Skip to main content

Το Κήρυγμα της Κυριακής Η΄ Ματθαίου (30-07-2023)

29 Ιουλ 2023 12:28

Κυριακή Η΄ Ματθαίου ( Α΄ Κορινθ. α΄ 10 - 17 )
« Ενότητα εν Χριστώ »
 
Αρχιμ. Δηημητρίου Πολιτάκη
Ιεροκήρυκα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης
 
Σήμερα, ο απόστολος Παύλος απευθύνεται με πόνο στους Κορινθίους και αναφέρεται σε ένα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην κοινότητα των πιστών. Ο Παύλος λέει με λίγα λόγια, ότι η προσκόλληση σε διάφορα ή συγκεκριμένα πρόσωπα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση από τον Θεό και την ειδωλοποίηση αυτών των προσώπων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πληγές στο Σώμα της Εκκλησίας, αφού εμφανίζονται και καλλιεργούνται ομάδες αιρετικές, σχισματικές, που διαιρούν και κομματιάζουν την ενότητα και την αγάπη μεταξύ των πιστών.
Ο Παύλος υποφέρει, πονάει πολύ και γι’ αυτό το λόγο επιθυμεί να τονίσει την ανάγκη της ενότητας, της ομοψυχίας, αλλά και τη σπουδαιότητα της αγάπης που πρέπει να επικρατεί μεταξύ των πιστών στο όνομα του Χριστού : «Παρακαλῶ δὲ ὑμᾶς, ἀδελφοί, διὰ τοῦ ὀνόματος τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἵνα τὸ αὐτὸ λέγητε πάντες, καὶ μὴ ᾖ ἐν ὑμῖν σχίσματα, ἦτε δὲ κατηρτισμένοι ἐν τῷ αὐτῷ νοῒ καὶ ἐν τῇ αὐτῇ γνώμῃ». 
Ο Παύλος λέει, ότι ο αληθινός ποιμένας και διδάσκαλος κηρύττει την αλήθεια του Ευαγγελικού λόγου και οδηγεί τους πιστούς στον Χριστό, με πνεύμα ενότητας, διάκρισης και αγάπης. Ο Χριστός είναι ο Σωτήρας, ο Χριστός είναι ο Λυτρωτής, είναι Εκείνος που θυσιάστηκε για χάρη του κόσμου, είναι ο Θεός που σταυρώθηκε και αναστήθηκε για τη σωτηρία όλων, γι’ αυτό ο Παύλος καυτηριάζει κάθε κίνηση που προκαλεί διχασμό και διαίρεση και ξεκαθαρίζει ότι ένας είναι ο Διδάσκαλος, ένας είναι ο Σωτήρας και Θεός στον οποίον ανήκουμε και τον οποίον ακολουθούμε. 
Ο απόστολος Παύλος λέει, ότι εκείνος που ομιλεί για τον Χριστό, είναι όργανο του Θεού, εργάτης του Ευαγγελίου Του,
γι’ αυτό οφείλει να είναι προσεκτικός, να μην αποδέχεται προσωπικούς επαίνους που οδηγούν στον εγωισμό, την προσωπολατρία, το γεροντισμό που καταντά ειδωλολατρία.
 
Ο απόστολος Παύλος, στο σημερινό κείμενό του, αναφέρει ότι ο εργάτης του Ευαγγελίου πρέπει να διαθέτει σωστή και δυνατή πίστη, να είναι απλός στο λόγο του, κατανοητός,
 να αποφεύγει τους εντυπωσιασμούς, ώστε η διδασκαλία να παρουσιάζεται στους ανθρώπους, όπως χαρακτηριστικά λέει, «σοφή και λαμπρά», έτσι το περί σταυρικού θανάτου κήρυγμα δε χάνει τη θεία δύναμή του. Ο Παύλος λέει, ότι όποιος μιλάει για τον Θεό πρέπει να διαθέτει διάκριση και να χρησιμοποιεί τη «σιωπή» του, όταν κρίνει πως είναι αναγκαίο για να διδάξει, μία σιωπή που πολλές φορές είναι πιο ηχηρή και πιο αποτελεσματική από κάθε λόγο.
Αγαπητοί μου ... Εάν επιθυμούμε πραγματικά να ανήκουμε στον Χριστό και να είμαστε όντως χριστιανοί, οφείλουμε να ακούμε, να μελετούμε και να εφαρμόζουμε τα Ευαγγελικά λόγια Του.
Εάν επιθυμούμε να είμαστε πραγματικοί χριστιανοί, οφείλουμε να εργαζόμαστε ανάλογα και να παραμένουμε προσηλωμένοι στο δικό Του πρόσωπο και μόνο, μακριά από ανόητες συμβουλές «σοφών πνευματικών και δήθεν χαρισματικών εξομολόγων», που έχουν στόχο και σκοπό τη δημιουργία ομάδων, φοβισμένων και τυφλωμένων πνευματικά ατόμων και άβουλων οπαδών.
Εάν επιθυμούμε να ανήκουμε στην Εκκλησία του Χριστού,οφείλουμε να εργαζόμαστε με πίστη στο όνομα του Κυρίου, με αγάπη, καλλιεργώντας τη μεταξύ μας ενότητα, με διάκριση, ώστε με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγουμε πειρασμούς, κινδύνους, χωρισμούς, διενέξεις και διαιρέσεις στο Σώμα της Εκκλησίας. 
Εάν επιθυμούμε την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ μας, οφείλουμε να αποφεύγουμε τις φιλονικίες, τους διχασμούς, τα σχίσματα, την προσωπολατρία και τους ... «γεροντισμούς» ...
Τότε μόνο, όπως λέει ο σοφός Παύλος, θα είμαστε πάντοτε ενωμένοι και πιστοί ακόλουθοι στον Ένα και μόνο Θεό, στον Ένα Κύριο,σε μία πίστη, σε ένα Σώμα, στη Μία, Αγία, Αποστολική Εκκλησία κι έτσι θα οδηγηθούμε στην απόλαυση και την απόκτηση της αιώνιας ζωής ...του μέλλοντος αιώνος.
 

Διαβάστε επίσης