Ο Άγιος Μερκούριος: Το παλικάρι του Χριστού

24 Νοε 2021 18:31

του Νικόλαου Π. Ευσταθίου

Βιογραφία

Έζησε τον 3ο αιώνα στους χρόνους των ασεβών και σφοδρών διωκτών των Χριστιανών αυτοκρατόρων Δεκίου (249-251), Γάλλου (251-253) και Βαλεριανού (253-259). Σε νεαρή ηλικία, μετά το πρόωρο θάνατο του πατέρα του Γορδιανού, που ήταν χριστιανός, ο Μερκούριος κατετάγη στο τάγμα των Μαρτησίων και  γρήγορα διακρίθηκε για την ανδρεία και τη γενναιότητά του.

Κάποτε ο αυτοκράτορας του τον πρόσταξε να ηγηθεί μιας μάχης κατά βαρβάρων. Διαπιστώνονται την αριθμητική υπεροχή τους ό Μερκούριος σκεφτόταν τι να κάνει. Έμφανίζεται λοιπόν άγγελος Κυρίου, του δίνει ένα ξίφος και τον διαβεβαιώνει ότι είναι απεσταλμένος του Θεού και ότι με τη βοήθειά του νικήσει, θα δοξαστεί και αν μείνει σταθερός στην πίστη του θα άξιωθεί να μαρτυρήσει για το άγιο όνομά του. Ενθαρρυμένος ο Μερκούριος νίκησε τον εχθρό και επέστρεψε θριαμβευτής, Όταν ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε την επικράτησή του εναντίον πολυάριθμων βαρβάρων, τον αναγόρευσε αρχιστράτηγο, του πρόσφερε πολύτιμα δώρα, τον επαίνεσε δημόσια. Όλα αυτά έκαναν τον Μερκούριο να λησμονήσει την ευεργεσία του Θεού. Γι' αυτό και του παρουσιάστηκε εκ νέου ο άγγελος σε νυκτερινό όραμα και του υπενθύμισε ότι οφείλει τη νίκη κατά των βαρβάρων στή δύναμη και συμπαράσταση του Κυρίου, ενώ του υπέμνησε ότι ανέμενε πιστός, θα άξιωνόταν και να μαρτυρήσει για τον ουράνιο Βασιλέα. Και πρόσθεσε: Σήκω από τον ύπνο της αμέλειας, περιφρόνησε την μάταιη ευδαιμονία και έλα στα ουράνια ανάκτορα. Ό Μερκούριος ξυπνησε ταραγμένος και όχι μόνο τα λόγια του αγγέλου έφερνε στο νου του, αλλά και τις νουθεσίες του πατέρα του για τη σωτηρία της ψυχής και τα αιώνια αγαθά του Παραδείσου. "Έτσι πήρε τη σταθερή απόφαση να ομολογήσει την Πίστη του, εφόσον το καλούσαν οι περιστάσεις.

εικονα 3

Η Ομολογία του Αγίου

Κάποια μέρα ο αυτοκράτορας τον διέταξε να κάνουν από κοινού θυσία στην «θεά» Αρτέμιδα, για να την έχουν σύμμαχο στις μάχες. Ο Μερκούριος δεν πήγε στη θυσία, προς έκπληξη του αυτοκράτορα. Τότε ένας αντίζηλός του στρατιωτικός, που ήθελε να του πάρει τη θέση, τον κατάγγειλε στον βασιλιά ως κρυφό Χριστιανό. Ο αυτοκράτορας ταράχτηκε  και ζήτησε να τον φέρουν μπροστά του για ακούσει από τον ίδιο τα καταγγελλόμενα, διότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο κορυφαίος στρατηλάτης του είχε αρνηθεί τους «θεούς» του κράτους και είχε ασπασθεί τον Χριστιανισμό! Κάλεσε τον Μερκούριο και τον ρώτησε αν είναι αλήθεια όσα του κατάγγειλαν. Ο ηρωικός νέος δε δίστασε καθόλου και ομολόγησε με θάρρος και παρρησία την πίστη του στο Χριστό. Την ίδια στιγμή έβγαλε τη ζώνη του και τα παράσημά του και τα παρέδωσε στον αυτοκράτορα λέγοντάς του: «Γυμνός εξήλθον εκ της κοιλίας της μητρός μου, γυμνός και απελαύσομαι» (Ιώβ1,21).

εικονα 4

Το Μαρτύριο

Με διάφορες κολακείες προσπαθούσε ο βασιλιάς να πείσει τον Μερκούριο να αλλάξει την πίστη του, μάταια όμως! Διατάζει το μαρτύριό του. Τον κρέμασαν σε τέσσερις στύλους και άρχισαν να κόβουν τις σάρκες του με κοφτερά μαχαίρια και να καίνε τις πληγές με δάδες. Μέσα από τις σχισμένες σάρκες του έτρεχε ποτάμι το αίμα και οι πόνοι ήταν αφόρητοι. Εκείνος υπέμεινε με πρωτοφανή ηρωισμό το μαρτύριο και προσευχόμενος έπαιρνε δύναμη από το Θεό. Ύστερα από τρεις ώρες μαρτύριο, τον έριξαν αιμόφυρτο στη φυλακή, όπου ο άγγελος Κυρίου τον επισκέφτηκε και πάλι και γιάτρεψε τις πληγές του και τον συνεχάρη για τον ηρωισμό του.Τον τρυπούσαν με πυρωμένες σούβλες σε όλο του το κορμί, λέγοντάς του: «Τίμα τους θεούς μας αδιάντροπε!». Εκείνος συνέχιζε να μένει αταλάντευτος στην πίστη του. Κατόπιν τον υπέβαλαν σε άλλα χειρότερα μαρτύρια. Τον κρέμασαν ανάποδα, δένοντάς του μια πελώρια πέτρα στο λαιμό. Κατόπιν τον ράβδισαν με τετράκλωνο βούρδουλα με χάλκινα βαρίδια ώσπου τον αποκεφάλισαν. Ήταν μόλις 25 ετών παλικάρι!

εικονα 5

Ο Άγιος θανατώνει τον Παραβάτη Ιουλιανό

Σύμφωνα με ισχυρή παράδοση, τη στηριγμένη σε όραμα του Αγίου Βασιλείου επισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, Ο Μερκούριος ήταν εκείνος που έθεσε τέρμα στην ζωή του Ιουλιανού του Παραβάτη, πράγμα που υπαινίσσεται και το δίστιχον Ει και πατάσση, Μερκούριε, τω ξίφει, και νεκρός εχθρόν συ πατάσσεις Κυρίου. Ο ασεβής αυτός αυτοκράτορας εξοργίστηκε, διότι ο συμφοιτητής του, Μέγας Βασίλειος, του πρόσφερε κατά την επίσκεψή του στην Καισάρεια τρία κριθαρένια ψωμιά, από αυτά που έτρωγε και ο ίδιος. Ο Ιουλιανός αισθάνθηκε προσβεβλημένος και τότε έστειλε με τους δούλους του στον Μέγα Βασίλειο χόρτο από το λιβάδι. Επιπλέον του είπε οργισμένος ότι όταν θα επιστρέψει νικητής από την Περσία, θα κατακάψει την πόλη, θα αιχμαλωτίσει τον λαό της Καισάρειας και θα τιμωρήσει τον ιεράρχη Βασίλειο για την περιφρόνηση που επιδεικνύουν στους προγονικούς θεούς. Ο Μέγας Βασίλειος πρότεινε τότε στον λαό να συγκεντρώσουν χρήματα, χρυσαφικά και πολύτιμους λίθους και να τα ρίξουν στον δρόμο που θα περνούσε ο φιλοχρήματος αυτοκράτορας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα κατευναζόταν η καταστροφική του μανία και οργή. Όταν ο Μέγας Βασίλειος πληροφορήθηκε τον ερχομό του Ιουλιανού, συγκέντρωσε τους χριστιανούς σ’ ένα βουνό της Καισάρειας, το οποίο ονομαζόταν Δίδυμο και στο οποίο υπήρχε ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αφού προσευχήθηκαν ένθερμα στην Παναγία, παρουσιάσθηκε σε όραμα η Υπεραγία Θεοτόκος με πλήθος Αγγέλων και απευθυνόμενη σ’αυτούς, είπε να καλέσουν τον Μερκούριο για να πάει να φονεύσει τον εχθρό του Χριστού, ο οποίος είναι ο Ιουλιανός! Εκείνη τη στιγμή ο Μέγας Βασίλειος είδε ότι ήρθε ο μεγαλομάρτυς Μερκούριος με τα όπλα του και αφού πήρε την εντολή από την Παναγία, έφυγε αμέσως. Μόλις κατέβηκε ο Μέγας Βασίλειος με τους χριστιανούς στην πόλη, πήγε στον ναό του Αγίου μεγαλομάρτυρος Μερκουρίου, όπου φυλασσόταν το ιερό του λείψανο και τα όπλα του. Μόλις μπήκε στο ναό ο ιεράρχης Βασίλειος, διαπίστωσε έκπληκτος ότι ούτε το λείψανο ούτε τα όπλα του αγίου υπήρχαν! Αμέσως κατάλαβε ότι το όραμα ήταν αληθινό, αφού δεν άργησε να φτάσει η είδηση ότι ο Ιουλιανός είχε φονευθεί. Έτσι με τη χάρη του Παντοδυνάμου Θεού ο άγιος Μερκούριος φόνευσε ακόμη και νεκρός τον ασεβή αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη.

εικονα 6

Τα Λείψανα του Αγίου

Η τιμία κάρα του αγίου μεγαλομάρτυρος Μερκουρίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, ενώ ιερά λείψανα του Αγίου φυλάσσονται επίσης στις Ιερές Μονές Διονυσίου του Αγίου Όρους και Παναγίας Βροντιανής της νήσου Σάμου.

εικονα 7 copy

Ο Άγιος και η Άρτα

Στο χώρο του επισκοπείου της Μητροπόλεως Άρτης είναι κτισμένος από το 1800 ο Καθεδρικός Ναός της πόλεως αφιερωμένος στον Άγιο Μερκούριο. Βασική αιτία για την αφιέρωση του Ναού στον Άγιο ήταν η παρουσία του ιερού λειψάνου του Πέλματος του Αγίου το οποίο έφθασε στην Άρτα μετά την Άλωση από έναν ευλαβή ιερέα.

Ο ναός και το επισκοπείο ειναι χτισμένα πάνω στα ερείπια της βυζαντινής Μονής της Θεοτόκου Περιβλέπτου.

Εξαίρετης τέχνης είναι και η εφέστιος εικόνα του Αγίου που παλαιότερα κοσμούσε τον καθεδρικό ναό και σήμερα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Άρτης.

εικονα 8


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.