Μνήμη του οσίου Αβερκίου, Επισκόπου Ιεραπόλεως της Φρυγίας - Αγίου Ευλαλίου Επισκόπου Λαμπούσης (22 Οκτωβρίου)

22 Οκτ 2021 08:54

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευλαλίου, επισκόπου Λαμπούσης, δηλαδή της Λαπήθου στην επαρχία της Κερύνειας.

Ο Άγιος Ευλάλιος επίσκοπος Λαμπούσης, σύμφωνα με παλαιά Κυπριακή παράδοση, δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Άγιο Ευλάλιο επίσκοπο Εδέσσης της Συρίας, ο οποίος ιστορείται ότι μετέφερε το Άγιο Μανδήλιο με την Αχειροποίητο εικόνα του Κυρίου στη Κωνσταντινούπολη. Στην Κύπρο, η Ιερά Μονή Αχειροποιήτου βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από το Ναό του Αγίου Ευλαλίου Λαμπούσης, στα παράλια του Καραβά της επαρχίας Κερύνειας.

Ο Άγιος Ευλάλιος επίσκοπος Λαμπούσης, σύμφωνα με τα Κύπρια Μηναία, από μικρό παιδί εκδήλωσε την αγάπη του στο Θεό και την Αγία μας Ορθόδοξο Εκκλησία. Γεννήθηκε στην αρχαία Λάμπουσα πλησίον της σημερινής Λαπήθου από θεοσεβείς γονείς, οι οποίοι και του εμφύσησαν στην ψυχή την αγάπη προς τα ιερά Γράμματα και την αρετή. Χαρακτηρίζεται ως «αγιώτατος επίσκοπος Λαπήθου», σύμφωνα με το Λεόντιο Μαχαιρά.

Τα αποτελέσματα αυτής της ανατροφής δεν άργησαν να φανούν στην προσωπικότητα του νεαρού. Διακρίνεται ο Ευλάλιος μέσα στην κοινότητα της Λάμπουσας τόσο για την παραδειγματική ζωή του, όσο και για την ενάρετη βιωτή του. Όταν τέλειωσε τις σπουδές του, οι πιστοί χριστιανοί της πόλεως που θαύμαζαν το σεμνό ήθος και την όλη προσεκτική συμπεριφορά του, ζήτησαν από τον τότε Επίσκοπό τους να προωθήσει τον πιστό νέο στις τάξεις του κλήρου της Εκκλησίας.

Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και ξεκίνησε το ποιμαντικό έργο με υπακοή στο γέρο Επίσκοπο Λαμπούσης. Το πλήρωμα του χρόνου έφερε την εκδημία από τα εγκόσμια του προκατόχου του Επισκόπου. Τότε κληρικοί και λαϊκοί με μια φωνή καλούν το φιλόθεο ιερέα Ευλάλιο να αποδεχθεί το υψηλότατο υπούργημα του επισκόπου. Με ταπείνωση και δέος, ο ευλαβής κληρικός κύπτει τον αυχένα και μ’ ευγνωμοσύνη αποδέχεται το θείο χάρισμα του Αρχιερέα, διατηρώντας πάντοτε τις υποθήκες των προγενεστέρων. Η θέση του Επισκόπου δεν είναι για κομπασμό, απόκτηση περιουσιών και καλλιέργεια κολάκων, αλλά θυσιαστική διακονία του λαού του Θεού.

Με αυτή τη σταυροαναστάσιμη πορεία διακόνησε αρκετά χρόνια την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου και ειδικότερα το χριστεπώνυμο ποίμνιο της Λάμπουσας. Η εκδημία του σήμανε συγκλονισμό σε όλη την περιφέρεια και θλίψη σε ολόκληρη τη νήσο. Οι άνθρωποι, που ευεργετήθηκαν από την αγάπη και την καλοσύνη του, έτρεξαν από όλα τα μέρη για να ασπασθούν ακόμη μια φορά τη δεξιά του και να πάρουν την ευλογία του.

Μνήμη του οσίου Αβερκίου, Επισκόπου Ιεραπόλεως της Φρυγίας (22 Οκτωβρίου)

Τιμά τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Αλεξάνδρου και Ηρακλείου, Άννας, Ελισάβετ, Θεοδότης και Γλυκερίας, που ομολόγησαν πίστη μέχρι θανάτου στον Χριστό. Τιμώνται, επίσης, και οι όσιοι Λωτ και Ρούφος, που έζησαν ασκητικά και τελειώθηκαν ειρηνικά, καθώς επίσης και ο άγιος και ισαπόστολος Αβέρκιος, επίσκοπος Ιεραπόλεως της Φρυγίας.

Ο Ισαπόστολος Αβέρκιος έζησε κατά το 2ο αιώνα μ.Χ. και χάρη στο άμεμπτό του ήθος, τη μεγάλη πίστη και τη διδακτική του δράση επελέγη από το Άγιο Πνεύμα και το λαό της Φρυγίας στη θέση του Επισκόπου, του πνευματικού ηγέτη του λαού του Θεού.

Aγωνίστηκε υποδειγματικά να εφαρμόσει στην πράξη το ευαγγελικό λόγο του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού: «όποιος θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να γίνει θεληματικά τελευταίος και να υπηρετεί τους πάντες». Όντας υπόδειγμα ταπείνωσης, έλεγε συχνά ο Άγιος Αβέρκιος ότι «ο άρχοντας δεν αρκεί να φαίνεται ως τέτοιος, αλλά να είναι πραγματικά», δηλαδή, ανάλογα με το αξίωμα, να αυξάνει τους κόπους και τη διακονία του προς τους άλλους.

Κήρυξε το ευαγγέλιο στη Συρία, τη Μεσοποταμία, τη Λυκαονία, τη Φρυγία και την Πισιδία και με, τη χάρη του Κυρίου, αξιώθηκε να επιτελεί πολλά θαύματα. Η δράση του έφτασε μέχρι και τη Ρώμη, όπου θεράπευσε τη δαιμονιζόμενη κόρη του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου.

Κοιμήθηκε σε ηλικία 72 ετών, έχοντας πραγματοποιήσει αξιοζήλευτο ιεραποστολικό έργο. Για το έργο του αυτό η Εκκλησία τον τίμησε με τον τίτλο του Ισαποστόλου.

Όταν αναφερόμαστε στο ότι η Εκκλησία τον τιμά, όπως στο σημείο εδώ, εννοούμε τη συνείδηση του πληρώματος των πιστών όπως αυτή εκφράζεται εντός της Αγίας μας Εκκλησίας. Η κατεξοχήν στιγμή βίωσης αυτής της σχέσεως είναι η συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία. Το κορυφαίο αυτό γεγονός είναι η αγιαστική πράξη κατά την οποία ομολογούμε το Σύμβολο της Πίστεως και μεταλαμβάνουμε τα καθαγιασμένα Τίμια Δώρα, το κοινό Ποτήριο της ζωής. Αυτό το βίωμα έζησαν οι τιμώμενοι σήμερα Άγιοι της Εκκλησίας μας. Κατεξοχήν οι Ιεράρχες Ευλάλιος Λαμπούσης (Λαπήθου) και Αβέρκιος Ιεραπόλεως της Φρυγίας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.