top line
logo

40 ημέρες χωρίς τον "Λέοντα" των αναλογίων Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο

40 ημέρες συμπληρώθηκαν απο την κοίμηση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτη επι 65 και πλέον συναπτά έτη του Καθεδρικού Ναού Της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης Χαρίλαου Ταλιαδώρου.

Χθές Σάββατο 13/2/2021 τελέστηκε το 40ήμερο μνημόσυνο στον Ναό Της του Θεού Σοφίας που κόσμησε με την  διακονία του και του εκκλησιαστικού ήθους και φρονήματος, την αγάπην προς την Ψαλτική Τέχνη και ανέδειξε πλήθος μαθητών.

149418697 3606143806141769 2089988162351233899 o

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε (1926) στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από την Κόνιτσα της Ηπείρου. Πτυχιούχος Νομικών και Oικονομικών Επιστημών. Μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη (1945) με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο. Ψάλτης, από νεαρή ηλικία, σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης: Αγ. Θεράποντα Κάτω Τούμπας (1942-1944), Αγ. Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952) και, περίπου εξήντα χρόνια, πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας (1952-έως σήμερα). Έφερει το οφφίκιο του “Αρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως”.

Είχε διδάξει τη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Από τους πιο γνωστούς, και πιο δραστικούς, σύγχρονους ψάλτες του Ελλαδικού χώρου (με πλουσιότατη ψαλτική δράση στο Εσωτερικό και Εξωτερικό).

Τα σπουδαιότερα από τα έργα του που έχουν εκδοθεί είναι: το “Πρότυπον Αναστασιματάριον” (Θεσ/κη 1976, 2η έκδοση “βελτιωμένη”, Θεσ/κη 2001) η “Επίτομος Λειτουργία” (Θεσ/κη 1972, 5η έκδοση 2003 “βελτιωμένη μετά προσθήκης νέων μαθημάτων”, Θεσ/κη 2003) το “Νέο Ειρμολόγιο Καταβασιών του όλου Ενιαυτού Αργό και Σύντομο” (Θεσ/κη 1994) το “Τριώδιον περιέχον Δοξαστικά και Ιδιόμελα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής” (Θεσ/κη 2000) “Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς” (Θεσ/κη 1998) “O Ακάθιστος Ύμνος” (Θεσ/κη, 3η έκδοση “βελτιωμένη”, Θεσ/κη 2004). Πλουσιότατη παρουσιάζεται επίσης και η δισκο-κασετογραφική του δραστηριότητα, με Δίσκους (LP) (Μ. Εβδομάδας, Θ. Λειτουργίας, Μέλη Αναστάσιμα), Κασέτες (Δωδεκαημέρου, Πάσχα, Τριωδίου, Πεντηκοσταρίου, Ύμνοι Θεοτόκου, Θεοτόκε Παρθένε Μπερεκέτη, κ.ά.) και συγχρόνως ψηφιακούς (CD) (Δωδεκαημέρου, Μ. Εβδομάδας, Παρακλητικού Κανόνα, Παναγίας Σουμελιώτισσας, Εσπερινού και Θ. Λειτουργίας Μεταμορφώσεως, Νεκρωσίμου Ακολουθίας, Oρατόριο Αποκάλυψης Ιωάννου, κ.ά.).

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ερμηνείες του σε Καλοφωνικούς Ειρμούς του Πέτρου Μπερεκέτη και Δανιήλ πρωτοψάλτου (στη σειρά “Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής”, Σώμα Δεύτερο, CD 10o).

O Χαρίλαος Ταλιαδώρος ήταν από τους πιο ενεργούς ιδιοπρόσωπους σύγχρονους ψάλτες του καθαυτό Ελλαδικού, και ειδικότερα του Βορειο-Ελλαδικού χώρου.

Στην μνήμη του Άρχοντα Χαρίλαου Ταλιαδώρου απο την πανήγυρη της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου στις 20-5-1993 απο ένα μικρό χωριό της Άρτας την Λιμήνη, ακούστε τον Πολυέλαιο Δούλοι Κύριον σε ήχο πλ. α΄.

Δεξιά ψάλλει ο αείμνηστος Χαρίλαος Ταλιαδώρος και αριστερά ο ταλαντούχος, πιστός ερμηνευτής των μουσικών κειμένων της Βυζαντινής Μουσικής  Αχιλλέας Γιώτης, Πρωτοψάλτης τότε του Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας Λαμποβίτισσας) Θεσπρωτικού Πρεβέζης.

Ο κ. Αχιλλέας Γιώτης καταγέται απο την Λιμήνη της Άρτας. Την Βυζαντινή Μουσική την διδάχθηκε απο τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη και Πρωτοψάλτη Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Άρτας Ευάγγελο Πλακιά. Έχει συμψάλλει με παρά πολλούς ιεροψάλτες όπως: Δασκαλούδη Κυριαζή, Δημήτριο Γαλάνη, Στάϊκο Χατζή κ.α. Δίδαξε επί σειρά ετών στα Φροντιστήρια εκμάθησης της Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης επί Αρχιερατείας Ιγνατίου Γ΄ (Τσίγκρη) και Ιγνατίου Δ΄ (Αλεξίου) και ανέδειξε αρκετούς μαθητές.

 | |

Ακολουθήστε μας στα social media