Skip to main content

Βρεσθένης Θεόκλητος: "Σε μια εποχή όπου οι αξίες και θεσμοί καταρρακώνονται καθημερινά η Παναγία είναι πάντα εδώ"

17 Αυγ 2022 08:57

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος προεξήρχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κύθνο, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου.

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Κανάλας, στον οποίο ευρίσκεται αποθησαυρισμένη η Ιερά θαυματουργική εικόνα της Παναγίας στην οποία απεικονίζεται η Παναγία Βρεφοκρατούσα. Πρόκειται για ένα δείγμα μεταβυζαντινής τέχνης και θεωρείται έργο του περίφημου αγιογράφου ιερέως Εμμανουήλ Σκορδίλη του Κρητός. Χρονολογείται το 1575.Στην εικόνα αυτή, η ήρεμη και γλυκιά μορφή της Παναγίας απεικονίζεται να κρατεί τον Χριστό με το αριστερό χέρι της. Ο Ιησούς φωλιάζει στην αγκαλιά της, με το πρόσωπο γυρισμένο προς τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Αριστερά και δεξιά απεικονίζονται οι Αρχάγγελοι Γαβριήλ και Μιχαήλ. Σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε με θαυματουργό τρόπο από ψαράδες στο “κανάλι” ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο φωτίζοντας μέσα στη νύχτα. Βγήκαν στη στεριά και αμέσως μετέφεραν την εικόνα στο χωριό τους, τη Δρυοπίδα, στο εσωτερικό του νησιού.Στη συνέχεια σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία εμφανίστηκε στον ύπνο των ψαράδων και τους υπέδειξε το σημείο ανέγερσης της εκκλησίας.

Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει το λαοφιλές ιερό προσκύνημα αφ ενός για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του προς την Παναγία Μητέρα μας και αφ ετέρου να εναποθέσει τα βάσανα, τα προβλήματα, τους κόπους και τις αγωνίες του στην Μεσίτρια του Χριστού μας για να λάβει ελπίδα, παρηγορία και δύναμη.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης ομίλησε για το πρόσωπο της Παναγίας την οποία χαρακτήρισε ως κεντρικό πρόσωπο στη ζωή του κάθε ανθρώπου καθώς έγινε η κλίμακα για να ενσαρκωθεί ο Κύριος και δια του τρόπου αυτού να ενωθεί πάλι το ανθρώπινο γένος με τον Θεό.

Η τέλεια υπακοή, η ολόθυμη αφιέρωσή της στο Θεό, η σιωπή της, η προσευχή της την ανέδειξαν σε Μητέρα όλου του κόσμου, σε πρότυπο του ανθρώπου αλλά και σε πρότυπο κάθε αληθινής γυναίκας που αγκαλιάζει, συμπάσχει, παρηγορεί, συγχωρεί. Είναι μια μεγάλη αγκαλιά για τους ταλαιπωρημένους, τους ορφανούς, τους αμαρτωλούς και κυρίως για τους νέους μας, οι οποίοι σε μια εποχή δύσκολη από κάθε άποψη αναζητούν το φως, την ελπίδα, ένα στήριγμα να ακουμπήσουν και να εναποθέσουν τα οράματα και τις δυσκολίες τους. Σε μια εποχή όπου οι αξίες και θεσμοί καταρρακώνονται καθημερινά και εκπίπτουν λόγω των ατοπημάτων, των ελλείψεων και της ηθικής αποσύνθεσης των μεγάλων, τα μοναδικά πρότυπα προς τα οποία δύνανται να στραφούν οι νέοι σήμερα για να προσανατολιστούν με ασφάλεια στη ζωή τους είναι η Παναγία και οι άγιοί μας. Η Παναγία εκυοφόρησε και έφερε στον κόσμο την όντως Ζωή το Χριστό, επομένως είναι η Ζωοδόχος Πηγή, δίδει δηλαδή ζωή καθώς ούτε ο θάνατος δεν μπόρεσε να την κρατήσει στα δεσμά του. Αλλά μετέστη στην αιώνια ζωή για να γίνει η τροφός και η ελπίδα της ζωής μας και να μας μεταφέρει και Εκείνη μαζί με τον αναστάντα υιό της το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ο θάνατος νικήθηκε.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε με τις πρεσβείες της Παναγίας το Γένος και η χώρα μας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και όλοι μαζί μένοντας σταθεροί στις αξίες, στην Παράδοση και στις παρακαταθήκες των προγόνων μας να αγωνιστούμε με σκοπό την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας και του τόπου μας . Στη συνέχεια εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για την ευγενική πρόσκλησή του αλλά και διά την πλούσια φιλάδελφη φιλοξενία που του παρείχε.

Συγκινητική ηταν η πάνδημη συμμετοχή του κόσμου στην λαμπρή περιφορά της εικόνας της Παναγίας στον οικισμό. Η περιφορά κατέληξε στον μώλο όπου πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας. Αντίγραφο της εικόνας ερρίφθη στη θάλασσα. Πολλοί νέοι βούτηξαν στα νερά του λιμανιού για να την ανασύρουν. Τους νέους αυτούς ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και τους ευχήθηκε η Παναγία να τους ευλογεί και να αγιάζει τη ζωή τους.

Πηγή: exapsalmos.gr

thumbnail IMG 2955 compressed

thumbnail IMG 2959 compressed

thumbnail IMG 2964 compressed


Διαβάστε επίσης