Πεντηκονταετές Μνημόσυνο αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα στο Φανάρι

11 Ιουλ 2022 09:17

Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως τίμησε. την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022, τη μνήμη του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Αθηναγόρα, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα ετών από της κοιμήσεώς του (7 Ιουλίου 1972), με την τέλεση Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, στο τέλος της οποίας εψάλη Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μεγάλου Πατριάρχου.

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, στην οποία συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Δέρκων  κ. Απόστολος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Κορέας κ. Αμβρόσιος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ.Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Μηδείας κ. Απόστολος, Τράλλεων κ. Βενιαμίν, και Πατάρων κ. Αθηναγόρας, κληρικοί, Μοναχές, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε φιλολογικό Μνημόσυνο, στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου, κατά την οποία ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε συνοπτικώς στην προσωπικότητα και στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του αοιδίμου προκατόχου του, από τον οποίο είχε την ευλογία να λάβει τον τίτλο του «Διδασκάλου της Ορθοδόξου Θεολογίας», κατά την αποφοίτηση του από την ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης το έτος 1961, και αργότερα το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου, καθώς καί την υποτροφία για τις πενταετείς ανώτερες σπουδές του στην Ευρώπη.

Ακολούθως, ο φέρων το όνομα του αοιδίμου Πατριάρχου Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, κατόπιν Πατριαρχικής και Συνοδικής αναθέσεως, πραγματοποίησε ομιλία στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στή ζωή και τη διακονία του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα, με έμφαση στις σημαντικότερες πτυχές  του πολυδιάστατου έργου του, κατά την μακρά Πατριαρχία του, με το οποίο έργο διακόνησε με αυταπάρνηση την Εκκλησία του Χριστού και τον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας.

_______

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

DSC 5336

DSC 5368

DSC 5423

DSC 5571

DSC 5645

DSC 5676

DSC 6009

DSC 6109

IMG 5033 scaled

DSC 6305


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.