Αγίας Αικατερίνης – Μια αξιόλογη εικόνα του Γ. Κλότζα 16ος αι.

Η εικόνα σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, με λιγοστές φθορές περιμετρικά. Στο κέντρο της παράστασης εικονίζεται η Παναγία ένθρονη, Βρεφοκρατούσα. Με το δεξί της χέρι κρατάει τον Χριστό και με το αριστερό ακουμπάει προστατευτικά τον ώμο της αγίας Αικατερίνης. Φοράει κοκκινωπό κροσσωτό μαφόριο με χρυσή

Διαβάστε Περισσότερα


Η εικών του Αγίου Γρηγορίου του Θαυματουργού στην Άρτα

«Ἐν προσευχαῖς γρηγορῶν, ταῖς τῶν θαυμάτων ἐργασίαις ἐγκαρτερῶν, ἐπωνυμίαν ἐκτήσω τὰ κατορθώματα, ἀλλὰ πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Πάτερ Γρηγόριε, φωτίσαι τὰς ψυχὰς ἡμῶν, μὴ ποτὲ ὑπνώσωμεν, ἐν ἁμαρτίαις εἰς θάνατον».   (Απολυτίκιο Αγίου Γρηγορίου του Θαυματουργού , 17 Νοεμβρίου).

              

Διαβάστε Περισσότερα


Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά στην Καλλονή Άρτας

του Ιωάννη Κατσικογιώργου*

Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο Ι.Ν. του Αγίου Μηνά της Καλλονής (πρώην Πουλιάνας) και πλάι στο βατό δρόμο, που οδηγούσε παλαιότερα προς το γειτονικό χωριό, την Ανεμορράχη (πρώην Μπούγα), σύμφωνα με μαρτυρίες που έφτασαν ως τις μέρες μας, είχε ανεγερθεί στα πολύ παλαιά χρόνια ένα μικρό εικονοστάσι αφιερωμένο στον Άγιο Μηνά, ίχνη του οποίου όμως δε διασώθηκαν ως τα νεώτερα χρόνια.

Διαβάστε Περισσότερα


Χρονικά π. Σταύρου Παπαχρήστου Οικονόμου: 6 Οκτωβρίου 1912 , Η κήρυξις του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου στην Άρτα

Το χρονικό της κήρυξις του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου στην Άρτα απο ιδιόχειρες σημειώσεις

π. Σταύρου Παπαχρήστου, Οικονόμου και Εφημερίου Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Άρτης

Τυπικά ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου 1912 με την κήρυξη πολέμου από το Μαυροβούνιο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου 1913 με τη συνθήκη του Λονδίνου.

Το Μεσονύκτιον της 17ης προς την 18ην Σεπτεμβρίου

Διαβάστε Περισσότερα


Η Μικρασιατική καταστροφή και το τέλος της συνύπαρξης (1071 – 1922)

Του Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα 

Οι μάχες στο Ματζικέρτ (1071) και στο Μυριοκέφαλο (1176), όπου ο στρατός της αυτοκρατορίας μας, της Κωνσταντινουπόλεως, δέχτηκε μεγάλες απώλειες από τους μουσουλμάνους, διαμόρφωσαν νέα πραγματικότητα στην Μικρά Ασία.

Διαβάστε Περισσότερα


Εκκλησίες και μοναστήρια στα Βόρεια Τζουμέρκα

Στα Βόρεια Τζουμέρκα βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ηπείρου 

 Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα σωζόμενα εκκλησιαστικά μνημεία στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και έπειτα. 


Το γεγονός μπορεί να αιτιολογηθεί αν αναλογιστούμε την ταραγμένη ιστορία του τόπου με τις αλλεπάληλες πυρπολήσεις και καταστροφές που υπέστησαν οι οικισμοί κατά την διάρκεια επιδρομών και ένοπλων συρράξεων.

Καθ’ όλη την διάρκεια της οθωμανικής

Διαβάστε Περισσότερα


Μητροπολίτου Βεροίας κυρού Παύλου μνήμη

Παύλου  Α. Κυρατσή

Ταξινομώντας  ένα  μέρος  από  το  αρχείο  του  μακαριστού  Μητροπολίτου Βεροίας  και  Ναούσης  κυρού   Παύλου  επί  τη  σεπτή  επετείω  της  κοιμήσεως του  27  Αυγούστου 1993.   Επιστολές,  ημερολόγια, χειρόγραφα,  φωτογραφίες. Γεμάτα  αναμνήσεις  και  μνήμες.  Καλύτερα, στιγμές  και   μνήμες. 

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media