Εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών ο Γέροντας Δανιήλ της Αδελφότητος των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους

21 Οκτ 2022 19:04

Εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών ο Γέροντας Δανιήλ της Αδελφότητος των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους.

Εγγονός και φερώνυμος του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου, αγωνίσθηκε στην έρημο και ακολούθησε πιστά τα βήματα εκείνου, που ήταν ο εκφραστής της αυτοσυνειδησίας του Αγίου Όρους. Διακρίθηκε για το τάλαντο του στη βυζαντινή  μουσική καθώς ήταν από τους σημαντικότερους ψάλτες του Αγίου Όρους.

Γεννήθηκε το 1931 στο Παλαιοχώρι Καβάλας και ονομαζόταν κατά κόσμον Βασίλειος Γρανδίκης.

Στο Άγιον Όρος εισήλθε σε νεαρή ηλικία το έτος 1949, στην Αδελφότητα των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια, όπου και έγινε μοναχός το 1952.

Μαθήτευσε κοντά στους καλλίφωνους μουσικούς και ψάλτες της Αδελφότητας, γέροντες ιερομόναχο Δανιήλ Δανιηλίδη τον μουσικό και Γερόντιο μοναχό, οι οποίοι ασκούσαν ήδη την ψαλτική το α’μισό του 20ου αιώνα όπου και ο ίδιος συνέχισε αυτή την παράδοση και καλλιέργησε την ψαλτική τέχνη ως ηδύφωνος και καλλικέλαδος αοιδός.

O γέροντας Δανιήλ έψαλλε διά βίου, στις μεγάλες Αγιορείτικες Πανηγύρεις και Αγρυπνίες των Κελιών και των Μοναστηριών και πολλές φορές και εκτός Αγίου Όρους μόνος ή με τη λοιπή ψαλτική αδελφότητα των Δανιηλαίων (ιερομόναχο π. Γρηγόριο †2016, π. Στέφανο †2015 και π. Ακάκιο).

Η φωνή του γέροντα στα ώτα μας αντηχούσε βροντόφωνη και δωρική, με ένα ιδιαίτερο προσωπικό ηχόχρωμα όπου απέδιδε τα μουσικά μέλη κατά την αγιορείτικη ψαλτική προφορική παράδοση του 20ου αιώνα. Πρόκειται για έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς αγιορείτες ψάλτες της παλαιότερης γενιάς.

O γέροντας Δανιήλ Δανιηλίδης μοναχός ο Γ’ πέρα από την διακονία της ιεροψαλτικής τέχνης την οποία άσκησε επί 70 συναπτά έτη ήταν προικισμένος και με το χάρισμα να ασκεί την τέχνη της αγιογραφίας όπου μαθήτευσε από τους μεγάλους και ονομαστούς σε όλο το Άγιον Όρος γεροντάδες του, ιερομόναχο Δανιήλ Δανιηλίδη †1951 τον καλλίφωνο ψάλτη και άριστο μουσικό και μελοποιό του α΄μισού του 20ου αιώνα, διάδοχο του νέου αγιοκαταταχθέντος Οσίου Δανιήλ Κατουνακιώτη †1929, τον γέροντα Γερόντιο και γέροντα Νήφων, γέροντα Μόδεστο και τους λοιπούς άλλους πατέρες της αδελφότητας των Δανιηλαίων στις αρχές του 1950.

 


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.