Το Κήρυγμα της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου 2021
«Ἄνθρωπός τις ἐποίησε δεῖπνον μέγα»
Πλησιάζει αδελφοί μου η μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, τα Χριστούγεννα και η Αγία μας Εκκλησία όρισε να διαβάζεται σήμερα η Ευαγγελική περικοπή, η παραβολή του Μεγάλου Δείπνου. Αυτό έχει ένα πολύ σημαντικό σκοπό: έχει να κάνει με την πνευματική προετοιμασία όλων μας, εν όψει της του Χριστού Γεννήσεως.
Είναι όχι μόνο να απορείς αλλά και να εκπλήσσεσαι με την στάση των επίσημων κεκλημένων του μεγάλου δείπνου. Αρνούνται με δικαιολογίες που δεν ταιριάζουν στην μεγάλη αυτή τιμητική πρόσκληση.
Όμως το Δείπνο θα πραγματοποιηθεί, διότι έχει γίνει μεγάλη προετοιμασία και είναι απαραίτητο και σημαντικό. Ο μεγάλος Φιλόξενος Αφέντης είναι αποφασισμένος και οργισμένος με την στάση και συμπεριφορά των καλεσμένων του.
Όπως ακούσαμε τελικά το Δείπνο πραγματοποιήθηκε με κεκλημένους ανθρώπους που δεν περίμεναν, πολύ περισσότερο δεν ήλπιζαν σε μια τέτοια μεγάλη τιμή. Άνθρωποι ρακένδυτοι, ανάπηροι τυφλοί, άρρωστοι, πτωχοί καταδικασμένοι και περιθωριοποιημένοι σε μία κοινωνία κατώτερων ανθρώπων. Γεύτηκαν δείπνο μοναδικό. Και να σκεφθεί κανείς ότι αναγκάστηκαν να μπουν στο τραπέζι αυτό, διότι έπρεπε να γίνει αυτό το Δείπνο, ο Μόσχος έπρεπε να φαγωθεί διότι ήδη είχε θανατωθεί. Τελικά αυτοί που αρνήθηκαν έχασαν την μεγάλη αυτή ευκαιρία.
Αξίζει αδελφοί μου να αναλύσουμε και να εμβαθύνουμε σε αυτήν την σπουδαία και γεμάτη σωτήρια νοήματα παραβολή για την δική μας πνευματική ωφέλεια. Ασφαλώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το νόημα της παραβολής έχει να κάνει με την σωτηρία των ανθρώπων. Ο Θεός Πατέρας, ο μεγάλος φιλόξενος που πραγματοποιεί το μεγάλο δείπνο, προσφέροντας τον «Μόσχο τον Άμωμο» τον Υιό του ως θυσία και προσφορά αλλά και τροφή ουράνια για αιώνια ζωή.
Αυτοί που έπρεπε να δεχθούν αμέσως και με προθυμία είναι ο λαός του Ισραήλ, διότι αυτοί ήταν οι καλεσμένοι από πολλούς αιώνες, μέσω των δούλων του Θεού των προφητών και όλων εκείνων των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτοί όμως αρνήθηκαν και δεν δέχθηκαν την μεγάλη πρόσκληση. Είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
Ο Θεός όμως δεν θα αφήσει την μεγάλη τράπεζα κενή, θα γεμίσει με ανθρώπους που δεν είχαν ελπίδα σωτηρίας. Και αυτοί ήσαν οι εθνικοί, οι ειδωλολάτρες που αναγκάζονται να μπουν να συμμετάσχουν. Αυτό το «ἀνάγκασον εἰσελθείν» σημαίνει
ότι ενθαρρύνεται, προτρέπεται, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να συμμετάσχει στο Δείπνο της σωτηρίας όλος ο ειδωλολατρικός κόσμος «ὁ καθήμενος ἐν σκότει καὶ σκιᾶ θανάτου».
Και πάλι φέτος έρχεται ο Χριστός να γεννηθεί ταπεινά στο Σπήλαιον της Βηθλεέμ και μας καλεί να τον δεχθούμε και εμείς να γίνουμε συνδαιτυμόνες στο πανανθρώπινο τραπέζι που ο Θεός έχει ετοιμάσει σε κάθε Τράπεζα Αγία να φάμε και να γευθούμε ότι «Χριστός ο Κύριος», να πιούμε το ουράνιο και πανακήρατον αίμα Του. Σπήλαιο να γίνει η καρδιά μας για να ζήσει εντός μας. Θα αρνηθούμε την πρόσκληση; Ταπεινά με πίστη, με αγάπη ας προσεγγίσουμε κατάλληλα το Δείπνο το Μυστικόν του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος Χριστού.
Σήμερα αδελφοί η Εκκλησία μας και ιδιαίτερα η Κέρκυρα εορτάζει τον θερμό προστάτη και βοηθό μας Άγιο Σπυρίδωνα τον ταπεινό, τον πράο, τον πτωχό τσοπάνη, τον γεμάτο πίστη και αγάπη, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Μεγάλου αυτού Δείπνου και ο Θεός τον αξίωσε να γίνει ο εκλεκτός προσκεκλημένος στην Εκκλησία του, καύχημα και κλέος και παράδειγμα ζωντανό για όλους μας. Αμήν!
Ι.Μ. Κερκύρας