top line
logo

Μνήμη του Αγίου Θύρσου - Προφήτου Ιεζεκιήλ - Αγίας Πελαγίας Τηνίας (23 Ιουλίου)

Ο Άγιος Θύρσος (ή Θέρισος όπως είναι περισσότερο γνωστός) ήταν ένας από τους τρεις γνωστούς Επισκόπους της Καρπασίας των πρώτων αιώνων. Για τη ζωή του δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα. Παρόλο που είναι άγνωστος στους Κύπριους χρονογράφους και συναξαριστές, η Παράδοση της Εκκλησίας μάς διασώζει την πληροφορία ότι υπήρξε Επίσκοπος Καρπασίας και ασκήτεψε κοντά στην κωμόπολη Αιγιαλούσα, σε χώρο, όπου σήμερα υπάρχει ναός του 14ου αιώνος, αφιερωμένος στο όνομά του. Πλησίον του ιερού προσκυνήματος, υπάρχει αγίασμα προς νίψη, το οποίο θεραπεύει τον ομματόπονο και τα δερματικά νοσήματα.

Με νοσταλγία οι εκτοπισμένοι της κωμόπολης Αιγιαλούσας και όλης της χερσονήσου της Καρπασίας αναπολούν τη μεγάλη πανήγυρη, κατά την οποία αρκετοί πιστοί ζητούν με ευλάβεια τη χάρη του και όλοι μας προσδοκούμε με τις πρεσβείες του την απελευθέρωση και επανεγκατάσταση σε όλα τα τουρκοκρατούμενα μέρη του βορείου τμήματος της πατρίδας μας.

Μνήμη του Αγίου Προφήτου Ιεζεκιήλ (23 Ιουλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου προφήτου Ιεζεκιήλ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λεγόμενους μεγάλους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Επίσης, εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου ιερομάρτυρος Φωκά, επισκόπου Σινώπης.

Ο Προφήτης Ιεζεκιήλ καταγόταν από ιερατικό γένος και η δράση του τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., εποχή κατά την οποία ο ισραηλιτικός λαός, βρισκόταν αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα.  Είχε απόλυτη πίστη στο Θεό, γεγονός που βοήθησε όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τους Ισραηλίτες να υπομένουν με ελπίδα τα δεινά της βαβυλώνιας αιχμαλωσίας. Αξιώθηκε να επιτελεί θαύματα, μέσω των οποίων υπενθύμιζε σε Εβραίους και Βαβυλωνίους, τη δύναμη του αληθινού Θεού και έλεγχε με αυστηρότητα την αδικία και κάθε παράβαση του θελήματος του Θεού. Ο ελεγκτικός λόγος του προκάλεσε την αντίδραση συμπατριωτών του, οι οποίοι τον σκότωσαν από φθόνο.

Ανάμεσα στις προφητείες του ξεχωρίζει αυτή που αναφέρεται στο όραμα με την ανάσταση των ξηρών οστών και η οποία, ως προεικόνιση της Ανάστασης του Χριστού, διαβάζεται στην Εκκλησία τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την περιφορά του Επιταφίου. Η προφητεία αυτή, πέρα από την Έγερση του Ιησού,  προμήνυε και την απελευθέρωση των Εβραίων, που με τα δεδομένα της εποχής εκείνης έμοιαζε τόσο αδύνατη, όσο το να ζωντανέψουν τα ξηρά οστά.

Ο Ιεζεκιήλ, όπως όλοι οι Προφήτες και οι Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης, δικαιώνονται εν Χριστώ μαζί με το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Αγία Πελαγία η Τηνία

Γεννήθηκε το 1752 μ.Χ στο χωριό Κάμπο της Τήνου. Στα 15 της χρόνια μπήκε στο Μοναστήρι ως δόκιμη.

Η οσιότητα της ζωής της, η αυταπάρνησή της και ο πόθος της για λύτρωση, συνετέλεσαν ώστε στην μοναχή Πελαγία να της αποκαλυφθεί η Παναγία για την εύρεση της Αγίας εικόνας της στον αγρό του Δοξαρά στην πόλη της Τήνου. Την Κυριακή 9 Ιουλίου 1822 βλέπει στον ύπνο της μια μεγαλοπρεπή Κυρία με φωτοστέφανο, η οποία της εξηγεί πόσο υποφέρει θαμμένη τόσα χρόνια κάτω από το χώμα! Όταν ξύπνησε κατάλαβε ότι η Κυρία ήταν η Θεοτόκος.

Τις επόμενες Κυριακές εμφανίζεται και πάλι στον ύπνο της η Παναγία δίνοντάς της την παραγγελία να αποκαλυφθεί από τον αγρό, υποδεικνύοντας το ακριβές σημείο όπου ήταν θαμμένη η εικόνα Της.

Στις 30 Ιανουαρίου 1823 ευρέθη η εικόνα, γεγονός που έμελλε να κάνει την Τήνο ιερό νησί και να κατατάξει την Πελαγία μεταξύ των Αγίων. Εκοιμήθη το 1834.| |

Ακολουθήστε μας στα social media