Skip to main content

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Κάΐρο

15 Σεπ 2023 08:15

Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε στο Κάΐρο η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Παπά και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου.

Ο Μέγας Πανηγυρικός τελέσθηκε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαμζάουϊ χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου ο οποίος προ της απολύσεως του ανέγνωσε τους Χαιρετισμούς προς τον Τίμιο Σταυρό.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, η ακολουθία του Ορθρού και η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, τελέσθηκαν στον Κοινοτικό Ιερό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα έγινε η λιτάνευση και η υψωση του Τιμίου Σταυρού.

Παρέστησαν ο Εξοχώτατος κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου Πρέσβης της Ελλάδος, η Εξοχωτάτη κ. Πόλυ Ιωάννου Πρέσβης της Κύπρου η κ Δέσποινα Χαριτζόγλου Γενική Πρόξενος της Ελλάδος.

Επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου Χρήστος Καβαλής η Συντονίστρια Εκπαιδεύσεως κ Σωτηρία Μπετα με τους Διευθυντές, καθηγητές και μαθητές εκ των εκπαιδευτηρίων της Παροικίας και Μέλη των τοπικων Αδελφοτήτων και Συλλόγων.

Στην ομιλία του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τόνισε την σημασία του Τιμίου Σταυρού στην ζωή της Εκκλησίας αλλά και στην ζωή του κάθε χριστιανού.

"Κάθε χριστιανός πρέπει με υπομονή και αυταπάρνηση να σηκώνει τον σταυρό του. Αυτός θα τον οδηγήσει στην προσωπική του ανάσταση" τόνισε ο κ. Θεόδωρος.

Με συγκίνηση αναφέρθηκε στο σταυρό που σηκώνουν οι χιλιάδες άνθρωποι στην μητέρα πατρίδα την Ελλάδα ύστερα από τις φοβερές καταστροφικές πυρκαγιές, τις Θεομηνίες στην Θεσσαλία και τις εξ αυτών οικολογικές καταστροφές.

Καταστάσεις που συνέβησαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες κατά την περίοδο του Καλοκαιριού.

Επίσης, αναφέρθηκε και στους καταστρεπτικούς σεισμούς που έπληξαν την χώρα του Μαρόκου.

Ευχαρίστησε τον τοπικό Μητροπολίτη Καρθαγένης Μελέτιο και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μαρόκου Αρχιμ. Δημήτριο που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν αρωγοί της χριστιανικής αγάπης στους σεισμοπαθείς και στις οικογένειες των θυμάτων.

Δάκρυσε για τα θύματα από τις πρόσφατες πλημμύρες στην πολύπαθη γειτονική Λιβύη.

"Παιδιά μου είπε, όλες αυτές οι καταστροφές είναι αποτέλεσμα της ασέβειας του ανθρώπου προς την φύση. Αυτή είναι ασέβεια προς τον ίδιο το Θεό μας που είναι ο ποιητής γης και ουρανού και τα δημιούργησε όλα λίαν καλώς. Δηλώνει δε την ουσιαστική απομάκρυνση μας από τον πλάστη και δημιουργό μας. Όσα συνέδρια και να συκληθούν για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική καταστροφή, δεν θα γίνει τίποτα εαν ο κάθε άνθρωπος δεν βάλει στην καρδιά του ,στην σκέψη του και στην καθημεροτητά του ως προτεραιότητα τον σεβασμό την αγάπη και προστασία στα μεγάλα αυτα δώρα του Θεού. Μόνο τότε θα μπορέσει να γυρίσει στην σωστή τροχιά η ζωή μας .

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα στο Μαρόκο, στην Λιβύη , αυτή την περίοδο σηκώνουν το δικό τους προσωπικό σταυρό. Παντού κυριαρχεί θλίψη, απογοήτευση και στενοχώρια.

Προσευχόμεθα κλίνοντας γόνυ ψυχής και σώματος ενώπιον του Τιμίου Σταυρού, που σήμερα με ευλάβεια υψώσαμε εδώ στον μεγαλοπρεπή τούτο Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που συνέβαλαν τα μέγιστα για την ανεύρεση Του, να στηρίζει τους πονεμένους συνανθρώπους μας, να τους διδει υγεία δύναμη υπομονή ,παρηγοριά.

Η ηλιακτίδα της ελπίδος θα φωτίσει και πάλι την σκοτεινιά της δύσκολης αυτής περιόδου.

Όλα αυτά δεν είναι τιμωρία του Θεού αλλά έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα.

Σταυρό σηκώνει κάθε χριστιανός αλλά και καθε κληρικός παντός βαθμού. Επιστρέψατε μου παιδιά μου να ζητήσω σήμερα και εγώ ο πατέρας σας τις προσευχές όλων σας. Ο Κύριος να με ενδυναμώνει να συνεχίζω με υπομονή να σηκώνω τον προσωπικό μου σταυρό".

Εξήγησε για σταυρό που έβαλε στους νεανικούς του ώμους πριν πενήντα έτη. 19 ετών ήταν όταν με ιερό πόθο φόρεσε το τιμημένο ράσο και έλαβε το σχήμα του μονάχου στην Ιερά Μονή Αγκαράθου Κρήτης.

Αυτήν την επέτειο με αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τον Θεό και την Παναγία Μητέρα Του, τίμησε φέτος την 15ην Αυγούστου στην Ιερά Μονή της Μετανοίας του.

Η παρουσία των επισήμων του έδωσε την αφορμή να ευχηθεί η Χάρις του Τιμίου Σταυρού να ενισχύει τις ευλογημένες χώρες της Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αλλά και όλη την Οικουμένη αναφωνωντας Σταυρε Πανάγιε σώσον πάντας ημάς την δυνάμη Σου.

Σκέπε φρούρει φυλάττε και όλη την Αφρικανική ήπειρο.

kairo ipsosi 2

kairo ipsosi 2

kairo ipsosi 2

kairo ipsosi 2

kairo ipsosi 2

kairo ipsosi 2

kairo ipsosi 2

kairo ipsosi 2

kairo ipsosi 2

kairo ipsosi 2

 

Διαβάστε επίσης