"Σίγησε" ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης, Αριστείδης Δελιανίδης

17 Σεπ 2021 19:00

Εκοιμήθη, σήμερα, σε ηλικία 62 ετών, ύστερα από 5ήμερη μάχη στην εντατική, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης, Αριστείδης Δελιανίδης.

Γεννήθηκε το 1959 στη Νέα Χαλκηδόνα , μία κωμόπολη Δυτικά της Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα του μαθήματα τα πήρε από τον καλλίφωνο και καλλικέλαδο πατέρα του Ευδόκιμο, λειτουργό του Υψίστου επί σαράντα έτη. Σπούδασε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Ο μακαριστός Άρχων, υπήρξε μαθητής των αείμνηστων Χρυσάνθου Θεοδοσόπουλου, Δημητρίου Σουρλαντζή καθώς και του Άρχοντα πρωτοψάλτη Αθανασίου Καραμάνη. Ήταν πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής και είχε δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου και πτυχίο Αρμονίας.

Δίδασκε επί είκοσι συναπτά έτη, Βυζαντινή Μουσική στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Ι.Μ. Ξάνθης. Διετέλεσε επί σειρά ετών Πρωτοψάλτης στον Ι. Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της Μουσικής πορείας του, το 1999 δημιούργησε ένα Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής με την επωνυμία “ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ” , ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί τα αναλόγια της Ι.Μ. και να συμμετέχει σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις και πανηγύρια.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψάλλει στην Χαλκηδόνα σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr

 


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.