Στη δημοσιότητα ο κατάλογος των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, των ανεπιθύμητων προς επίσκεψη από τους προσκυνητές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας

07 Νοε 2019 13:09

Σε ανταπόκριση στα αιτήματα, τα οποία υποβάλλονται στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τη Δήλωση της Ιεράς Συνόδου από 17ης Οκτωβρίου 2019  (Πρακτικά № 125) οι προσκυνητές από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας δεν έχουν ευλογία να επισκέπτονται τις επαρχίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, των οποίων οι οικείοι ποιμενάρχες προέβησαν σε εκκλησιαστική κοινωνία με ουκρανούς σχισματικούς ως κάτωθι:

  1. Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β΄, στην άμεση δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι ακόλουθες περιοχές της πρωτεύουσας της Ελλάδος: του κέντρου των Αθηνών, των Άνω Πετραλώνων, των Κάτω Πετραλώνων, του Κουκακίου, του Ταύρου, του Κεραμεικού, του Βοτανικού, της Ακαδημίας Πλάτωνος, του Κολοκυνθού, του Σκουζέ, των Αχαρνών, των Πατησίων, των Σεπολίων, των Κάτω Πατησίων, των Άνω Πατησίων, του Γαλατσίου, της Κυψέλης, των Αμπελοκήπων, του Γουδή, του Ζωγράφου, του Παγκρατίου, του Ιλισσού, του Αγίου Δημητρίου, της Ηλιουπόλεως, της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, των Τζιτζιφιών, του Παπάγου, του Ψυχικού, του Χαλανδρίου, των Βριλησσίων, του Χολαργού, της Αγίας Παρασκευής, του Κάτω Χαλανδρίου. Οι πλέον γνωστοί και μεγαλύτεροι Ναοί της Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο Ναός του Αγίου Διονυσίου και ο Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος Αχαρνών.

Οι ἐν λόγῳ περιορισμοί δεν ισχύουν για τις επαρχίες, στις οποίες υπάγονται τα προάστεια και τα περίχωρα των Αθηνών και η περιοχή της Αττικής γενικότερα. Εδώ εντάσσονται Ιερές Μητροπόλεις: Πειραιώς, Μεσογαίας, Ηλίου, Περιστερίου, Κυθήρων, Νέας Σμύρνης, Κηφισίας, Καισαριανής, Γλυφάδος, Νικαίας, Μεγάρων, Ύδρας και Φιλαδελφείας.

  1. Μητρόπολη Λαγκαδά (έδρα Λαγκαδά), οικείος ποιμενάρχης ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης,
  2. Μητρόπολη Βεροίας (έδρα Βέροια), οικείος ποιμενάρχης ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων,
  3. Μητρόπολη Άρτας (έδρα Άρτα) οικείος ποιμενάρχης ο Μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος,
  4. Μητρόπολη Τρίκκης (έδρα Τρίκαλα) οικείος ποιμενάρχης ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος,
  5. Μητρόπολη Δημητριάδος (έδρα Βόλος) οικείος ποιμενάρχης ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Μόλις υπάρξουν πληροφορίες για την εκκλησιαστική κοινωνία των επιμέρους ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος με τους ουκρανούς σχισματικούς, επαρχίες με επικεφαλής τους ως άνω αρχιερείς επίσης θα ενταχθούν στον προαναφερθέντα κατάλογο.

Ο κατάλογος είναι διαθέσιμος στη διαδικτυακή πύλη του Τμήματος Προσκυνηματικών Περιηγήσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Πηγή: https://mospat.ru/


ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.