Skip to main content

Θεία Λειτουργία με τους εν Αθήναις Τηνίους στον Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου οδού Μετσόβου

03 Φεβ 2020 11:47

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, της οδού Μετσόβου, στην Αθήνα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε σήμερα το πρωί, με την άδεια και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου Β’, επι τη εορτή της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων και τη επετείω από της Ευρέσεως της Αγίας Εικόνος της Μεγαλόχαρης, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ναού Αρχιμανδρίτες Χριστοφόρο και Δωρόθεο και τον Πρεσβύτερο Σωκράτη, με συνευχητική συμμετοχή του πολιού Αρχιμ. Σάββα Δαμασκηνού, εξ Ερμουπόλεως, και την παρουσία του προέδρου και των δραστηρίων μελών του ΔΣ της αδελφότητος, των Βουλευτών Κυκλάδων κας Αικ. Μονογυιού και κ. Φίλιππου Φόρτωμα, των Αντιδημάρχων Τήνου κ.   Εμμανουήλ Σώχου και κας Ευγ. Αλοιμόνου, Πολιτευτών των Κυκλάδων, του Αντιπροέδρου και Μελών της Διοικούσης το ΠΙΙΕΤ Επιτροπής, του διατελέσαντος Προέδρου της Αδελφότητος κ. Παπαδημητρίου, των ανώτερων  Αξιωματικών του ΛΣ  κ.κ. Αλέξανδρου Λαγουρόυ και Νικ. Ισαάκογλου, εκ μέρους  της Αδελφότητας Ανωμεριτών Μυκόνου κας Ευαγ. Κοντού, του Προέδρου της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, Καθηγητή Ιατρικής κ. Κορρέ, του διατελέσαντος Δημάρχου Κιμώλου και Προέδρου του Κυκλαδικού Τύπου  κ. Θεοδωρογεράσιμου Μαγκανιώτη, και πολλών Τηνίων, Κυκλαδιτών και Ενοριτών.

Στο κήρυγμα του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της Υπαπαντής του Κυρίου και στη θεολογική ερμηνεία των  προσώπων και των διαδραματισθέντων κατ’ αυτήν, καθώς και στο ιστορικό γεγονός της Ευρέσεως. 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  το αντίγραφο της Αγίας Εικόνας επέστρεψε στα Γραφεία της Αδελφότητος επί της οδού Αλεξάνδρας, όπου φυλάσσεται, με λιτανευτική πομπή, προπορευομένου του Λαβάρου της Αδελφότητος,  πλαισιουμένη από τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος και από παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρλά-Μαμάδου, με την Τροχαία Αθηνών να έχει λάβει τα δέοντα μέτρα τάξεως.
Ακολούθως, στην αίθουσα της Αδελφότητος πραγματοποιήθηκε Πνευματική Πολιτιστική Εκδήλωση, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Πλοίαρχος ΕΝ κ. Εμμανουήλ Σκαρής, αναφερθείς στο ιστορικό της Ευρέσεως και ευχήθηκε το 2023, με την επέτειο των 200 ετών από της Ευρέσεως η Τήνος να καταστεί παγκόσμιο Χριστιανικό κέντρο ευλαβείας.
Ακολούθως, ο Αρχιμ. Δωρόθεος Κιούσης μετέφερε τις ευχές και την ευλογια του Μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου Β’.
Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε  ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ και ως Πρόεδρος της Διοικούσης το ΠΙΙΕΤ Επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στο 1ο άρθρο του πρώτου Καταστατικού της Αδελφότητος, του 1876, στο οποίο προβλέπεται ως σκοπός της η ηθική και υλική πρόοδος των Τηνίων, και τόνισε ότι οι διοικήσεις της Αδελφότητος μέχρι σήμερα ανεδείχθησαν σκυταλοδρόμοι της παραδόσεως αυτής, με την έκδοση βιβλίων, που χορηγεί το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα εν πολλοίς και τη διεξαγωγή διαλέξεων και πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, και ευχήθηκε το 2023 να αναδείξει την Τήνο Πανχριστιανικό θρησκευτικό κέντρο.
 Ομίλησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ κ. Ευ. Σημαντήρης, ο Αντιδήμαρχος Τήνου κ. Σώχος, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του απουσιάζοντος στο εξωτερικό Δημάρχου Τήνου κ. Σιώτου και οι Βουλευτές Κυκλάδων κα Αικ. Μονογυιού και Φιλ. Φόρτωμας.
Κεντρικός ομιλητής της εκδηλώσεως ήταν ο Συνεργάτης του νεανικού ποιμαντικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, Εκπαιδευτικός  και Μουσικοδιδάσκαλος  κ. Αλέξανδρος Χατζίρης, ο οποίος ανέπτυξε το  θέμα " Η αποτύπωση της μορφής της Παναγίας στις Εικόνες των Εκκλησιών  και Εκκλησιαστικών Συλλόγων της νήσου Τήνου", καταχειροκροτηθείς από τους παρισταμένους. 
Μετά το πέρας της Εκδηλώσεως στο ισόγειο του κτηρίου παρετέθη προς όλους εόρτιος δοχή.   
 

IMG 7993

IMG 7995

IMG 8017

IMG 8019

IMG 8050

IMG 8056

IMG 8057

IMG 8069

IMG 8116

IMG 8117

IMG 8126

IMG 8130