Skip to main content

Μνήμη του οσίου Εφραίμ του Σύρου

28 Ιαν 2023 09:13

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Οσίων Παλλαδίου, Ιακώβου και Εφραίμ του Σύρου.

Ο Όσιος Εφραίμ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγιότερους και πολυγραφότερους διδασκάλους της Ορθοδοξίας, και συνεπώς δεν είναι τυχαίο το ότι τον εξύμνησαν με λόγους και αναφορές τους ο Μέγας Βασίλειος και πολλοί άλλοι Πατέρες. Γεννήθηκε το 306 μ. Χ. στη Νίσιβη της Συρίας από Χριστιανούς γονείς. Με τη βοήθεια του Επισκόπου Ιακώβου, έλαβε άρτια θεολογική και επιστημονική μόρφωση. Αγαπούσε από παιδί ιδιαίτερα τη μελέτη της Αγίας Γραφής  και ως συγγραφέας επιδόθηκε με ζήλο στην ερμηνεία της, καθώς και στην απόκτηση των αρετών, αφού παρέμεινε προσηλωμένος στο μονήρη βίο.

Σε καιρούς δύσκολους για την Εκκλησία, λόγω των ποικίλων αιρέσεων, ο Εφραίμ διακρίθηκε ως σταθερός διδάσκαλος της Ορθοδοξίας, ενώ με τους ασκητικούς του λόγους και τα υπόλοιπα συγγράμματά του, τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούν προσφιλή και ψυχωφελή αναγνώσματα, ωφέλησε αναρίθμητες ψυχές στους τόπους που περιόδευε.

Ο Άγιος Εφραίμ υπήρξε υπόδειγμα ασκητικότητας και εγκράτειας, ενώ παροιμιώδης υπήρξε η ταπείνωση και η ακτημοσύνη του, αφού, προλέγοντας το θάνατό του που συνέβη το 379 μ.Χ., άφησε εντολή να δοθούν σε φτωχούς, ακόμη και τα ρούχα που προορίζονταν για σάβανο του νεκρού σώματός του.

Ο Όσιος Παλλάδιος, που τιμούμε επίσης σήμερα, έκτισε ένα μικρό κελί σε βουνό, κι εκεί, με πολλή αγρυπνία, νηστεία και αδιάλειπτη προσευχή, αξιώθηκε από τον Τριαδικό Θεό να θαυματουργεί για την παρηγορία των ανθρώπων.

Κάποτε, βρέθηκε μπροστά στην πόρτα του ένας έμπορος, τον οποίο είχε ληστέψει και τραυματίσει θανάσιμα ένας άγριος ληστής. Τότε όλοι, από ζήλο «ου κατ’ επίγνωση» και επιπολαιότητα, κατηγορούσαν τον Παλλάδιο ως φονιά του εμπόρου. Ο Παλλάδιος όμως προσευχήθηκε και ανέστησε τον έμπορο, ο οποίος αμέσως έδειξε τον αληθινό φονιά, που ήταν μάλιστα ανάμεσα σ’ αυτούς πού κατηγορούσαν τον Παλλάδιο. Το θαύμα αυτό τον έκανε ν’ αποκτήσει φήμη Αγίου ανδρός σ’ όλα τα περίχωρα.

Ο Όσιος Παλλάδιος έζησε με θεοσέβεια, αναδείχθηκε μέγας ασκητής της ερήμου και ολοκλήρωσε ειρηνικά και οσιακά την επίγεια ζωή του.

Αγαπητοί, καθημερινά μας προσφέρονται ευκαιρίες να αποτιμήσουμε το νόημα της παρούσας ζωής. Τα παραδείγματα των Αγίων μας, ανδρών και γυναικών, είναι τα αυθεντικά  τεκμήρια ότι ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, ο οποίος προσέλαβε και ανέστησε την ανθρώπινη φύση, μας αγαπά και μας σώζει  καθημερινά. Οι τιμώμενοι όσιοι είναι τα ιερά κειμήλια, τα οποία με κόπους, άσκηση και προσευχή, όπως και οι μάρτυρες του αίματος, μας παρηγορούν και μας ενισχύουν στο καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου