Μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (1 Ιουλίου)

01 Ιουλ 2022 08:22

Σήμερα, 1η Ιουλίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιατρών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, των Αγίων Απολλωνίας και Μαυρικίου και του μάρτυρος Κωνσταντίνου του νέου, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τριακοσίους ασκητές που ήρθαν και εγκαταβίωσαν στο νησί μας από την Παλαιστίνη και τη Συρία. Σύμφωνα με το Συναξαριστή, ο μάρτυρας Κωνσταντίνος, ζούσε ασκητικά και δίδασκε το ιερό Ευαγγέλιο αυθεντικά. Για τη χριστιανική του δράση μαρτύρησε και με τη χάρη του Θεού αναδείχθηκε θαυματουργός. Ένεκα της μεγάλης του παρρησίας στη δόξα του Θεού και την παρηγορία των πιστών, ανοικοδομήθηκε ναός επ’ ονόματί του στην κοινότητα Ορμίδειας, όπου έζησε. Εκεί φυλάσσεται και το ιερό του Λείψανο.

Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν φημισμένοι γιατροί και παρείχαν ιάσεις σε ασθενείς δωρεάν, εξού και το προσωνύμιο Ανάργυροι. Συνδύαζαν τη γνώση της ιατρικής με την αληθινή πίστη και φιλοσοφία της Εκκλησίας. Ως αντάλλαγμα ζητούσαν από τους θεραπευόμενους να δεχθούν και να ομολογήσουν την αληθινή πίστη στον εσταυρωμένο Ιησού Χριστό.

Κάποιοι, όμως, διέβαλαν τούς Αγίους ιατρούς στον αυτοκράτορα, ο οποίος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν το Σωτήρα Χριστό. Εκείνοι όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά με παρρησία κατάφεραν να μεταπείσουν και να μεταστρέψουν τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους φροντίδες, με αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος, όσο και οι παριστάμενοι να δεχθούν το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και να ομολογήσουν πίστη στον Ιησού Χριστό.

Αργότερα, οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, έχοντας αποκτήσει μεγάλη δόξα και τιμή,  ζηλοφθονήθηκαν από τον ίδιο το δάσκαλό  τους. Γι` αυτό το λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος, με το πρόσχημα να μαζέψουν βότανα για την παρασκευή φαρμάκων, και εκεί αφού τους επιτέθηκε με πέτρες, τους θανάτωσε.

Η παρρησία των Αγίων Αναργύρων, καθώς και του μάρτυρος Αγίου Κωνσταντίνου του νέου, ενώπιον της δόξης του Τριαδικού Θεού, είναι μεγάλη ευλογία.

Επικαλούμαστε τη χάρη των Αγίων μας, ιδιαίτερα οι σύγχρονοι ιατροί μας, και εν γένει οι λειτουργοί της υγείας, για να λαμβάνουν θάρρος στο πολύτιμο επιστημονικό τους έργο, προσφέροντας τις γνώσεις τους με αγάπη, σεβασμό, ανιδιοτέλεια και υπομονή προς τον κάθε πάσχοντα άνθρωπο.

Ταυτόχρονα, και όλοι εμείς να ευχαριστούμε τους ιατρούς και να τους κατανοούμε, διότι και οι λειτουργοί της υγείας είναι άνθρωποι και όχι υπεράνθρωποι.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.