Skip to main content

Κερκύρας κ. Νεκτάριος: Ο Θεός μας λείπει

25 Νοε 2019 14:37

Στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Μιλώντας προς το εκκλησίασμα ο κ. Νεκτάριος αφορμήθηκε από την    ευαγγελική περικοπή του πλούσιου άρχοντα που αναζητούσε την τελειότητα. Επεσήμανε ότι όσο κι αν θέλουμε να αγνοούμε την μεταφυσική ανησυχία, αυτή είναι μία πανανθρώπινη αγωνία, την οποία έζησε και ζει ο καθένας μας από την στιγμή που ήρθαμε στον κόσμο. Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι η ζωή του δεν τελειώνει με τον θάνατο. Ο θάνατος είναι γεγονός, όπως και όλα τα άλλα. Δημιουργηθήκαμε όμως για να μην τελειώνει η ζωή μας.

Ο θάνατος είναι κι αυτός ένα όριο στην ελευθερία μας, αλλά όχι το τέρμα. Το ίδιο και τα άλλα όρια που έθεσε ο Θεός στην ζωή μας, τα οποία ο ατομιστής άνθρωπος τα ξεπερνά. Και η προσκόλληση στον πλούτο είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι ο άνθρωπος γίνεται εξαρτημένος και ξεχνά τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στους καιρούς μας, που χαρακτηρίζονται από  πλεονεξία, απάτη, μοχθηρία, αλλά και ελευθεριότητα στο ήθος, με αποτέλεσμα να πνίγεται από αυτά ο άνθρωπος. Καταστρέφει τον εαυτό του και τον πλανήτη γη, έχοντας ξεφύγει από τα όρια που μας έβαλε ο Θεός, από την φιλία και την υιοθεσία που μας έδωσε. Γι’ αυτό χρειάζεται αφύπνιση και αυτοκριτική. Στον πλούσιο έλειπε ένα. Το ίδιο και σε μας. Μπορεί να μην είμαστε πλούσιοι. Υπάρχει όμως ο εγωισμός. Πλουτίζουμε κάποτε στην κακία, στην παραβίαση των εντολών του Θεού. Έτσι η ζωή μας γίνεται ερείπια.

Σε αντίθεση με τον πλούσιο άρχοντα, ένας ασκητής της πίστης μας, ο Μέγας Αντώνιος, όταν άκουσε αυτήν την διήγηση του ευαγγελίου, έκανε αυτό που ζήτησε ο Χριστός. Πούλησε όλα του τα υπάρχοντα, αποσύρθηκε στην έρημο, έζησε την ταπείνωση, την προσευχή, την Θεογνωσία, κοινωνώντας με τον Θεό καθώς εστί. Έζησε τον Θεό όχι για τα συμφέροντά του, αλλά ως Θεό της δικαιοσύνης, της αγάπης, της αυθεντικής ζωής. Η αλήθεια της πίστης μας κάνει τους ανθρώπους να ξυπνούν και να αναζητούν την γνησιότητα, να πάψουν να υποκρίνονται, να ανοίγουν τα μύχια της καρδιάς τους και να τα εκμυστηρεύονται στον Θεό. Ιδίως αυτό συμβαίνει στους καιρούς μας και έχει να κάνει κατά πολύ με τους νέους που δεν είναι ευχαριστημένοι από την ανελεύθερη ζωή των παθών και της πλεονεξίας, αλλά θέλουν επαύξηση των δωρεών του Θεού και μοίρασμά τους με τον πλησίον.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας προέτρεψε τους πιστούς να αναζητήσουν τον Θεό, διότι αυτός λείπει από την ζωή μας, στα πλαίσια της μετοχής τους στην Εκκλησία!