Skip to main content

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης του επιχρυσωμένου ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων στην Ι.M. Αγ. Σάββα στα Ιεροσόλυμα

07 Μάι 2019 17:56

Λίγες ημέρες πριν από το Άγιο Πάσχα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης του περίτεχνου επιχρυσωμένου ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων του στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα στους Άγιους Τόπους, από την εταιρεία συντήρησης έργων τέχνης & αγιογραφίες «ΔΙΗΝΕΚΕΣ» - Θεοφιλάκος Π. & Γεωργιάδης Γ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν κατόπιν πρωτοβουλίας του φωτισμένου ηγούμενου της Ιεράς Μονής π. Ευδόκιμου και την ευλογία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κκ Θεόφιλου Γ΄.

Το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο αρχικά δεν έφερε διακόσμηση και σύμφωνα με επιγραφή, χρυσώθηκε μεταγενέστερα με στιλβωτό φύλλο χρυσού το 1831. Με την πάροδο του χρόνου, την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών και λόγω της αδιάκοπης λειτουργίας του καθολικού, το τέμπλο αντιμετώπιζε πλήθος φθορών. Πιο συγκεκριμένα, στην επιχρυσωμένη επιφάνεια του τέμπλου διαπιστώθηκαν πυκνό στρώμα αιθάλης, έντονη οξείδωση του βερνικιού και μεταγενέστερες χρωματικές επεμβάσεις μπρουτζίνας που έγιναν με σκοπό την κάλυψη των φθορών κατά το παρελθόν και αλλοίωναν αισθητικά την αρχική όψη του τέμπλου.  Επιπλέον, στο τέμπλο εμφανίζονταν φθορές στα ξύλινα τμήματά του, όπως προσβολή από βιολογικούς παράγοντες, μηχανικές φθορές, απώλειες, μείωση της μηχανικής αντοχής του και μεταγενέστερες χρωματικές επεμβάσεις των επιφανειών των ξύλινων τμημάτων.

Για την αποκατάσταση των φθορών και την ανάδειξη του τέμπλου, έγιναν εργασίες συντήρησης από έμπειρους συντηρητές έργων τέχνης της εταιρείας «ΔΙΗΝΕΚΕΣ», όπως στερεωτικές εργασίες με κατάλληλες ρητίνες και στις δύο όψεις του τέμπλου.  Ακολούθησαν εργασίες καθαρισμού της επιφάνειας του τέμπλου με χρήση κατάλληλων χημικών διαλυτών και μηχανικών μέσων,  με σκοπό την αφαίρεση των ρύπων και των μεταγενέστερων υλικών. Με τον καθαρισμό απομακρύνθηκε το πυκνό στρώμα αιθάλης και ρύπων, οι μεταγενέστερες χρωματικές επεμβάσεις, το οξειδωμένο βερνίκι και αναδείχθηκε το στιλβωτό φύλλο χρυσού της περίτεχνης ξυλόγλυπτης επιφάνειας. Οι εργασίες συντήρησης ολοκληρώθηκαν με την αισθητική αποκατάσταση του τέμπλου, σύμφωνα με τη σύγχρονη δεοντολογία της συντήρησης και με σεβασμό στην καλλιτεχνική και ιστορική αξία του σημαντικού αυτού εκκλησιαστικού κειμηλίου.

 Ταυτόχρονα με τη συντήρηση του τέμπλου, πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης, καθαρισμού και αισθητικής αποκατάστασης των φορητών εικόνων που το κοσμούν.

Η Ιερά Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στους Άγιους Τόπους, παγκόσμιο σύμβολο της Χριστιανοσύνης, βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από τη Βηθλεέμ και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιουδαϊκή έρημο. Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε από τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο το 483 μ.Χ. και στη μονή φυλάσσεται ως ιερό θησαύρισμα το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου ιδρυτή της. Ο πρώτος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο εγκαινιάσθηκε το 484 μ.Χ. από τον Άγιο Σάββα. Το μοναστήρι αποτελεί πνευματική όαση στην έρημο της Ιουδαίας, καθώς και την κοιτίδα του εκκλησιαστικού μας τελετουργικού τυπικού και τόπο στον οποίο έζησε ο υμνογράφος της Εκκλησίας Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.

Οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό και μεθοδικότητα από πενταμελή ομάδα ειδικευμένων συντηρητών με υπεύθυνο τον Σπαρτιάτη συντηρητή αρχαιοτήτων & έργων τέχνης κ. Παναγιώτη Θεοφιλάκο, ο οποίος μετά το τέλος των εργασιών δήλωσε στον «Λακωνικό Τύπο»: «Να επισκέπτεσαι τους Άγιους Τόπους όπου έζησε και δίδαξε ο Χριστός είναι ταξίδι ζωής. Να σε αξιώνει ο Κύριος να συντηρήσεις μνημεία στους Άγιους Τόπους, όπως το επίχρυσο τέμπλο της Ιεράς Μονής Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου η οποία ιδρύθηκε από τον Άγιο Σάββα το 483 μ.Χ. είναι κάτι ασύλληπτο και αποτελεί μέγιστη ευθύνη».

Στους Άγιους Τόπους έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων του Χριστιανισμού από διεθνείς εταιρείες συντήρησης. Η ενθουσιώδης αντιμετώπιση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τη συντήρηση του τέμπλου στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, αποτελεί τιμή για την Ελληνική εταιρεία συντήρησης «ΔΙΗΝΕΚΕΣ» και ενδεχομένως να θέτει τις βάσεις για τη συντήρηση των έργων τέχνης και άλλων σημαντικών μνημείων που αποτελούν παγκόσμια σύμβολα της Χριστιανοσύνης.

theofilakos 01 1

theofilakos 01 2

theofilakos 01 3 copy

theofilakos 01 6

theofilakos 01 7

theofilakos 01 8

theofilakos 01 9

Πηγή: http://lakonikos.gr