Skip to main content

Οι σύγχρονοι Σοφιστές της Εκκλησίας!

18 Σεπ 2020 12:51

Περίεργος τίτλος για ένα άρθρο.
Τι σχέση μπορεί να έχουν οι Σοφιστές της ελληνικής αρχαιότητας με την Εκκλησία.
Τι σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στον Πρωταγόρα, τον Καλλικλή, τον Γοργία κ.ά και τους σημερινούς ''εκπροσώπους'' της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας.
''Οι Σοφιστές, αν και είχαν μεγάλη επίδραση στην εποχή τους, δέχτηκαν αρνητική κριτική, κυρίως από τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα. Κατηγορήθηκαν για θρησκευτικό αγνωστικισμό, για αμφισβήτηση των παραδοσιακών αξιών και για επαγγελματισμό, επειδή πληρώνονταν για τη διδασκαλία τους.
Αποτέλεσμα της αρνητικής κριτικής ήταν ο όρος «σοφιστές», που είχαν κερδίσει ως ειδικοί σε θέματα σοφίας, να καταλήξει και να παραμείνει στην κοινή χρήση, ως τις μέρες μας, ως συνώνυμος του αμοραλιστή και του «επαγγελματία φιλοσόφου». Θεωρήθηκαν πως δεν ήταν «φιλόσοφοι» με την καθιερωμένη σημασία του όρου, που σημαίνει τη συστηματική και επίμονη επιδίωξη της ανακάλυψης της αλήθειας και την ειλικρινή αφοσίωση σε αυτήν, όπως απέδειξε ο Σωκράτης, αλλά αμειβόμενοι δάσκαλοι της σοφίας, που επεδίωκαν να μεταδώσουν στους νέους όχι την αληθινή γνώση, αλλά τη μέθοδο για να εκφράζουν πειστικά το ψεύδος ως αλήθεια.
Οι Σοφιστές πίστευαν ιδιαίτερα στην αξία της παιδείας και της αγωγής. Έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και τον πολιτισμό, γι' αυτό θεωρούνται ως οι πρώτοι ανθρωπολόγοι και κοινωνιολόγοι''.
 
Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω βρίσκει πολλές ομοιότητες με τη συμπεριφορά πολλών εκκλησιαστικών αρχόντων:
 
1) Όπως και οι Σοφιστές της αρχαιότητας έτσι και πολλοί σημερινοί εκλεγμένοι με ΦΕΚ Αρχιερείς (το Άγιο Πνεύμα χειροτονεί, δεν εκλέγει) παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο, ''εκφράζουν πειστικά το ψεύδος ως αλήθεια''. Ακούς τα κηρύγματά τους από άμβωνος ή διαβάζεις τα γραπτά τους και αναρωτιέσαι, διάδοχος των Αποστόλων είναι αυτός ή κυβερνητικός υπάλληλος. Ξεπέρασαν σε διαστρέβλωση του Ευαγγελικού λόγου και των Πατέρων, ακόμη και τους μάρτυρες του Ιεχωβά.
 
2) Όπως και οι Σοφιστές, αμείβονται απ' το κράτος για να είναι υπάκουοι κρατικοί λειτουργοί, άσχετα εάν η κεφαλή των Χριστιανών ο Ιησούς Χριστός κήρυξε άλλα.
Διαφήμισαν εξαρχής απ' τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικού Εκφοβισμού) το κλείσιμο των ναών, τη χρήση μάσκας και απολυμαντικού εντός των ναών και επικροτούν συνεχώς αυτούς που συμμορφώνονται με τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ γι' αυτούς που δεν υπακούν τίθεται ζήτημα υπακοής και ταπείνωσης.
Άλλο όμως είναι η ελεύθερη χριστιανική υπακοή και άλλο η δουλικότητα. Αντί να ενώνουν τον πιστό λαό του Κυρίου, απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, τον χωρίζουν σε άσπρα και μαύρα πρόβατα.
Δυστυχώς πάντα υπήρχαν αυτά τα φαινόμενα στη ζωή της Εκκλησίας. Όποιος έχει διαβάσει Εκκλησιαστική Ιστορία δεν ξαφνιάζεται. Ο Θεός είμαι σίγουρος ότι θα αναδείξει άξιους συνεχιστές του Μεγ. Βασιλείου (που αντιτάχθηκε στον αυτοκράτορα Ουάλη), του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού (αντιμετώπισε αυτοκράτορες και Πατριάρχες), αλλά και του Αγίου Μαξίμου του Γραικού (συγκρούστηκε με τον μέγα ηγεμόνα της Μόσχας Βασίλειο Ιβάνοβιτς). 
 
3) Όπως και οι Σοφιστές ενδιαφέρονται επιδερμικά για τον άνθρωπο, την κοινωνία και τον πολιτισμό, είναι σύγχρονοι ουμανιστές. Νοιάζονται για τη σωματική υγεία των  ανθρώπων, ενώ η πνευματική υγεία πάει περίπατο.
Πάνω απ' όλα η διαφύλαξη της υγείας, λες και κάποια στιγμή δεν θα πεθάνουμε. Προδίδουμε την αιώνια ζωή για λίγα χρόνια επίγειας ζωής.
Καλύτερα πνευματικός θάνατος παρά σωματικός. Μάταια σταυρώθηκε ο Χριστός, για να νικήσει το θάνατο.
Αντιμετωπίζουν το ποίμνιό τους, τα πνευματικά τους παιδιά χωρίς αγάπη και πίστη στο Θεό, χωρίς την ελπίδα της αιώνιας ζωής.
Ειδικά το τελευταίο διάστημα με τον κορονοϊό ξεγυμνώθηκαν χωρίς καμία αιδώ στα μάτια των απλών ανθρώπων.
Από αγάπη στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο, συναίνεσαν στο κλείσιμο των ιερών ναών, στην κρούση των καμπανών (τα decibel μεταδίδουν τον κορονοϊό!), στη στέρηση του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, στην υποχρεωτική χρήση φιμώτρου μέσα στον αγιασμένο Οίκο του Θεού και σε τόσα άλλα που γίνονται υπογείως και καταχθονίως. Μιλάνε για τον άνθρωπο χωρίς να ετυμολογούν τη λέξη: "άνω θρώσκω", κοιτάζω ψηλά, κοιτάζω τον ουρανό απ' όπου εξέπεσα και σ' όλη μου την επίγεια ζωή προσπαθώ να γυρίσω πίσω, στην αγκαλιά του Θεού. 
 
Η νέα γένια όμως νιώθει προδομένη, πικραμένη και αηδιασμένη. Το παιχνίδι με τους νέους έχει δυστυχώς χαθεί. Να μην περιμένουν οι Μητροπολίτες των ΦΕΚ τους νέους ανθρώπους να γυρίσουν στη μητέρα εκκλησία. Εξάλλου είναι μολυσμένη απ' τον κορονοϊό, θέλει καλή απολύμανση!
 
Η κάθε κυβέρνηση, οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης έχει το δικό της πρόγραμμα. Η Εκκλησία θα έπρεπε να είναι πάνω από αυτά και όχι να συμβαδίζει και να ξεφτιλίζεται. Να χτυπάει το χέρι και να απαιτεί αυτά που της αναλογούν και της αξίζουν. Να μην ξεπουλιέται για 4.000 θέσεις ιερέων, ή για 2 εκκλησιαστικά μουσεία. Τι να τους κάνεις τους ιερείς σε άδειες εκκλησίες. 
 
Μας ξεφτίλισαν οι εργατικές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, η περιοδεία- συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και τόσα άλλα. Και τα χειρότερα έπονται. 
 
Συγχωρέστε με αν σας κούρασα, αλλά πικρία και θλίψη βγαίνουν απ' την καρδιά μου, κάνοντας αυτές τις διαπιστώσεις.
 
Καλή ομολογία πίστεως σε όλους.