Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση μεγαλοπρεπή ναού του οσίου Παΐσίου στην Κόνιτσα

20 Μαρ 2022 11:42

Του π. Ηλία Μάκου
Ό όσιος Παΐσιος είναι για την Κόνιτσα και τους Κονιτσιώτες ένα διαχρονικό πνευματικό σύμβολο, όπου έζησε εκεί τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, αλλά και λίγα, τέσσερα, ως μοναχός στη Μονή Στομίου.
Η Κόνιτσα, όπου ξεριζωμένη απο ενώ εκεί ήταν εγκατεστημένη η οικογένειά του και υπάρχουν σήμερα συγγενείς του. 
Εκεί, από μικρή ηλικία, συγκράτησε τον νου του, ώστε να μην είναι ρεμβόμενος και περιπλανώμενος στις συγχύσες και τις μέριμνες του κόσμου. 
 αι σώζονται ακόμη στην κωμόπολη αναμνήσεις και πολλές είναι οι μαρτυρίες για τον όσιο Παΐσιο, που εμφύτρευσε μέσα και μελέτησε τον Θεόν και ακολούθησε τις σωτήριες εντολές του. 
Έτσι οι Κονιτσιωτες θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του έμπρακτα. Γι’ αυτό  ένα ακόμη σημαντικό βήμα έγινε στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών για την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη, μαζί με τα συνοδευτικά κτίρια στην Κόνιτσα.
 Πλέον το όλο θέμα βρίσκεται στην έκδοση οικοδομικής άδειας και στην εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση του έργου.
Αφού ολοκληρώθηκαν τα αναλυτικά τοπογραφικά διαγράμματα των δύο οικοπέδων από το μελετητικό γραφείο της  Βασιλικής Σουγλέ, που έχει την έδρα της στα Ιωάννινα, παραδόθηκαν  στο μελετητικό γραφείο των αρχιτεκτόνων Πέτρου και Μαρίνας Κουφοπούλου, το οποίο εκπονεί τις μελέτες, με την επίβλεψη του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, ο οποίος και χρηματοδοτεί το συνολικό τους κόστος.
Το εργαστήριο ΓΕΩΣΤΕΤ– Σύμβουλοι Μηχανικοί Διασφάλισης και Ελέγχου Ποιότητας αποτίμησε τη φέρουσα ικανότητα του υπάρχοντος υπογείου του υπό ανέγερση ναού. 
Ο φάκελος, μετά την ολοκλήρωσή του, όπου περιλαμβάνεται το σύνολο των υπό ανέγερση κτισμάτων,  θα υποβληθεί στην Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας της Ελλάδος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες. 
Η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης εντείνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο ποσό και απευθύνει θερμή έκκληση για την συγκέντρωσή του εκ του περισσεύματος ή του υστερήματος των πιστών, ώστε όπως σημειώνεται, «με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες του συντοπίτη μας Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη, το συνολικό έργο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ο Ιερός ναός προς Δόξαν Θεού και να τιμάται ο σύγχρονος αυτός άγιος της Εκκλησίας μας».
Υπενθυμίζεται ότι για το σκοπό αυτό έχει ήδη έχει ανοιχτεί ο υπ. Αριθμ. 386/001152-57 τραπεζικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος με την επωνυμία «Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης – Υπέρ ανεγέρσεως Ιερού Ναού Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου».
Ο π, Παΐσιος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κόνιτσας. Αλλά και όλων των Ορθοδόξων, που στήριξε, όσο ζούσε, και εξακολουθεί να στηρίζει.
Το μεγαλείο του ήταν ότι αν και νόμιζε ότι καθημερινά αμαρτάνει,  τίποτε άλλο δεν μπορούσε να αγαπήσει περισσότερο από τον Θεό και πουθενά αλλού δεν μπορούσε να στρέψει την δύναμη της καρδιάς του. 
Έβλεπε με τα μάτια της ψυχής του εναργέστατα τον Χριστό και καταπλησσόταν και συγκλονιζόταν και Τον έκανε  το Α και το Ω του είναι του, εναπόθετε τις ελπίδες του και οικοδομούσε τη ζωή του σε Αυτόν,  μη λογαριάζοντας όποιες δυσκολίες και όποια εμπόδια. 
Και αυτό του χάριζε ζεστασιά μέσα στην ίδια του την ύπαρξη. Θέρμαινε τις σχέσεις του με τον Θεό της παντοδυναμίας και είχε να ακουμπήσει τα μυστικά και τα οράματα της ψυχής του. 
Ταπεινωμένος και ειρηνικός βάδιζε προς τις ουράνιες κατακτήσεις  με τη βεβαιότητα στη θεία αρωγή. 

Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.