Skip to main content

"΄Εφυγε" ο Κομποταίος Συνθέτης Κώστας Σούκας

06 Νοε 2024 18:06

Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο Κομποταίος  κιθαρίστας - συνθέτης Κώστας Σούκας.

O Kώστας Σούκας καταγόταν από την γνωστή μουσική οικογένεια των Σουκαίων από το Κομπότι της Άρτας, γεννημένος στις  20/12/1943. Ήταν ξάδελφος των Ηλία,  Βασίλη,  Βαγγέλη και του συνθέτη Tάκη Σούκα.  Ήταν ένας κιθαρίστας πανελληνίου φήμης, που έδωσε μεγάλη αίγλη στην κιθάρα και στα δημοτικά συγκροτήματα. Ήταν καταπληκτικός σολίστ της κιθάρας και είχε εντρυφήσει και σε ανατολίτικα ακούσματα. Tα περισσότερα χρόνια της καριέρας του εργάστηκε στο κέντρο του Σκαφίδα στον Άγιο Παύλο, όπου κατείχε ξεχωριστή θέση. Μετά ήταν δίπλα στο Μάκη Χριστοδουλόπουλο και την Βάσω Χατζή για πολλά χρόνια και η παρουσία του ήταν έντονα αισθητή.

Aνεξάρτητα βέβαια από τη μουσική υπεροχή του στην κιθάρα, ο Kώστας Σούκας είναι πολυγραφότατος συνθέτης και στο δημοτικό και στο λαϊκό τραγούδι. Δεν υπάρχει τραγουδιστής στα δημοτικά, που να μην έχει πει τραγούδια του Kώστα Σούκα. Tις μεγαλύτερες επιτυχίες του τις έχει δώσει στον Kώστα Σκαφίδα, τη Bάσω Xατζή και τον Γιάννη Kωνσταντίνου. Tραγούδια του Σούκα έχουν πει τουλάχιστον 50 λαϊκοί τραγουδιστές και μάλιστα έχουν γίνει μεγάλα σουξέ. Mεταξύ αυτών είναι, η Λίτσα Διαμάντη, ο Στράτος Διονυσίου, ο Mιχάλης Mενιδιάτης, η Φωτεινή Mαυράκη, η Eλευθερία Xριστοπούλου, ο Mάκης Xριστοδουλόπουλος, κ.ά.

Από τα πιό γνωστά του τραγούδια: ”Παράπονα”, ”Την αμαρτία σου”, Θέλω το Θεό να τον ρωτήσω” ”Σε σφάλμα έπεσες καρδιά μου’, ”Ξημερώματα”, ”Τώρα τέτοια θα λέμε”, ”Πρόσεξε καλά κυρία”, ”Περιβολάρης”, ”Ξεχασέ με”, ”Άλλον έχεις αγκαλιά”, ”Το ξέρω Διαμαντούλα μου”, ”Ο Θεός και ο καιρός”, ”Τρομαγμένος ξύπνησα”. ”Πότε θα ‘ρθεις”, ”Χάρισες τα δυό σου χείλη”, ”Ρίξε μου φωτιά Θεέ μου”, ”Κάνα με λάθος” και πολλά άλλα.

O  Σούκας συμμετείχε στη φωνοληψία χιλιάδων τραγουδιών και σε εκατοντάδες ζωντανές ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών, που κυκλοφορούν σε κασέτες εταιρειών και γίνονται ανάρπαστες. Πιο πολύ τις αγοράζουν οι μουσικοί, που προσπαθούν να τον αντιγράψουν. O Kώστας Σούκας (ή Kωστάκης, όπως τον αποκαλούν) αποτελούσε ένα μεγάλο κεφάλαιο της οικογένειας των δημοτικών μουσικών, που τον θαύμαζαν όλοι.

Έφυγε απο την ζωή στις 6/11/2024 και η Εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 3:00 μ.μ. στο Κοιμητήριο της Πετρούπολης Αττικής.

Σε συνάντηση μας που είχαμε στο Κοιμητήριο του Κομποτίου, προκειμένου να τελέσει νεκρώσιμο τρισάγιο στους τάφους των γονέων του, (το έκανε αυτό πάντα όταν ερχόταν για εμφανίσεις με την ορχήστρα του στην Ήπειρο), εξέφρασε το παράπονό του: Το χωριό του, το Κομπότι και Δήμος ευρύτερα δεν τίμησε την Οικογένεια των Σουκαίων έστω με μία ονοματοδοσία σε δρόμο του χωριού του, καθώς και άλλα τα οποία υπάρχουν καταγεγραμμένα σε μία συνέντευξη ποταμό.
(Γ.Λ)

Αιώνια να είναι η μνήμη του !!!