Μεγαλειώδης Εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Άνω Μερά Μυκόνου

19 Σεπ 2022 13:12

Στον προ της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου χώρο παρουσιάστηκε χθες λαμπρή Εκδήλωση Μνήμης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τίτλο «Θυμόμαστε, τιμάμε και τραγουδάμε το Σμυρνέϊκο Μινόρε», με τραγούδια που απέδωσε με το δικό της προσωπικό τόνο η εκλεκτή τραγουδίστρια Γλυκερία!
Την Εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και η Ιερά Μονή Τουρλιανής, και στην οποία παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Πέτρος Μαραγκός,Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου και Δήλου, και Γεώργιος Κουσαθανάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Στέλιος Πρίγκος, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κων. Κουκάς,Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος της εν Αθήναις Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Άνω Μεράς, προλόγισε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Αλέξιος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

"Εκεί, Σεβασμιώτατε Πάτερ και αγαπητοί μου φίλοι,
εκεί, που ιδρύθηκαν οι πρώτες Εκκλησίες και έλαμψαν οι επτά λυχνίες της Αποκάλυψης ,
εκεί που οι πιστοί του Ναζωραίου για πρώτη φορά ονομάστηκαν Χριστιανοί,
εκεί που οι πνευματεμφόρες Οικουμενικές Σύνοδοι τα δόγματα και τους Κανόνες της Εκκλησίας διατύπωσαν,
εκεί που μέγιστοι Πατέρες εγενήθησαν και έδρασαν,
εκεί που συντελέστηκε η μεγαλειώδης συνάντηση του Ελληνισμού με το Χριστιανισμό,
εκεί που η Χριστιανική μελωδία και η Ελληνική λαλιά γέμιζαν με θεσπέσιους ήχους τον αέρα,
εκεί που το λιβάνι ευωδίαζε,
εκεί που ο Ελληνισμός επί αιώνες ήκμαζε,
εκεί που η φιλοσοφία και η ποίηση άνθησαν,
εκεί που οι επιστήμες μεγαλούργησαν...
τώρα…
βάρβαρος και αλλόθρησκος κατακτητής 100 χρόνια τώρα κυριαρχεί….
Κι΄ εμείς, οι Πανέλληνες, επιτάφιο θρήνο και χαιρετισμό στή «μάγισα της Ανατολής» απευθύνουμε πικρό, πένθιμο μα και ηρωικό:
Χαίρε!
Χαίρε Σμύρνη περιάκουστη μαρτυριούπολη,
Με τα παιδιά σου κυνηγημένα στους δρόμους από τον τουρκικό όχλο και τα αίματα τους να βάφουν τα χώματα της αγαπημένης πατρίδας.
Οι κάτοικοί σου, ύστερα από αιώνες παρουσίας και δημιουργίας, φεύγουν!
Φορτώνονται τα παιδιά, τα εικονίσματα, τα ιερά, τα όσια και τους οσίους τους, και αλλόφρονες μπρος στο φονικό κυνηγητό και τις φλόγες που κατακαίνε τα σπίτια και την πόλη τους -τέτοιες μέρες πριν 100 χρόνια- αναζητούν σανίδα σωτηρίας.
Νέα ελληνικά χώματα για να ριζώσουν ξανά!
Κι ας έχουν πάντα τα κλειδιά από τα σπίτια τους στις τσέπες τους, ελπίζοντας μια μέρα να γυρίσουν.
Σπίτια που τα συγύρισαν πριν τα εγκαταλείψουν κι ας ήξεραν πως θα τα συλήσουν!
Δεν ήθελαν, όμως, να τους πουν πως δεν ήταν νοικοκύρηδες!
Ναι, και νοικοκύρηδες ήταν και αφέντες του τόπου! Από πάππου προς πάππον!
Μια βαθιά στον χρόνο ατέρμονη σκυταλοδρομία, πατροπαράδοτης παράδοσης! Πολιτισμού και νοικοκυροσύνης!
Αφέντες, άρχοντες και κύριοι!
Ακόμη και εν αιχμαλωσία και σε συνεχή καταδίωξη.
Δεν μπορούσαν να είναι αλλιώς!
Αυτό παρέλαβαν κι αυτό συνέχισαν να είναι!
Πάντα άρχοντες! Ακόμη και στην σκλαβιά!
Ακούστε τα τραγούδιά τους από τις διάφορες περιοχές της Ιωνίας, της Μικρασίας, και θα καταλάβετε τον όλο κόσμο που έκτισαν και που αντιπροσώπευαν και οι τελευταίοι κληρονόμοι της μεγάλη αυτής τοπικής ελληνικής παράδοσης!
Τοπικές φωνές, με εξαίσιες μελωδίες και ποίηση σε ανθηρό ελληνικό λόγο, που εκφράζουν και διαμορφώνουν το ευρύτερο πολιτισμικό σύνταγμα του ελληνισμού και της Ρωμηοσύνης!
Και οι ξεριζωμένοι αυτά κουβάλησαν μαζί τους, ως πράγματα ακριβά και υπερπολύτιμα, ταυτισμένα με την υπόσταση και τον χαρακτήρα τους!
Και έφτασαν κατατρεγμένοι στα ελληνικά χώματα, αναζητώντας απάγκιο, καινούργιες θάλασσες, για να τις οργώσουν και να τις αλιεύσουν, και γόνιμα χώματα, για να καρπίσουν ξανά οι κόποι και οι έγνοιες τους για ζωή!
Αλλά και τους χέρσους τόπους φάνηκαν ικανοί να ξεχερσώσουν, να γεωργήσουν και να φτιάξουν νέες πολιτείες λαμπρές Μικρασιάτικες, Ποντιακές, Καππαδοκικές, Θρακιώτικες!
Ή ακόμη εποίκισαν πόλεις και τις γιγάντωσαν, δημιουργώντας δικές τους πρωτεύουσες, όπως την Θεσσαλονίκη!
Και οι καημοί και οι πόνοι της προσφυγιάς να αποτελούν συνάμα και οίστρο νέας ζωής!
Και ας ήταν με άδεια χέρια, ξεκληρισμένοι, με συγγενείς νεκρούς, βαρύτατα κακοποιημένους σωματικά και ψυχικά, αγνοούμενους και αιχμάλωτους…
Ο κόσμος της Σμύρνης ανέβηκε στον σταυρό και υψώθηκε μαρτυρικός, πολύκαρπος μαρτύρων, νεομαρτύρων συνέχεια, με τον ποιμενάρχη της, Ιερομάρτυρα Χρυσόστομο, να γίνεται βορρά στις ματωμένες, μαρτυρικές στράτες της!
Σμύρνη μαρτυρίου πόλη!
Μαρτυριούπολη!
Το αίμα του Ιερομάρτυρα, αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης πολυκάρπισε μάρτυρες!
Η πονεμένη Ρωμηοσύνη μαρτυρεί πολλαπλώς και απαθανατίζεται ξανά στη Σμύρνη, την Μικρά Ασία!
Και είναι η ίδια η Σμύρνη και η Μικρασία που ζει παντού!
Ζει στις μνήμες της χαμένης ευτυχίας, στα εικονίσματα και τα λείψανα των αγίων, που ακολούθησαν κι΄ αυτά το δρόμο της προσφυγιάς!
Ζει στις παραδόσεις, τους χορούς και τα τραγούδια τους, που κουβαλάνε μέσα τους τον πόνο όλου του κόσμου!
Τα τραγούδια της Σμύρνης, που μέχρι και σήμερα, 100 χρόνια μετά, μας συναρπάζουν, μας συγκινούν και σ’ ένα ταξίδι μνήμης, τιμής και πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας μας οδηγούν!
Σεβασμιωτατε Πάτερ, αγαπητοί μου,
Απόψε ας μη κλάψουμε για την καταστροφή!
Ας υμνήσουμε, ας θυμηθούμε και ας τραγουδήσουμε μαζί με την εκλεκτή Καλλιτέχνιδα Γλυκερία και τους συνεργάτες της το ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΟ ΜΙΝΟΡΕ και έτσι, ίσως, να νοιώσουμε των προσφύγων την ψυχή!
Την ευχαριστούμε για την μυσταγωγία, που θα μας προσφέρει!
Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ιερά μας Μητρόπολη, που συνδιοργάνωσαν μαζί με την Ιερά μας Μονή την αποψινή Εκδήλωση, και προεχόντως τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και προσωπικό μου Πατέρα και Ευεργέτη κ. Δωρόθεο Β΄, ο οποίος πάντοτε ενισχύει και στηρίζει κάθε καλή προσπάθεια και αποδεικνύεται πατέρας στοργικός σε όσους προσφεύγουν προς αυτόν, και κατά δεύτερον, τον ρέκτη Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Στέλιο Πρίγκο, η θητεία του οποίου έχει σηματοδοτήσει τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ευχαριστούμε, επίσης, και την εν Αθήναις φιλογενώς δρώσα Αδελφότητα Ανωμεριτών Μυκόνου και το δραστήριο Σύνδεσμο Γυναικών Άνω Μεράς Μυκόνου, «ΟΙ ΑΝΩΜΕΡΙΤΙΣΣΕΣ», που στήριξαν την εκδήλωση αυτή!
Ευχαριστούμε και τους ιλαρούς χορηγούς, τα Ξενοδοχεία Myconian Collection, την Εταιρεία μεταφορών - πούλμαν BlueLine και τις Ναυτιλιακές Εταιρείες Blue Star ferries, Sea Jets και Fast Ferries!
Κατακλείοντας, αναφέρω όσα προφητικά έγραψε ο Αλησμόνητος Μέγας Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος:
“Η Εκκλησία και το Έθνος οφείλουν να ενθυμούνται, να μη λησμονούν. Να ενθυμούνται, αλλά να μην πενθούν. Γιατι οι άγιοι μάρτυρες πέρασαν στήν αθανασία και δεν έχουν πια ανάγκην από τους θρήνους μας ούτε από τις θριαμβολογίες μας.
Εμείς πρέπει να σιωπήσουμε για λίγο, σκεπτόμενοι κι εμάς και τα παιδιά μας. Η κατάντια μας σήμερα είναι μεγάλη, οι ιδέες μας μικρομεσαίες, τα όνειρά μας νανώδη. Ένα απονευρωμένο πλήθος από μικρούς σε όλα: μικρόψυχους, μικρόνοες, μικροπρεπείς, μικροχαρείς.
Σήμερα έχουμε ανάγκη από ερείσματα, για να ξαναβρεθούμε γερά στηριγμένοι και να μη διαλυθούμε.
Είμαστε ένας λαός παρορμητικός, που εύκολα παρασυρόμεθα και ατυχούμε.
Μας χρειάζεται η παράδοση της ελληνορθοδοξίας μας, ο αδαπάνητος πλούτος της, για να μην πτωχεύσουμε σφόδρα.
Γαντζωμένοι στην πίστη μας, γνώστες της ιστορίας μας, συνεπείς στην παράδοσή μας είμαστε ένας γίγας, που προξενεί τρόμο στους εχθρούς του”!
Μικρά Ασία και Σμύρνη εν σταυρώ, χαίρε! Αναμένοντας Ανάσταση….. "
Χαιρετισμούς, επίσης, απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Στ. Πρίγκος.
Μετά το πέρας της Εκδηλώσεως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ συνεχάρη τη Γλυκερία και τους συνεργάτες της και της προσέφερε αντίγραφο Εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής.

IMG 9516

IMG 9524

IMG 9550

IMG 9555

IMG 9574

IMG 9603

IMG 9605

IMG 9610

IMG 9611

IMG 9622

IMG 9630

IMG 9643

IMG 9647

IMG 9657

IMG 9662

IMG 9688


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.