top line
logo

Δείτε ζωντανά (έναρξη στις 4 Δεκ 2019 08:30) από τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίας Βαρβάρας, το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και συνιερουργούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου

Δείτε Ζωντανά

H πρωτότυπη και σπάνια εικόνα της Μνηστείας της Αγίας Αικατερίνης στην Άρτα

Η περιγραφή της εικόνας είναι από το βιβλίο «Εικόνες της Άρτας» Βαρβάρας Παπαδοπούλου και Αγλαΐας Τσιάρα 2008.

Η Μνηστεία της Αγίας Αικατερίνης – Μια αξιόλογη εικόνα του Γ. Κλότζα 16ος αι.

Η εικόνα σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, με λιγοστές φθορές περιμετρικά. Στο κέντρο της παράστασης εικονίζεται η Παναγία ένθρονη, Βρεφοκρατούσα. Με το δεξί της χέρι κρατάει τον Χριστό και με το αριστερό ακουμπάει προστατευτικά τον ώμο της αγίας Αικατερίνης. Φοράει κοκκινωπό κροσσωτό μαφόριο με χρυσή παρυφή και γαλάζιο χειριδωτό χιτώνα που κοσμείται με

Διαβάστε Περισσότερα


Η εικών του Αγίου Γρηγορίου του Θαυματουργού στην Άρτα

«Ἐν προσευχαῖς γρηγορῶν, ταῖς τῶν θαυμάτων ἐργασίαις ἐγκαρτερῶν, ἐπωνυμίαν ἐκτήσω τὰ κατορθώματα, ἀλλὰ πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Πάτερ Γρηγόριε, φωτίσαι τὰς ψυχὰς ἡμῶν, μὴ ποτὲ ὑπνώσωμεν, ἐν ἁμαρτίαις εἰς θάνατον».   (Απολυτίκιο Αγίου Γρηγορίου του Θαυματουργού , 17 Νοεμβρίου).

              

Διαβάστε Περισσότερα


Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά στην Καλλονή Άρτας

του Ιωάννη Κατσικογιώργου*

Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο Ι.Ν. του Αγίου Μηνά της Καλλονής (πρώην Πουλιάνας) και πλάι στο βατό δρόμο, που οδηγούσε παλαιότερα προς το γειτονικό χωριό, την Ανεμορράχη (πρώην Μπούγα), σύμφωνα με μαρτυρίες που έφτασαν ως τις μέρες μας, είχε ανεγερθεί στα πολύ παλαιά χρόνια ένα μικρό εικονοστάσι αφιερωμένο στον Άγιο Μηνά, ίχνη του οποίου όμως δε διασώθηκαν ως τα νεώτερα χρόνια.

Διαβάστε Περισσότερα


Χρονικά π. Σταύρου Παπαχρήστου Οικονόμου: 6 Οκτωβρίου 1912 , Η κήρυξις του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου στην Άρτα

Το χρονικό της κήρυξις του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου στην Άρτα απο ιδιόχειρες σημειώσεις

π. Σταύρου Παπαχρήστου, Οικονόμου και Εφημερίου Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Άρτης

Τυπικά ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου 1912 με την κήρυξη πολέμου από το Μαυροβούνιο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου 1913 με τη συνθήκη του Λονδίνου.

Το Μεσονύκτιον της 17ης προς την 18ην Σεπτεμβρίου

Διαβάστε Περισσότερα


Η Μικρασιατική καταστροφή και το τέλος της συνύπαρξης (1071 – 1922)

Του Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα 

Οι μάχες στο Ματζικέρτ (1071) και στο Μυριοκέφαλο (1176), όπου ο στρατός της αυτοκρατορίας μας, της Κωνσταντινουπόλεως, δέχτηκε μεγάλες απώλειες από τους μουσουλμάνους, διαμόρφωσαν νέα πραγματικότητα στην Μικρά Ασία.

Διαβάστε Περισσότερα


Εκκλησίες και μοναστήρια στα Βόρεια Τζουμέρκα

Στα Βόρεια Τζουμέρκα βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ηπείρου 

 Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα σωζόμενα εκκλησιαστικά μνημεία στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και έπειτα. 


Το γεγονός μπορεί να αιτιολογηθεί αν αναλογιστούμε την ταραγμένη ιστορία του τόπου με τις αλλεπάληλες πυρπολήσεις και καταστροφές που υπέστησαν οι οικισμοί κατά την διάρκεια επιδρομών και ένοπλων συρράξεων.

Καθ’ όλη την διάρκεια της οθωμανικής

Διαβάστε Περισσότερα


Μητροπολίτου Βεροίας κυρού Παύλου μνήμη

Παύλου  Α. Κυρατσή

Ταξινομώντας  ένα  μέρος  από  το  αρχείο  του  μακαριστού  Μητροπολίτου Βεροίας  και  Ναούσης  κυρού   Παύλου  επί  τη  σεπτή  επετείω  της  κοιμήσεως του  27  Αυγούστου 1993.   Επιστολές,  ημερολόγια, χειρόγραφα,  φωτογραφίες. Γεμάτα  αναμνήσεις  και  μνήμες.  Καλύτερα, στιγμές  και   μνήμες. 

Διαβάστε Περισσότερα


Εγκώμιο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού

Τι είναι αυτό το μυστήριο το μέγα, που συντελείται γύρω από το πρόσωπό σου, ιερή Μητέρα και Παρθένε; «Ευλογημένη συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου». Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα σε μακαρίζουν, γιατί μονάχα Συ είσαι άξια για μακαρισμό!

Διαβάστε Περισσότερα


H καθιέρωση σε Εκκλησιαστική Λειτουργική Χρήση ο Μικρός και Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας

Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου

Εισαγωγικά.

Ό Αύγουστος, τελευταίος μήνας του εκκλησιαστικού έτους, με διάταγμα του Αυτοκράτορας Ανδρόνικου Β’ του Παλαιολόγου ώρίσθηκε να είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Θεοτόκου από την πρώτη ήμερα του ως την τριακοστή πρώτη. Κι εκείνος φιλοτιμήθηκε καί φρόντισε να Της χαρίσει την πιο όμορφη πανσέληνο του χρόνου.

Διαβάστε Περισσότερα


"Tη Θεοτόκω νύν προσδράμωμεν" Μακαριστού Μητροπολίτου Πέργης κυρού Ευαγγέλου

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ «Π Α Ν Α Γ Ι Α»
Μακαριστού Μητροπολίτου ΠΕΡΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
 
Στήν αὐλή μας φουντώνει ο βασιλικός. Ἔθιμο καί μήνυμα ἐποχικό. Θά οὐρανωθεῖ σέ λίγο στόν καιρό του, μαζί μέ τοῦ Σταυροῦ τήν ὕψωση. Τώρα ἄρχισαν νά τοῦ χαμογελοῦν καί τά πρῶτα μελτέμια. Καί μᾶς μοσχοβολεῖ εὐγενικά, γιά τόν Δεκαπενταύγουστο. Γιά τή συνάντησή μας μέ τήν «Ἀχώριστον». Τήν Παναγία! 

Διαβάστε Περισσότερα


Θαύμα Αγίας Παρασκευής και Αγίου Δημητρίου - Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης

Δύο θαύματα που έζησε ο Γέροντας Νεκτάριος από δύο μεγάλους Αγίους της Εκκλησίας μας, την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Δημήτριο, σταυρώνοντας δύο ζευγάρια άτεκνα που δεν έκαναν παιδιά και με την βοήθεια των αγίων απέκτησαν παιδί.

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media