top line
logo
  • Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
  • Δεν κυνηγούσε τον θάνατο αλλά τον διάλεγε: Με Τιμές ε.ε. Ανωτάτου Αξιωματικού η Εξόδιος Ακολουθία του ήρωα Γεωργίου Κατσάνη

Δεν κυνηγούσε τον θάνατο αλλά τον διάλεγε: Με Τιμές ε.ε. Ανωτάτου Αξιωματικού η Εξόδιος Ακολουθία του ήρωα Γεωργίου Κατσάνη

“Δεν κυνηγούσες τον θάνατο αλλά τον διάλεγες”.

Είναι συγκλονιστικό αυτό που γράφει το κενοτάφιο του Γεωργίου Κατσάνη που βρίσκεται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.

Το κενοτάφιο… Οχι ο τάφος. Ο κενός τάφος, εκεί στο στρατιωτικό νεκροταφείο πεσόντων Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων στους αγώνες κατά των Τούρκων.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΓΚΟΥ

Πηγή: https://www.metrosport.gr/

Από εκείνο το πρωινό της 21ης Ιουλίου του 1974 και μετά, μία μέρα μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δεν είδε κανείς, ποτέ, ξανά τον Εθνικό Ηρωα. Το σώμα του δεν βρέθηκε. Από εκείνη τη μάχη για το ύψωμα του Αγίου Ιλαρίωνα (είναι στις φωτογραφίες), πάνω στον Πενταδάκτυλο, από την περηφάνια με την οποία Ελληνες και Κύπριοι υπερασπίστηκαν την πατρίδα. Και μεταξύ αυτών ο Γεώργιος Κατσάνης, ο διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών που τότε, ήταν ήδη έναν χρόνο στην Κύπρο.
Ενας άνθρωπος ιδανικών, απαράμιλλου ήθους και αρχών. Αθλητής του στίβου του Ηρακλή, από τα 14 του χρόνια. Ο άνθρωπος του οποίου τη μνήμη -και- ο Ηρακλής κρατά ζωντανή έχοντας δώσει το όνομά του στο “Κατσάνειο”, το κλειστό γυμναστήριο βόλεϊ στην περιοχή των Χορτατζήδων, τιμώντας έναν άνθρωπο που πότισε με τη δράση του τον Σύλλογο δίνοντας, όπως και ο Ιβάνωφ, άλλη διάσταση, πέραν της αθλητικής, στον Ηρακλή. Σε ένα ιδιόχειρο σημείωμά του που δημοσιεύεται, γράφει μεταξύ άλλων για την Ελλάδα: "Δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς κι εκφοβισμούς".
Οι ημερομηνίες (είμαστε τώρα στον Ιούλιο του 2014, 40 χρόνια από τότε) δίνουν μόνο την αφορμή (όπως σήμερα) για τη δημοσίευση γεγονότων, μαρτυριών, φωτογραφιών, αναμνήσεων και διδαγμάτων. Η πραγματική αιτία για να θυμάσαι πάντα, για να μην ξεχνάς, βρίσκεται στην καθημερινότητα. Χρέος είναι να θυμάσαι. Να θυμάσαι έναν απόρθητο άνθρωπο που πήγαινε -και πάει- πάντα μπροστά καταθέτοντας κάθε ικμάδα ηρωισμού. Αδούλωτος, γιατί έτσι έμαθε να είναι.  

“Ποτέ δεν πίστεψα ότι ο Γιώργος έχει χαθεί”


Η κυρία Ειρήνη Λυρούδη είναι έξι χρόνια μικρότερη από τον Γιώργο Κατσάνη. Η αδερφή του… Γεννημένη το 1940, έχει μια τρομερή ενέργεια που διαπερνά τον συνομιλητή της.

Αυτό συνέβη και στη δική μας συζήτηση. Η ίδια ποτέ δεν έχει πιστέψει ότι ο Γιώργος έχει πεθάνει.

"Ποτέ μου δεν πίστεψα ότι ο Γιώργος έχει χαθεί. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο».

Κάποια στιγμή στα χέρια της έπεσε ένα περιοδικό που είχε μέσα μια φωτογραφία.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 6 Σεπτεμβρίου του 1974, μετά δηλαδή από εκείνη τη μάχη στον Αγιο Ιλαρίωνα. Στη φωτογραφία είναι μια ομάδα αιχμαλώτων. Κάποιος, της μοιάζει στον Γιώργο. «Χαρακτηριστική ήταν η φαλακρίτσα που είχε. Επίσης, το πόδι του μετά από το σπάσιμο που είχε. Σε στάση προσοχής, το αριστερό πόδι έκανε μία ελαφρά κλίση, μια καμπύλη. Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στη φωτογραφία». Και προσθέτει: «Οι σκέψεις μου; Ισως ο Γιώργος να έπαθε αμνησία με τον τραυματισμό του γιατί είναι σίγουρο ότι τραυματίστηκε μιας και υπάρχουν μαρτυρίες. Να τον πήρανε τραυματισμένο, να τον περιέθαλψαν και από εκεί και μετά, ένας Θεός ξέρει».

Η κ.Λυρούδη θυμάται ένα συγκλονιστικό περιστατικό από τότε που με τον αδερφό της ήταν παιδιά. “Οι γονείς μας ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Τα βράδια του χειμώνα, η μητέρα μας, μας έλεγε ιστορίες το τι τράβηξαν καθώς έρχονταν πρόσφυγες. Κι έλεγε ο Γιώργος που τότε ήταν μαθητής Δημοτικού: «Αχ, βρε μαμά, δεν θέλω τίποτε να κάνω παρά δυο κουβέντες να γράψει η ιστορία για μένα, να πολεμήσω τους Τούρκους». Και η ιστορία για τον Γιώργο έγραψε πολύ περισσότερα…

Η κ.Ειρήνη σκέφτεται πάντα τον Γιώργο. “Ούτε μια μέρα δεν πέρασε που να μην έχω μπροστά μου το πρόσωπό του”, λέει και περιγράφει έναν άνθρωπο που ήθελε πάντα να βοηθά τους άλλους. "Ηταν παιδί που βοηθούσε πάρα πολύ τον κόσμο. Δεν λογάριαζε τον εαυτό του καθόλου. Ηταν τολμηρός, ριψοκίνδυνος και έβαζε στόχους που τους πετύχαινε".
Γεννήθηκαν στο Σιδηρόκαστρο. Ο Γιώργος το 1934, η Ειρήνη το 1940. Το 1941, στον πόλεμο, η οικογένεια Κατσάνη έφυγε και ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Εμενε στην οδό Αθηνάς, πάνω από την Αγίου Δημητρίου.


Εκείνο το πρωινό στον Αγιο Ιλαρίωνα

Ο Κατσάνης από την πρώτη κιόλας στιγμή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αγωνίστηκε ηρωικά. Εκείνο το βράδυ της 20ης προς 21ης Ιουλίου του 1974, οι λόχοι καταδρομών είχαν τη διαταγή να καταλάβουν τις παρυφές του υψώματος του Αγίου Ιλαρίωνα, ύψωμα με στρατηγική σημασία, στον Πενταδάκτυλο. Ο Κατσάνης ήταν μπροστά. Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών.
Η εισβολή των Τούρκων είχε βρει την 33η Μοίρα Καταδρομών στη Λευκωσία. Στις 20 Ιουλίου η Μονάδα προχωρά στην αποστολή της. Δυο τουρκικά αεροπλάνα χτυπούν την αυτοκινητοπομπή. Συνεχίζουν πεζοί. Εκείνη τη νύχτα, με διαταγή του Κατσάνη οι λόχοι καταδρομών προβαίνουν σε βίαιη σύγκρουση σε όλο το μέτωπο με τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους που βρίσκονταν στην περιοχή. Η σύγκρουση σφοδρή, διήρκησε μέχρι την εκδίωξη και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη. Ο αντικειμενικός στόχος, η κατάληψη των παρυφών του Αγίου Ιλαρίωνα, επετεύχθη.

Την επόμενη μέρα, το πρωινό, βρίσκει τον Διοικητή της 33ης Μ.Κ. Γεώργιο Κατσάνη, να προσπαθεί να εξουδετερώσει την τουρκική αντίσταση, αφού οι τουρκικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από αλεξιπτωτιστές και καταδρομείς, ενώ τα πυρομαχικά της μονάδας έφταναν στο τέλος. Σε μια τέτοια αντεπίθεση, ο Κατσάνης τραυματίζεται θανάσιμα χύνοντας το αίμα του, ως ιερά σπονδή, στον βωμό της Κυπριακής Ελευθερίας.
Την στιγμή που ο Διοικητής έπεφτε στο έδαφος, συνεχείς ριπές αυτομάτων όπλων έπεφταν βροχή στο σημείο εκείνο για αρκετά λεπτά. Δυο καταδρομείς προσπαθούν επανειλημμένα και απεγνωσμένα να προστρέξουν και να βοηθήσουν τον Διοικητή, αλλά οι προσπάθειές τους αποβαίνουν άκαρπες και οι ίδιοι κινδυνεύουν άμεσα.

Ο Ευάγγελος Μαντζουράτος, ο τότε υποδιοικητής του Κατσάνη, λέει: "Καταλάβαμε τον αντικειμενικό στόχο που ήταν στις παρυφές του Αγίου Ιλαρίωνα. Η κατάσταση που επικρατούσε το πρωί της 21ης Ιουλίου είχε ως εξής: Οι τουρκικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από αλεξιπτωτιστές και καταδρομείς. Τα πυρομαχικά μας έφταναν στο τέλος, υπόψη ότι είχαμε πυρομαχικά για να εκτελέσουμε την βραδινή διείσδυση να προσβάλουμε τον εχθρό, να καταλάβουμε το έδαφος και εν συνεχεία έπρεπε να απαγκιστρωθούμε μέχρι το άλλο φως από άλλες δυνάμεις που θα έρχονταν στην περιοχή. Κάτι το οποίο δεν έγινε. Αναγκαζόμασταν έτσι κατόπιν διαταγών να εκτελούμε βολές μόνο από κοντινές αποστάσεις και μόνο εφ’ όσον κινδυνεύαμε άμεσα. Ο Γιώργος Κατσάνης τάχθηκε επικεφαλής της ομάδας διοίκησης χωρίς να έχει δίπλα του κανένα να τον αντικαταστήσει και να τον στηρίξει. Το ότι δέχθηκε παρόλα αυτά να πάει μόνος του, δείχνει την υπευθυνότητά του αλλά και τον ηρωισμό του άνδρα".

Το “δέσιμο” με τον Ηρακλή

Ο Γιώργος πήγαινε σχολείο στο 3ο Αρρένων, μια περιοχή που δεν ήταν μακριά από τους χώρους που έκανε προπόνηση ο Ηρακλής με τον οποίον “δέθηκε” από νωρίς, από τα 14 του χρόνια. Αθλητής του στίβου, στα 100 μέτρα, στα 200, στη σκυταλοδρομία και στο μήκος. Το “Κατσάνειο”, το κλειστό γήπεδο βόλεϊ, είναι εκεί για να θυμίζει πάντα τον Γιώργο. Η κ.Ειρήνη, η αδερφή του, μιλά για την αγάπη για αυτόν τον Σύλλογο και τη συγκίνηση που νιώθει πάντα όταν περνά από εκεί. "Ηταν δεμένος με τον Ηρακλή. Και μικρή πήγαινα και εγώ με τον πατέρα μου και παρακολουθούσα τους αγώνες. Ετσι και εγώ έγινα Ηρακλής. Τραβάει η φλέβα», λέει και χαμογελά.

Με αφορμή και την επωνυμία του γηπέδου, η κ.Ειρήνη προσθέτει: «Τιμήθηκε ο Γιώργος σε έναν πόλεμο που χάθηκαν τόσα παιδιά. Ο Γιώργος τιμήθηκε και από την Ελλάδα, και από τον Ηρακλή, και από τους Καταδρομείς αλλά και οι Κύπριοι τον τίμησαν πάρα πολύ και μεταξύ άλλων, τον ανακήρυξαν ισάξιο ήρωα με τον Αυξεντίου».
Θυμάται τη μέρα που τον αποχαιρέτησαν. Οταν έφευγε για την Κύπρο. "Ο Γιώργος δεν ήθελε πολύ θερμούς εναγκαλισμούς, όταν ήταν να αποχαιρετίσει. Σε κρατούσε σε απόσταση. Μία αγκαλιά για το «καλό ταξίδι» και αυτό έφθανε. Από μικρό παιδί ήταν έτσι. Ισως γιατί συγκινιόταν και ο ίδιος και δεν ήθελε να εκδηλωθεί. Ηταν η τελευταία φορά που τον είδα. Όταν έγινε η μάχη, ήταν ήδη έναν χρόνο και υπηρετούσε την Κύπρο. Πάντοτε μπροστά πήγαινε. Δεν υπολόγιζε τον εαυτό του καθόλου».

Με τιμές στο Σιδηρόκαστρο

Στη γενέτειρά του, στο Σιδηρόκαστρο, ποτέ δεν τον ξεχνούν. Στην κεντρική πλατεία της σερραϊκής πόλης, υπάρχει η προτομή και η επιγραφή γράφει: "Επετέλεσες στο αποκορύφωμα λεβέντη αετέ μας Γιώργο το καθήκον και τον όρκο σου στην πολυπόθητη πατρίδα και είν’ απροσμέτρητα περήφανη η ιδιαιτέρα σου πατρίδα. Πολέμησες σαν Ελληνας, σαν ήρωας μεγάλος και έγινες ΣΥΜΒΟΛΟ που αιώνια θα μείνει και κάθε θνητός εδώ το γόνυ του θα κλείνει”.
Στο Σιδηρόκαστρο υπάρχει ακόμη το πατρικό σπίτι της οικογένειας. Είναι μια μονοκατοικία απέναντι από το στάδιο της πόλης. Πριν μερικά χρόνια, ο Δήμος Σιδηροκάστρου και το Πνευματικό Κέντρο, επιμελήθηκε μια έκδοση με πολλά στοιχεία (αρκετά από τα οποία δημοσιεύονται σήμερα) για τη ζωή του Κατσάνη, μία έκδοση που βοηθά τη μνήμη του να μένει ζωντανή. Μια παρέα ανθρώπων, μεταξύ άλλων η Σουζάνα Δουκίδου-Τσιριγώτη, ο Λεωνίδας Κασάπης, ο Βασίλης Βαφειάδης και ο Αθανάσιος Τσέρνος, βοήθησαν στο να βγει ένα βιβλίο με τίτλο: “Γιώργος Κατσάνης… “ΖΩ” στην Κύπρο…."

Η είδηση της ανεύρεσης των οστών του Γεωργίου Κατσάνη μετά από 46 χρόνια και την μάχη του Αγίου Ιλαρίωνα αποτέλεσε μία συγκινητική είδηση. Πόσω μάλλον για την οικογένειά του και την κόρη του, Εριφύλη που μέσω διαδικτύου μίλησε για τον πατέρα της.

Ο ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης αποτέλεσε μια σπουδαία προσωπικότητα για τον Ηρακλή, αθλητής του τμήματος στίβου, έχασε τη ζωή του νέος στο πεδίο της μάχης, στον Άγιο Ιλαρίωνα, στην Κύπρο.

Η είδηση ότι ανευρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα οστά του έφερε λύτρωση στους οικείους του.

46 χρόνια μετά, επιστρέφει κοντά στην οικογένεια του...

Η σύζυγος του Γεωργίου Κατσάνη, κ.Εριφύλη αρκετά συγκινημένη δήλωσε, όλα αυτά τα χρόνια τον περίμεναν.

«Εύχομαι η θυσία του να είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ήταν ένας ήρωας, καλός οικογενειάρχης, πατριώτης μα πάνω από όλα... άνθρωπος, για αυτό και οι στρατιώτες του δεν τον ξεχνούν.Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα για μας, από τη μία είναι λύτρωση και από την άλλη αισθάνομαι και στεναχώρια. Θα τον έχουμε όμως τώρα κοντά μας. Τα εγγόνια μου έχουν για πρότυπο τον παππού τους».

«Οι ήρωες δεν ξεχνιούνται, μένουν αθάνατοι».

Από την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου γίνεται γνωστό ότι το Σάββατο 15/2/2020 στις 11:00 π.μ, θα τελεστεί στο Σιδηρόκαστρο και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας, η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή των οστών του ήρωα - θρύλου των ελληνικών Καταδρομών Ταγματάρχη Γεώργιου Κατσάνη, που σκοτώθηκε στις 21 Ιουλίου το 1974, πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς, στην Κύπρο.

Την παραμονή της ταφής του Ήρωα Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση του ήρωα Κατσάνη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Εστίας της Ι. Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου με τον Δήμο Σιντικής.| |

Ακολουθήστε μας στα social media