Μνήμη των μαρτύρων Ναζαρίου, Γερβασίου, Προτασίου και Κελσίου - Ιερομάρτυρος Θεράποντος - Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής(14 Οκτωβρίου)

13 Οκτ 2021 20:15

Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των μαρτύρων Ναζαρίου, Γερβασίου, Προτασίου και Κελσίου, και του αγίου Κοσμά, επισκόπου Μαϊουμά του ποιητού.

Οι γονείς του Ναζαρίου πιθανόν να ήταν μαθητές του Αποστόλου Πέτρου και από αυτούς κληρονόμησε τις αρετές της χριστιανικής πίστης. Έμεινε αγνός και άμεμπτος και όταν έγινε 20 χρονών, διαμοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και άρχισε περιοδείες, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο της αγάπης.

Στα Μεδιόλανα  συνάντησε δύο ευσεβείς άνδρες, τον Προτάσιο και το Γερβάσιο. Εκεί, και οι τρεις μαζί, κήρυτταν το θείο λόγο και πέτυχαν να φέρουν πολλούς ανθρώπους κοντά στο Χριστό.

Ο Ναζάριος πήγε κατόπι στη Γαλλία, όπου γνώρισε τον Κέλσιο. Επιστρέφοντας στα Μεδιόλανα, σημερινό Μιλάνο, συνελήφθη μαζί με τον Προτάσιο,  το Γερβάσιο και τον Κέλσιο και αποκεφαλίσθηκαν, αφού αρνήθηκαν να προδώσουν την πίστη τους στον αναστημένο Ιησού Χριστό.

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, επισκόπου Κύπρου 

Σήμερα, 14 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Θεράποντος, ο οποίος ήταν επίσκοπος στην Κύπρο, καθώς και τον Όσιο Θεράποντα, ο οποίος ήταν ασκητής στην κοινότητα Σίντα. Και οι δύο Άγιοι τιμώνται ιδιαίτερα στην Αγκαστίνα της Μεσαορίας.

Ο Ιερομάρτυρας Θεράπων γεννήθηκε τον 7ο μ.Χ. αιώνα και οι γονείς του τον ανέθρεψαν σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση. Η όλη ανατροφή του τον ανέδειξε τίμιο, δημιουργικό και πιστό μέλος της Εκκλησίας. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να οδηγηθεί στο μοναχισμό και στην απόλυτη αφοσίωση στο θέλημα του Θεού. Η συνεχής άσκηση και η αύξηση των αρετών τον ανέδειξαν ανάμεσα στους συμμοναστές του, ώστε να χειροτονηθεί ιερέας και αργότερα επίσκοπος.

Σε μία από τις επιδρομές των Αράβων, και ενώ ο Άγιος Θεράπων λειτουργούσε, αυτοί εισέβαλαν και τον έσφαξαν ενώπιον της Αγίας Τραπέζης.

Οι Χριστιανοί έθαψαν το λείψανό του, με ευλάβεια, και αργότερα το μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε αιτία πολλών θαυμάτων και θεραπείας των πιστών. Εκεί διασώζεται και το Αγίασμά του.

Ακόμη και σήμερα, τον 21ο αιώνα, υπάρχουν χριστιανοί που βρίσκονται ενώπιον μαρτυρίου, αλλά με σθένος και ηρωισμό, καθημερινά ομολογούν τη χριστιανική τους πίστη.

Μαζί με τον Ιερομάρτυρα Θεράποντα τιμούμε τη μνήμη και του οσίου ασκητού Θεράποντος, ο οποίος έζησε ασκητικά στην περιοχή της κοινότητας Σίντας, πλησίον της Αγγαστίνας στη Μεσαορία. Να σημειωθεί ότι στη Σίντα, πριν το 1571, κατοικούσαν Ρωμιοί που ήρθαν από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας. Στην Αγγαστίνα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των εκτοπισμένων μας, όπως ο μακαριστός ιεροψάλτης και κοινοτάρχης Χρίστος Ψάλτης παλαιότερα ονομαζόταν Άγιος Θεράποντας, υπάρχει αρχαίος ναός επ’ ονόματι του Οσίου Θεράποντος, ο οποίος παραμένει βουβός και μας περιμένει να τον λειτουργήσουμε.

Μνήμη της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής 

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, που καταγόταν από τους Επιβάτες (περιοχή κοντά στη Σηλυβρία) της Ανατολικής Θράκης. Από μικρή έκανε αγαθοεργίες και όταν μεγάλωσε, έφυγε από το πατρικό της σπίτι και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, για να προσκυνήσει τα Ιερά λείψανα των Αγίων.

Από εκεί αναχώρησε στην Ηράκλεια του Πόντου, όπου για πέντε χρόνια είχε αναλάβει την περιποίηση κάποιου ναού. Κατόπιν έφυγε στους Αγίους Τόπους και εγκαταστάθηκε σε μια γυναικεία Μονή, όπου για αρκετά χρόνια ασκήθηκε στην αρετή.

Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μετέβη στην Καλλικράτεια της νοτιοανατολικής Θράκης, όπου παρέμεινε δύο χρόνια στο ναό των Αγίων Αποστόλων και εκεί απεβίωσε ειρηνικά.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

 


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.