Skip to main content

Οδοιπορικό στα πομακοχώρια…

18 Ιουλ 2026 21:48

Ιερό καθήκον ωδήγησε τα βήματα του Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνού για μια ακόμη φορά στα πομακοχώρια το Σάββατο 18 του μηνός Ιουλίου ε.έ., και συγκεκριμένα στον ημιορεινό οικισμό Σιδηρώ του Δήμου Σουφλίου, που σήμερα κατοικείται αποκλειστικά από μουσουλμάνους σουνίτες και αλεβήτες.

Συνοδευόμενος ο Σεβασμιώτατος από τον Διοικητή της 50ής Ταξιαρχίας ταξίαρχο Κων. Ευαγγελίδη, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου Χαρ. Βομβέλη, από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σουφλίου Αρχιμ. Ανδρέα Αϊντινίδη, τον π. Ζήση Δεληγιαννίδη, που είναι υπεύθυνος της ενορίας, τους διακόνους του και ένα μικρό όμιλο προσκυνητών επισκέφθηκε τον συγκεκριμένο οικισμό για να λειτουργήσει στον Ενοριακό Ναό, που τιμάται επ’ ονόματι του Προφήτου Ηλιού, επικειμένης της μνήμης του. Ο Ναός αυτός, που είναι κτισμένος σε κεντρικό σημείο, στερούμενος από δεκαετιών χριστιανικού ποιμνίου, λειτουργείται δυο-τρεις φορές το χρόνο και τον φροντίζουν με πολλή επιμέλεια ευλαβείς χριστιανοί από το Σουφλί, απ’ όπου απέχει 15 χιλιόμετρα.

Ο Σεβασμιώτατος που ιερούργησε μόνος, βοηθούμενος υπο του Αρχιδιακόνου της Μητροπόλεως, στη σύντομη προσφώνησή του τόνισε ότι προσήλθε για να συμπληρώσει με λάδι την ακοίμητη κανδήλα της εκκλησίας, για να μνημονεύσει τις ψυχές των προαπελθόντων χριστιανών, που με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα πότισαν το χώμα αυτού του τόπου, για να ευχαριστήσει τους κατοίκους του χωριού, που καίτοι αλλόπιστοι σέβονται την ιερότητα του χώρου, και για να τονίσει με την παρουσία του ότι δεν έχουμε εγκαταλείψει τα θυσιαστήριά μας αλειτούργητα, ούτε υποστείλαμε την ελπίδα μας, ούτε προδώσαμε τις αξίες και τα ιδανικά της φυλής μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ