Skip to main content

Ο ιεροψαλτικός κόσμος αποχαιρετά τον λέοντα του αναλογίου Χαρίλαο Ταλιαδώρο

12 Ιαν 2021 12:53

Σίγησε ο μεγάλος δάσκαλος της ψαλτικής Χαρίλαος Ταλιαδώρος χθές 11 Ιανουαρίου 2021 τα ξημερώματα στο 424 Γ.Σ.Ν.Ε! 

Η Νεκρώσιμος Ακολουθία εψάλλει στον Ι.Ν. Αναστάσεως του Κυρίου στα Κοιμητήρια της Θέρμης στην Θεσσαλονίκη

χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου και

συμπροσευχομένου του Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ.Θ. αρχιμ. Ιακώβου Αθανασίου εκπροσώπου του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ

ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΕΠΙ 65 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΥ

Εγεννήθη το έτος 1926 εις την Θεσσαλονίκην. Ήταν πτυχιούχος Νομικών και Oικονομικών Επιστημών και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθοριστική, διά την ψαλτικήν του εξέλιξιν, υπήρξε η συνάντησις αυτού μετά του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνου Πρίγγου. Διηκόνησε το Ιερόν Αναλόγιον από νεαράς ηλικίας εις διαφόρους Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης, ήτοι του Ι. Ν. Αγ. Θεράποντος Κάτω Τούμπας (1942-1944), του Ι. Ν. Αγ. Φανουρίου-Τιμίου Προδρόμου Κάτω Τούμπας (1944-1952) και του Ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας (1952-2019). Εδίδαξε την Βυζαντινήν Μουσικήν εις το Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιον Θεσσαλονίκης (1964-1967), το Μακεδονικόν Ωδείον και την Σχολήν Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Ο μακαριστός Άρχων, υπήρξε ως αληθώς «Δάσκαλος», ενέπνευσε εις τους φιλομούσους διά της ακαμάτου διακονίας του και του εκκλησιαστικού ήθους και φρονήματος, την αγάπην προς την Ψαλτικήν Τέχνην και ανέδειξε πλήθος μαθητών.

Κοσμηθείς υπό ανεπαναλήπτου φωνητικού χαρίσματος, διεκρίθη ως προς την μοναδικότητα της καλλιτεχνικής σκέψεως, συνθέσεως και εκφράσεως και προικισθείς διά των χαρισμάτων του προσευχητικώς ψάλλειν εν σεμνότητι και μεγαλοπρεπεία και διδάσκειν εν ταπεινότητι και ακριβεία, απετέλεσε ξεχωριστόν κεφάλαιον εις την Ιστορίαν της Εκκλησιαστικής Μουσικής, το δε όνομα αυτού εγράφη γράμμασι χρυσέοις εις τας δέλτους των απ’ αιώνος θεραπόντων της ιεράς του Δαμασκηνού τέχνης.

Ένεκα της μοναδικής αυτού προσφοράς, ετιμήθη το έτος 1982 υπό του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Δημητρίου με το οφφίκιον του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και με πλήθος άλλων διακρίσεων τόσον εις την Ελλάδα, όσον και εις το εξωτερικόν. Το συγγραφικόν αυτού έργον είναι πλούσιον.

Φωτογραφία- ope.gr: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Εκοιμήθη ο "Λέοντας" του αναλογίου Άρχων Πρωτοψάλτης Χαρίλαος Ταλιαδώρος