Skip to main content

O πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός της Αναλήψεως στην νήσο Σίφνο

10 Ιουν 2021 11:43

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ προέστη απόψε του Εόρτιου Εσπερινού της Αναλήψεως του Κυρίου και της αναμνήσεως των προς τη Σίφνο και τους Σιφνίους θαυμασίων της Παναγίας, της επιλεγομένης Χρυσοπηγής, στο ομώνυμο Μοναστηριακό Προσκύνημα, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βρύσεως, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τουρλιανής Μυκόνου και των Εφημερίων της Σίφνου και την παρουσία των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. κ. Ιωάννη Βρούτση, διατελέσαντος Υπουργού, και Φιλίππου Φόρτωμα, της Επάρχου Σίφνου-Μήλου, της Δημάρχου Σίφνου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Σίφνου, του Λιμενάρχου και Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματ του Προέδρου του Συνδέσμου Σιφνίων και πλήθους πιστών.

Προηγουμένως, η αγία Εικόνα μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή από το σπίτι του Πανηγυρά κ. Αντωνίου Βενιού στον προβλήτα του Πλατύ Γυαλού, όπου επιβιβάσθηκε σε καΐκι, προκειμένου να μεταφερθεί, κατά το έθιμο, στον ιερό βράχο της Χρυσοπηγής.
Κατά τον πλου, το σκάφος με την αγία Εικόνα προσέγγισε την καταπλεύσασα εκτάκτως στη Σίφνο υδροφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ», κατά παράκληση του Κυβερνήτη της οποίας, η Εικόνα της Χρυσοπηγής, φερομένη επί των χειρών του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου, μετεφέρθη επ’ αυτής, όπου την προσεκύνησαν ο Κυβερνήτης και το Πλήρωμα, προς τους οποίους ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ προσέφερε ως ευλογία αντίγραφό της, και τους ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση του Πολεμικού Ναυτικού, για την μεταφορά νερού στη Σίφνο.
Στη συνέχεια, το σκάφος με την ιερά Εικόνα προσέγγισε τον ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής, όπου εγένετο η υποδοχή της και μετεφέρθη στο ομώνυμο Μοναστηριακό Προσκύνημα, όπου ετελέσθη ο Πανηγυρικός Εσπερινός.
Ομιλών προς τους πολυπληθείς πιστούς, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ εξ αφορμής των ιερών κειμένων από τις προφητείες του Ησαΐα και του Ζαχαρία για την άνοδο του Κυρίου στο Όρος και την Ανάληψή Του στους Ουρανούς αναφέρθηκε στο μέγα θαύμα της Αναστάσεως και την σωτηριολογική διάσταση της Αναλήψεως και προσέθεσε: «... Το πρωί, στη φιάλη του Αγιασμού αναπέμψαμε δοξολογική και ικετευτική δέηση για την εξαφάνιση της πανδημίας και είναι βέβαιων ότι όπως τότε και τώρα με την προσωπική συνέργια όλων μας η Παναγία θα βοηθήσει ώστε σύντομα να απομακρυνθεί ο κίνδυνος αυτός από την ζωή μας. Τώρα, βλέποντάς να παρίστασθε πανδήμως στον ιερό αυτό Βράχο χαίρομεν, διότι στα φωτεινά σας πρόσωπα βλέπουμε να υπογράφεται η συνέχιση και προέκταση των πατρώων παραδόσεων στο μέλλον, σε μια ιδιόμορφη ιερά σκυταλοδρομία, σκυταλοδρόμοι της οποίας είναι η οικογένεια του περσινού Πανηγυρά κ. Αντώνιου Βενιού και του εφετινού κ. Κωνσταντίνου Βερνίκου και «σκυτάλη» είναι η ιερά Εικόνα της Χρυσοπηγής και ό, τι αυτή αντιπροσωπεύει για τη Σίφνο και το Λαό της».
Τέλος, ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βρύσης, Αρχιμ. Ιωαννίκιο, και τους συνεργάτες του για τον προευτρεπισμό της Πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους για την Πανσιφνιακή Εορτή της Χρυσοπηγής.
Αύριο το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα ιερουργήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας, όπου και θα έχει μεταφερθεί η ιερά εικόνα της Χρυσοπηγής.

IMG 9463

IMG 9481

IMG 9515

IMG 9618

IMG 9621

IMG 9636

IMG 9655

IMG 9658

IMG 9728

IMG 9740

IMG 9743