top line
logo

Χρονικά π. Σταύρου Παπαχρήστου Οικονόμου: 6 Οκτωβρίου 1912 , Η κήρυξις του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου στην Άρτα

Το χρονικό της κήρυξις του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου στην Άρτα απο ιδιόχειρες σημειώσεις

π. Σταύρου Παπαχρήστου, Οικονόμου και Εφημερίου Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Άρτης

Τυπικά ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου 1912 με την κήρυξη πολέμου από το Μαυροβούνιο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου 1913 με τη συνθήκη του Λονδίνου.

Το Μεσονύκτιον της 17ης προς την 18ην Σεπτεμβρίου εκυρίχθη Γενική Επιστράτευσις, η δύναμις του

Διαβάστε Περισσότερα


Η Μικρασιατική καταστροφή και το τέλος της συνύπαρξης (1071 – 1922)

Του Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα 

Οι μάχες στο Ματζικέρτ (1071) και στο Μυριοκέφαλο (1176), όπου ο στρατός της αυτοκρατορίας μας, της Κωνσταντινουπόλεως, δέχτηκε μεγάλες απώλειες από τους μουσουλμάνους, διαμόρφωσαν νέα πραγματικότητα στην Μικρά Ασία.

Διαβάστε Περισσότερα


Εκκλησίες και μοναστήρια στα Βόρεια Τζουμέρκα

Στα Βόρεια Τζουμέρκα βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ηπείρου 

 Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα σωζόμενα εκκλησιαστικά μνημεία στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και έπειτα. 


Το γεγονός μπορεί να αιτιολογηθεί αν αναλογιστούμε την ταραγμένη ιστορία του τόπου με τις αλλεπάληλες πυρπολήσεις και καταστροφές που υπέστησαν οι οικισμοί κατά την διάρκεια επιδρομών και ένοπλων συρράξεων.

Καθ’ όλη την διάρκεια της οθωμανικής

Διαβάστε Περισσότερα


Μητροπολίτου Βεροίας κυρού Παύλου μνήμη

Παύλου  Α. Κυρατσή

Ταξινομώντας  ένα  μέρος  από  το  αρχείο  του  μακαριστού  Μητροπολίτου Βεροίας  και  Ναούσης  κυρού   Παύλου  επί  τη  σεπτή  επετείω  της  κοιμήσεως του  27  Αυγούστου 1993.   Επιστολές,  ημερολόγια, χειρόγραφα,  φωτογραφίες. Γεμάτα  αναμνήσεις  και  μνήμες.  Καλύτερα, στιγμές  και   μνήμες. 

Διαβάστε Περισσότερα


Εγκώμιο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού

Τι είναι αυτό το μυστήριο το μέγα, που συντελείται γύρω από το πρόσωπό σου, ιερή Μητέρα και Παρθένε; «Ευλογημένη συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου». Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα σε μακαρίζουν, γιατί μονάχα Συ είσαι άξια για μακαρισμό!

Διαβάστε Περισσότερα


H καθιέρωση σε Εκκλησιαστική Λειτουργική Χρήση ο Μικρός και Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας

Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου

Εισαγωγικά.

Ό Αύγουστος, τελευταίος μήνας του εκκλησιαστικού έτους, με διάταγμα του Αυτοκράτορας Ανδρόνικου Β’ του Παλαιολόγου ώρίσθηκε να είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Θεοτόκου από την πρώτη ήμερα του ως την τριακοστή πρώτη. Κι εκείνος φιλοτιμήθηκε καί φρόντισε να Της χαρίσει την πιο όμορφη πανσέληνο του χρόνου.

Διαβάστε Περισσότερα


"Tη Θεοτόκω νύν προσδράμωμεν" Μακαριστού Μητροπολίτου Πέργης κυρού Ευαγγέλου

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ «Π Α Ν Α Γ Ι Α»
Μακαριστού Μητροπολίτου ΠΕΡΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
 
Στήν αὐλή μας φουντώνει ο βασιλικός. Ἔθιμο καί μήνυμα ἐποχικό. Θά οὐρανωθεῖ σέ λίγο στόν καιρό του, μαζί μέ τοῦ Σταυροῦ τήν ὕψωση. Τώρα ἄρχισαν νά τοῦ χαμογελοῦν καί τά πρῶτα μελτέμια. Καί μᾶς μοσχοβολεῖ εὐγενικά, γιά τόν Δεκαπενταύγουστο. Γιά τή συνάντησή μας μέ τήν «Ἀχώριστον». Τήν Παναγία! 

Διαβάστε Περισσότερα


Θαύμα Αγίας Παρασκευής και Αγίου Δημητρίου - Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης

Δύο θαύματα που έζησε ο Γέροντας Νεκτάριος από δύο μεγάλους Αγίους της Εκκλησίας μας, την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Δημήτριο, σταυρώνοντας δύο ζευγάρια άτεκνα που δεν έκαναν παιδιά και με την βοήθεια των αγίων απέκτησαν παιδί.

Διαβάστε Περισσότερα


Παύλος: Ο Μέγας Απόστολος των Εθνών

ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

      Ο μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος δεν ανήκε στη χορεία των δώδεκα Αποστόλων. Δε γνώρισε τον Κύριο όσο ζούσε στη γη, αλλά αποκαλύφτηκε κατόπιν σε αυτόν και κλήθηκε να γίνει απόστολός Του, όντας αυτός πολέμιος της Εκκλησίας.

      Γεννήθηκε γύρω στο 15 μ. Χ. στην Ταρσό της Κιλικίας από Ιουδαίους γονείς. Ονομαζόταν Σαούλ, έχοντας και το ρωμαϊκό όνομα Παύλος. Οι

Διαβάστε Περισσότερα


Αγ. Κύριλλος Αλεξανδρείας: Ο Μεγάλος Δογματικός Θεολόγος της Εκκλησίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ  Θεολόγου - Καθηγητού

     Οι αλεξανδρινοί Πατέρες έβαλαν και εκείνοι τη δική τους σφραγίδα στην ανάπτυξη της Θεολογίας της Εκκλησίας μας. Με κέντρο ανάπτυξης των θεολογικών σπουδών την περίφημη Κατηχητική Σχολή, η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας ανέδειξε μεγάλες μορφές. Μια από αυτές είναι και ο άγιος Κύριλλος αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας, ο κορυφαίος δογματικός θεολόγος και υπερασπιστής της Ορθοδοξίας. Αλλά και ένας από τους πλέον συκοφαντημένους Πατέρες

Διαβάστε Περισσότερα


Άγιος Παναγής Μπασιάς: Ένας σύγχρονος δια Χριστόν σαλός

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

         Τα Επτάνησα είναι κοιτίδα πολλών αγίων της Εκκλησίας μας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο νεοφανής άγιος Παναγής Μπασιάς από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Έζησε στην εποχή, όταν τα Επτάνησα άλλαζαν συνεχώς κατακτητές και η Εκκλησία μας στέναζε κάτω από τις αφόρητες πιέσεις των αιρετικών παπικών, οι οποίοι για ολόκληρες εκατονταετίες συνεργάζονταν στενά με τους κατακτητές δυτικούς για τον αφελληνισμό των κατοίκων

Διαβάστε Περισσότερα


banner


| |

Ακολουθήστε μας στα social media