top line
logo

Μετατρέπεται σε Τζαμί η Αγιά-Σοφιά το Σύμβολο της Ορθοδοξίας

Στις 16.00 της Παρασκευής, ημέρα προσευχής για το Ισλάμ, ανακοινώθηκε η ακύρωση του διατάγματος του Κεμάλ Ατατούρκ και δια μέσου αυτού η δυνατότητα μετατροπής της Αγίας Σοφίας εκ νέου σε χώρο λατρείας, δηλαδή σε Ισλαμικό Τέμενος.

Έτσι, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι τουρκικές Αρχές γενικότερα, παρά την παγκόσμια κατακραυγή, την αντίθεση της UNESCO και τις εκκλήσεις να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο, προτίμησαν να ικανοποιήσουν την εσωτερική πολιτική αγορά της Τουρκίας και τους Τούρκους ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία.

«Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο», μετέδωσε το CNN Turk.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να γίνει τζάμι η Αγία Σοφία», μεταδίδει η Χουριέτ καθώς και το πρακτορείο Anadolu. 

Σημειώνεται πως λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Μάλιστα η UNESCO έστειλε σαφές μήνυμα χθες προς την Άγκυρα πως πρέπει να ειδοποιηθεί για τυχόν αλλαγή χρήσης στο μουσείο της Αγίας Σοφιάς, καθώς εντάσσεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Η UNESCO υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς και δημοσίως, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας.

Το σκεπτικό της απόφασης σύμφωνα με την Hurriyet είναι ότι η Αγία Σοφία ήταν ιδιοκτησία του Ιδρύματος Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και είχε οριστεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως τζαμί. Η απόφαση να δοθεί μουσειακό καθεστώς στην Αγία Σοφία ελήφθη από τον πρώην πρόεδρο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τώρα ότι η κυβέρνηση του 1934 δεν είχε την δικαιοδοσία να αλλάξει το καθεστώς μιας «θρησκευτικής δομής».

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της Αγίας Σοφίας έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο όμως και της Γαλλίας και της Ρωσίας, που είχαν ζητήσει από την Τουρκία να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του ναού και πάλι σε τζαμί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες,ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στις 20:53 ώρα Ελλάδος.

Πηγή: www.ethnos.gr



| |

Ακολουθήστε μας στα social media