
Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Κοδράτου - Αγίου Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυρουδή
Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη, του Μάρτυρος Κοδράτου, του εν Κορίνθω και των συν αυτώ.
Οι Άγιοι Κοδράτος, Ανέκτος, Παύλος, Διονύσιος, Κυπριανός και Κρήσκης, ήταν φίλοι και μαρτύρησαν κατά το διωγμό του αυτοκράτορα Δεκίου. Μετά τη σύλληψή τους, ο έπαρχος Ιάσων προσπάθησε με διάφορους τρόπους να τους δελεάσει και να τους πείσει να απαρνηθούν τη Χριστιανική τους Πίστη.
Εκείνοι πεισματικά αρνούνταν, ομολογώντας με παρρησία την πίστη τους στον αληθινό Θεό και σωτήρα Ιησού Χριστό, προτρέποντας τον έπαρχο να μετανοήσει πριν είναι αργά. Έξαλλος ο Ιάσων, διέταξε να βασανιστούν σκληρά έως θανάτου. Έτσι παρέμειναν πιστοί φίλοι Χριστού και κέρδισαν τους αμαράντους στεφάνους της δόξας και της επουράνιας τιμής.
Η χάρις του Θεού τελειώνει και αγιάζει τον άνθρωπο, εφόσον εκείνος με συναίσθηση και ταπείνωση μετανιώσει και ζητήσει τη συγχώρεση και το έλεος του Θεού.
Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυρουδή, του εν Αδριανουπόλει (10 Μαρτίου)
Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυρουδή, του εν Αδριανουπόλει.
Ο Άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ καταγόταν από την Αδριανούπολη και ανήκε στους επιφανείς και εύπορους κατοίκους. Τον παρουσίασαν στο δικαστή της πόλης με την κατηγορία ότι περιφρόνησε το Ισλάμ.
Ο δικαστής, που γνώριζε την εντιμότητα του Αγίου, τον απέλυσε, αλλά οι συκοφάντες τον απείλησαν ότι θα καταγγείλουν τον ίδιο στο Σουλτάνο ως ολιγωρούντα της πίστεως αυτών.
Ο δικαστής φοβήθηκε και τότε έδωσε εντολή να φυλακίσουν τον Άγιο. Παράλληλα γνωστοποίησε στο Σουλτάνο τα γενόμενα και ανέμενε τις εντολές του. Η διαταγή ήταν σαφής: ή να αρνηθεί την πατρώα πίστη του ή να καεί ζωντανός. Παρά τις υποσχέσεις και τις απειλές, ο Μάρτυρας παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του στον Ιησού Χριστό, γι’ αυτό και αποκεφαλίσθηκε το έτος 1490 μ.Χ.
Οι σημερινοί τιμώμενοι μάρτυρες μάς βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε ότι το μαρτύριο του αίματος υπάρχει σε κάθε εποχή, ακόμη και σήμερα στον μεταμοντέρνο κόσμο που ζούμε της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού των πεποιθήσεων και της θρησκευτικής ελευθερίας του κάθε ανθρώπου.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου