top line
logo

Αττίλας: «Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται» – Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Σαν σήμερα στις 20 Ιουλίου 1974, ξεκινά η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την ονομαδία «Αττίλας 1»  που είχε ως αποτέλεσμα ένα «ντόμινο» ραγδαίων εξελίξεων και ανατροπών του στάτους κβο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Κάτω από την πίεση των τραγικών γεγονότων, η δικτατορία στην Αθήνα κατέρρευσε και τα χαράματα της 24ης Ιουλίου σχηματίσθηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Νωρίτερα, ο δοτός πρόεδρος της Κύπρου, Νικόλαος Σαμψών, είχε υποβάλλει την παραίτησή του και είχε αντικατασταθεί από τον εκλεγμένο Πρόεδρο

Διαβάστε Περισσότερα


47 Χρόνια από το Πραξικόπημα κατά του Αρχ. Μακαρίου Γ’

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα που έγινε κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Κύπρου, με σκοπό την ανατροπή του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ’ και την επίτευξη της ένωσης με την Ελλάδα.

Στις 15 Ιουλίου του 1974 η Χούντα των Αθηνών δια των οργάνων της στη Μεγαλόνησο (Εθνική Φρουρά, ΕΛΔΥΚ, ΕΟΚΑ Β’) ανατρέπει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο και εγκαθιστά κυβέρνηση «μαριονετών» υπό τον

Διαβάστε Περισσότερα


«Τα κατά πόλιν δεσμά και τας θλίψεις σου τις διηγήσεται ένδοξε απόστολε Παύλε;»

 Αρχ. Παύλου Δημητρακοπούλου

Θεολόγου -Συγγραφέως

Πρ. Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Πειραιώς

  Εν Πειραιεί τη 29η Ιουνίου 2021

 Εορτάζει και φέτος, αγαπητοί μου αδελφοί, εορτάζει και πανηγυρίζει η αγία μας Εκκλησία την μνήμη των δύο μεγάλων και κορυφαίων αποστόλων, των αγίων ενδόξων πρωτοκορυφαίων αποστόλων Παύλου και Πέτρου. Εορτάζει με πολλή καύχηση, χρεωστικώς και ευγνωμόνως τους δυο αυτούς μεγάλους φωστήρας και διδασκάλους της οικουμένης η σύμπασα Ορθοδοξία, η επί γης

Διαβάστε Περισσότερα


Αρχιμ. Ιγνάτιος Μουρτζιανός: “Το Δώρο του Πόνου…”

Είναι γεγονός πώς η ζωή μας είναι ζυμωμένη με δάκρυα που προέρχονται από τον πόνο της ασθένειας, των θλίψεων, των βασάνων, της εγκατάλειψης και της μοναξιάς.

Αχώριστοι σύντροφοι του ανθρώπου, επιβεβαιώνουν τον λόγο του αποστόλου Παύλου, στις «Πράξεις των Αποστόλων» ότι πρέπει να περάσουμε μέσα από πολλές θλίψεις για να εισέλθουμε στην βασιλεία του Θεού (14,22).

Η κάθε περίπτωση πόνου όμως είναι προσωπική, ιδιαίτερη, σημαντική για τον ίδιο τον άνθρωπο

Διαβάστε Περισσότερα


Η Εθνική Παλιγγενεσία "ζωντανεύει" σε όλη την Ελλάδα

Μια οπτικοποιημένη αφήγηση της Επανάστασης, μέσα από έργα τέχνης σύγχρονα με αυτήν , παρουσιάστηκε στην πόλη του Ναυπλίου, Σάββατο 12 Ιουνίου 2021. Στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», έγιναν  ταυτόχρονες προβολές σε κτίρια 8 πόλεων της χώρας, σχετικές με την Επανάσταση του ΄21.

Διαβάστε Περισσότερα


Σήμερα 11 Ιουνίου, εορτάζει η Παναγία μας ως Βασίλισσα των Ουρανών…

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ ΩΣ ΑΛΗΘΩΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕΙΝ ΣΕ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ!

Σήμερα 11 Ιουνίου, με την εορτή του Άξιον Εστί, εορτάζει η Παναγία μας ως Βασίλισσα των Ουρανών!

Τη σημερινή μέρα εορτάζει ο Ουρανός την Θεοτόκο διότι σήμερα 11 Ιουνίου εψάλη προς τιμή της απο τον Αρχάγγελο Γαβριήλ καί μαζί απο όλους τους Αρχαγγέλους, τα Αγγελικά Τάγματα και όλες τις Ουράνιες δυνάμεις στο Κελί Άξιον Εστί στην Καψάλα του Αγίου Όρους ο Ύμνος που την καταξιώνει στην Ουράνια Βασιλεία.

Σήμερα

Διαβάστε Περισσότερα


«Στις 29 Μαΐου 1453 ένας πολιτισμός σαρώθηκε αμετάκλητα»

Επιμέλεια: π. Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος

Με τη φράση αυτή ο Άγγλος βυζαντινολόγος Στίβεν Ράνσιμαν περιγράφει την κατάληψη της Πόλης από τους Οθωμανούς, τις εκτεταμένες λεηλασίες και την πανηγυρική είσοδο του Μωάμεθ του Πορθητή στην Αγία Σοφία το βράδυ της άλωσης, όπου, «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», ευχαρίστησε τον Αλλάχ.

Οι αιτίες της πτώσης

Διαβάστε Περισσότερα


Η Γενοκτονία τῶν Ποντίων καί ἡ Γενοκτονία τῆς Μνήμης

«Παντοῦ ὑπήρχαν ἴχνη βίας»
Η Γενοκτονία τῶν Ποντίων καί ἡ Γενοκτονία τῆς Μνήμης

Ευδόκιου Δημητρίου, Θεολόγου

Ἤδη ἀπό τόν 11ο αἰώνα οἱ Μιλήσιοι ἄρχισαν νά ἀποικοῦν στήν περιοχή τῆς Μαύρης Θάλασσας καί κατόπιν ἵδρυσαν τή Σινώπη (785 π.Χ.), τήν Τραπεζούντα (756 π.Χ.), τήν Κερασούντα (700 π.Χ.) καί ἄλλες πόλεις. Τόν 5ο αἰώνα ὁ ἀρχαίος Ἕλληνας Ξενοφώντας ἱστορώντας τήν Κάθοδο τῶν Μυρίων στά παράλια τῆς Ποντικῆς Καππαδοκίας, χαρακτήρισε τήν Τραπεζούντα «πόλιν ἑλληνίδαν οἰκουμένῃ ἐν τῷ Εὐξείνῳ

Διαβάστε Περισσότερα


Ακούστε: "Τον νώτον μου έδωκα εις μαστίγωσιν" απο τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη Βασίλειο Σπυριδόπουλο

Ψάλλει ο αείμνηστος Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως Βασίλειος Σπυριδόπουλος ως Λαμπαδάριος τότε σε ζωντανή ηχογράφηση το έτος 1979 στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης . Κανοναρχεί ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων Χρυσοφάκης.

Πηγή: Γεώργιος Καραβιώτης


« Φθάσαντες πιστοί το σωτήριον πάθος Χριστού του Θεού »

Εισαγωγικό σχόλιο στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα

Λάμπρου Σκόντζου

        Για μια ακόμα φορά, με τη χάρη του Θεού, οδεύουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, στην ιερότερη εορτολογική περίοδο του έτους. Για μια ακόμη φορά θα ακολουθήσουμε τα ίχνη του Νυμφίου της Εκκλησίας μας Χριστού και θα γίνουμε συνοδοιπόροι του Θείου Πάθους Του. Σύμφωνα με τον ιερό υμνογράφο, καλούμαστε όπως «συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν και νεκρωθώμεν δι΄αυτόν ταις του βίου

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media