Μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Κάρπου, Παπύλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης (13 Οκτωβρίου)

12 Οκτ 2021 20:51

Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη των μαρτύρων Κάρπου, Παπύλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης.

Οι μάρτυρες αυτοί έζησαν επί αυτοκράτορα Δεκίου γύρω στο 250 μ.Χ. Ο Κάρπος είχε γίνει επίσκοπος Θυατείρων στη Μ. Ασία, μίας από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Ο Πάπυλος, που είχε σπουδάσει ιατρική, έγινε διάκονος και  συνεργάτης του Κάρπου. Ο Αγαθόδωρος ήταν υπηρέτης στην επισκοπή Θυατείρων. Όταν οι τρεις συνελήφθησαν,  ομολόγησαν με παρρησία το Χριστό.

Στη σημαντική και πολύ επίκαιρη και στις μέρες μας απολογία του, ο Κάρπος υπογράμμισε τα ακόλουθα: «εμείς οι χριστιανοί  κοπιάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Την ώρα που οι άπιστοι στο Χριστό και το Ευαγγέλιο μάς βρίζουν και μας περιγελούν, εμείς ευχόμαστε αγαθά γι’ αυτούς. Ενώ μας καταδιώκουν, τους δείχνουμε ανοχή, ενώ μας συκοφαντούν, απαντούμε με λόγια ωφέλιμα και παρακλητικά».

Εκνευρισμένος ο τύραννος από την απάντηση του Κάρπου, τον βασάνισε, μαζί με την αδελφή του Πάπυλου Αγαθονίκη, και στο τέλος τους αποκεφάλισε.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη της νεομάρτυρος Χρυσής.

Οι Μάρτυρες της εποχής των φοβερών διωγμών πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Εκκλησίας, το οποίο μέσα στους αιώνες, πλατύνθηκε και έγινε ευσκιόφυλλο, ώστε να δοξολογείται από τους πιστούς το όνομα του αληθινού Θεού.

Τέτοιοι μάρτυρες υπάρχουν και σήμερα, σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας, όπου οι διωγμοί κατά των Χριστιανών δεν σταματούν και οι λεηλασίες ιερών και οσίων είναι καθημερινή πρακτική.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.