Skip to main content

Παρουσίαση τόμου ''Μαθηματάριον'' του Μοναχού Ματθαίου Βατοπαιδινού

09 Δεκ 2025 21:16

Το απόγευμα της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου 2025 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του “Μαθηματαρίου” του Μοναχού Ματθαίου Βατοπαιδινού (1774–1849).

Πριν από την έναρξη του κυρίου μέρους της εκδήλωσης ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, απηύθυνε χαιρετισμό και ευλόγησε την εκδήλωση και το φιλόμουσο πολυπληθές ακροατήριο. Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ.

Την κύρια ομιλία της εκδήλωσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πραγματοποίησε ο Δρ. Γεώργιος Κωνσταντίνου από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο ομιλητής παρουσίασε την έκδοση του “Μαθηματαρίου”.

Ο κ. Κωνσταντίνου με την εισήγησή του προέβαλε την πολύμορφη αξία του συγκεκριμένου έργου.

Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον Μοναχό Ματθαίο, τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα που ανέδειξε η Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Ο Ματθαίος αναδείχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες μορφές του Αγιορειτικού Μοναχισμού και συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση και διάδοση της βυζαντινής μουσικής με το πλούσιο μουσικό και συγγραφικό έργο του.

Σήμερα σώζονται 58 κώδικες του Μοναχού Ματθαίου, εκ των οποίων οι 28 φυλάσσονται στη Μονή Βατοπαιδίου.

Εν συνεχεία, βυζαντινοί χοροί απέδωσαν με κατάνυξη και ιεροπρέπεια ύμνους όπως ακριβώς αυτοί ψάλλονται στο Άγιο Όρος.

Εμφανίσθηκαν με την εξής σειρά οι βυζαντινοί χοροί: «Φιλαθωνίται» με χοράρχη τον κ. Δημήτριο Μανούση, «Εργαστήρι Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης» με χοράρχη τον κ. Βασίλειο Βασιλείου και «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί» με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Λιάκο.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης οι μονοφωνάρηδες κ. Αθανάσιος Βουγιουκλής, Άρχων Μαΐστωρ του Πατριαρχικού Θρόνου, και Αρχιμανδρίτης π. Χερουβείμ Τσίνογλου, οι οποίοι απέδωσαν μέλη του Ματθαίου με μοναδική ερμηνευτική δεξιοτεχνία.

Στην έξοδο διανεμήθηκε δωρεάν το “Μαθηματάριον" του Ματθαίου Βατοπαιδινού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, o Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, κληρικοί, ιεροψάλτες και πολυπληθές φιλόμουσο κοινό.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Νικόλαος Κόϊος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

Πριν από τη λήξη της εκδήλωσης ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ προσέφερε από μια εικόνα της Παναγίας της Βηματαρίσσης στον κ. Αθανάσιο Βουγιουκλή και στον Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Χασανίδη για την πολυετή προσφορά τους στα αναλόγια της Εκκλησίας.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ