Skip to main content

Μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος (28 Σεπτεμβρίου)

28 Σεπ 2022 08:20

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την εύρεση και την ανακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου και τιμά τη μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού και του Οσίου Αυξεντίου, ο οποίος τιμάται ιδιαίτερα στην κατεχόμενη Κώμη Κεπήρ της χερσονήσου της Καρπασίας και στη Λάρνακα.

Ο Όσιος Χαρίτων έλαμψε με τις αρετές και το μαρτύριό του τα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Επειδή πίστευε και ομολογούσε τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, φυλακίστηκε και βασανίστηκε σκληρά. Παρά ταύτα, παρέμεινε σταθερός και γενναίος στο χριστιανικό του φρόνημα.

Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Αυρηλιανού, αποφυλακίστηκε. Φέροντας στο σώμα του τα στίγματα του μαρτυρίου, αποφάσισε να πάει προσκυνητής στους αγίους Τόπους. Στο δρόμο τον συνέλαβαν ληστές, οι οποίοι, αφού τον βασάνισαν, βρήκαν στη συνέχεια το θάνατο, πίνοντας δηλητηριασμένο κρασί. Έτσι, ο Χαρίτων μετέτρεψε το καταφύγιο των ληστών σε μοναστήρι. Στη συνέχεια, τον ακολούθησαν αρκετοί μοναχοί, οι οποίοι διέπρεψαν στην αγιότητα, με ταπείνωση και μετάνοια. Κι έτσι αξιώθηκαν από το Πανάγιο Πνεύμα να φθάσουν σε ύψη ενάρετου βίου.

Ένα τέτοιο ρωμαλέο παράδειγμα ανθρώπου, επίγειου αγγέλου και ουράνιου ανθρώπου είναι ο δικός μας Άγιος, ο Όσιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος, που τιμούμε την ανάμνηση της θαυμαστής εύρεσης και ανακομιδής του ιερού Λειψάνου του.

Τα μοναστήρια παραμένουν διαχρονικά τόπος γαλήνης και προσευχής και οι εγκαταβιούντες πατέρες-μοναχοί αγωνίζονται ως φωτεινές λαμπάδες Χριστού, για τη δική τους σωτηρία και την ενίσχυση και παρηγορία των ανθρώπων που ζουν στην πολύβουη ζωή της πόλης.

Επιπρόσθετα, τα μοναστήρια προσφέρουν τις ωφέλιμες ευκαιρίες για θρησκευτικές και προσκυνηματικές περιηγήσεις, έτσι ώστε οι πιστοί να βρίσκουν πνευματική ενίσχυση και θεραπεία. Τα πολλά μοναστήρια που διατηρούνται στην πατρίδα μας είναι πνευματικοί φάροι της Ορθοδοξίας και δηλώνουν τη μεγάλη μοναστηριακή παράδοση που εγκαινιάστηκε από τα αποστολικά χρόνια.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου


Διαβάστε επίσης