top line
logo

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ στον Βόλο

Την προσωπικότητα ενός διαφορετικού ιεράρχη, που κοιμάται ταπεινά στις αχυροκαλύβες των φτωχών στην Τανζανία, που μοιράζεται το ίδιο φτωχικό φαγητό με ορφανά στην Κένυα, που κοινωνεί από το ίδιο δισκοπότηρο από το οποίο κοινωνούν αναξιοπαθούντες και ασθενείς, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν στον Βόλο, τον οποίο επισκέπτεται μετά από 21 χρόνια, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή μας προσκεκλημένος για να κηρύξει την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας που φέτος είναι αφιερωμένη στην Αλεξάνδρεια.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, ο Κρητικός ιεράρχης που είχε στενούς δεσμούς με τον Μακαριστό Χριστόδουλο αλλά και με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, αναφέρθηκε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που πέραν της διάδοσης της χριστιανικής θρησκείας, συντηρούν 2.500 Ιατρικά Κέντρα και 3.500 σχολεία με τη συμβολή και της Ελληνικής Εκκλησίας αλλά και πλούσιων Ελλήνων της Αφρικής, όπως ο μεγάλος ευεργέτης κ. Χαραλ. Τσιμάς, με μεγάλη προσφορά στην Αφρική και στη Μαγνησία.

Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και δεκάδες ιερείς και λαϊκοί με τον Πατριάρχη να θυμάται με χαρά τον π. Επιφάνειο, τον π. Βασ. Ακριβόπουλο και άλλους ιερείς που γνώρισε κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Μαγνησία επί Χριστόδουλου.

«Η επίσκεψη του κ.κ. Θεοδώρου θα δώσει νέα πνοή στους δεσμούς της πόλης μας με την Αλεξάνδρεια και την Αίγυπτο, αλλά και όλη την Αφρική, ενώ θέτει τις βάσεις για όσα θα επακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στις σχέσεις Μητροπόλεως  Δημητριάδος και Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αλλά και των δύο πόλεων» τόνισε ο κ. Ιγνάτιος κατά την προσφώνησή του.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Βόλο μετά από 21 χρόνια, προσκομίζοντας τους παλμούς και την αλμύρα της θάλασσας της Αλεξάνδρειας, αποδεχόμενος άμεσα στην πρόσκληση κάνοντας «το χατίρι» στον Μητροπολίτη Ιγνάτιο, «γιατί όπως λένε και στην πατρίδα μου την Κρήτη για ένα χατίρι ζούμε σε αυτό τον κόσμο».

Επιπλέον αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τανζανία και τις εμπειρίες του στη ζούγκλα που όμως όλα αυτά τα ξεχνούσε όταν απέναντί του έβλεπε εκατοντάδες παιδιά να περιμένουν την ευλογία του.

Προσκάλεσε τους δημοσιογράφους να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του στην Αφρικανική χώρα όπου οι άνθρωποι μιλούν 286 γλώσσες και το Πατριαρχείο έχει στην ευθύνη του 55 χώρες. Επισήμανε ότι είναι πολύ διαφορετικό να διακονεί κανείς στην Αφρική από ό,τι στην Ελλάδα όπου ο Χριστιανισμός είναι εδώ για 2000 χρόνια ενώ εκεί η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχουν δει λευκό χρώμα.

«Σε μια ιεραποστολή που ιδρύσαμε πρόσφατα πήγαμε με ένα αεροπλάνο έξι ώρες απόσταση. Ξαφνικά από το πουθενά εκεί που πήγαμε να δούμε μία ελληνική εκκλησία συναντήσαμε έξι οικογένειες, η μία εκ των οποίων κατάγεται από το Βόλο και βρίσκονται εκεί εξήντα χρόνια. Είναι διάσπαρτος ο Ελληνισμός και με αυτούς ξεκινάμε το ιεραποστολικό έργο. Αυτοί θα μας βοηθήσουν με τα πρώτα υλικά ανοικοδόμησης των υποδομών και με καύσιμα. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες. Σε όλους προσπαθώ να δώσω κουράγιο. Εκεί που δεν έχουμε επίτιμο πρόξενο, προσπαθώ κάποιος να οριστεί. Ο Ελληνισμός  είναι η ραχοκοκαλιά για μας σε αυτή την ήπειρο».

Και κατέληξε «Ένας Οδυσσέας είμαι. Ελάτε να με συναντήσετε, να πεζοπορήσουμε μαζί στην Αφρική, να μεταφέρουμε την ελπίδα».

Στο Δημαρχείο Βόλου έχει προγραμματιστεί η ανακήρυξη του Πατριάρχη σε επίτιμο Δημότη του Βόλου.

patriarxhs 2

patriarxhs 3

patriarxhs 4

patriarxhs 5

patriarxhs 6

patriarxhs 8

patriarxhs 9

patriarxhs 10

patriarxhs 11

patriarxhs 12 990x623

Πηγή: https://www.myvolos.net| |

Ακολουθήστε μας στα social media