top line
logo

Στην Κένυα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Η Α.Θειοτάτη Μακαριότης,ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου ε.ε., προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, στην περιοχή Καγκίρα, της Ιεράς Μητροπόλεως Ναϊρόμπι. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παύλου είναι ο πρώτος ναός που έκτισε στην Κένυα ο πρωτοπόρος Ιεραπόστολος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος με χρήματα που προσέφερε ο τότε Βασιλέας των Ελλήνων Παύλος. Εκεί ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο Θεολογικό Σεμινάριο το οποίο και επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ και μετά από την επίσκεψη πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην ανέγερση πρότυπου σεμιναρίου στην Ριρούτα

Ο Μακαριώτατος κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσευχήθηκε για την άμεση αποκατάσταση της υγείας των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπων Αθηνών κ. Ιερωνύμου και Τιράνων κ. Αναστασίου και όλων όσων δοκιμάζονται από την πανδημία και επίσης προσευχήθηκε για την ανάπαυση του Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου.

Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναφέρθηκε στους αγώνες και τους κόπους των πρώτων Ιεραποστόλων στην Κένυα, που πριν από πολλές δεκαετίες αψήφησαν τις δυσκολίες των καιρών και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκάστοτε Πατριαρχών Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής να κατέβουν στην Κένυα και να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Κυρίου και να συνεχίσουν έτσι το έργο που ξεκίνησε ο Απόστολος Μάρκος που έθεσε τα θεμέλια του Χριστιανισμού στην πύλη της Αφρικής που είναι η Αλεξάνδρεια. Αναφέρθηκε στην πανδημία και τις σοβαρότατες επιπτώσεις της στις κοινωνίες των εθνών και διαβεβαίωσε πως το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε δίπλα στα παιδιά του, θα τα στηρίζει ποικιλοτρόπως και θα αγωνίζεται για την πνευματική τους πρόοδο και την ευημερία τους, τονίζοντας πως κανένα φτωχικό σπιτικό στην Αφρική δεν θα μείνει χωρίς τα απαραίτητα προς το ζειν.

Τέλος ευχαρίστησε τον Γέρων Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο για την πολυετή προσφορά του στην Κένυα, αφού με τους αγώνες του και την πολύ σκληρή δουλειά έβαλε την δική του σφραγίδα στην ιστορία της Ορθοδοξίας στην χώρα.

1η φωτογραφία ΦΩΝΤΟΥ

IMG 8b1012fc5499889007680a95c708c707 V

IMG 77d1b4d6d5a577c93bfeb623b7dbe1c3 V

IMG 82ca324d464ce75fc0ac8dc39edc896d V

IMG 918ee4e9dbce711b8f5e31a73de54e7a V

IMG b4138664588b27eac2f05eb9ab33906a V

 

IMG 317f6069edf3e8d2b0c471309be110c0 V

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν με τον Μακαριώτατο οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Ναϊρόμπι κ. Μακάριος και Γουινέας κ. Γεώργιος, οι Θεόφιλ. Επίσκοποι Νυέρι και όρους Κένυας κ. Νεόφυτος, Γκούλου κ. Σίλβερστος και Κισούμου κ. Μάρκος, καθώς και Αφρικανοί Ιερείς. 

Το απόγευμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε το Πατριαρχικό Σεμινάριο στην Ριρούτα και αφού προσκύνησε τον Ιερό Ναό του Αγίου Μακαρίου διένειμε τρόφιμα στις μητέρες των μαθητών των Ορθοδόξων σχολείων της Ριρούτας, αφού τα σχολεία είναι κλειστά από τον Μάρτιο και τα παιδιά δεν μπορούν να συμμετέχουν στο καθημερινό σχολικό συσσίτιο που προσέφερε η Εκκλησία. Οι μητέρες με μεγάλη συγκίνηση ευχαρίστησαν των Μακαριώτατο που παρά την πανδημία ήρθε κοντά τους να τις στηρίξει με λόγια αγάπης και με την προσφορά των τροφίμων, τα οποία προσφέρονται σε εβδομαδιαία βάση. 



| |

Ακολουθήστε μας στα social media