Η Σύρος τιμά την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Δημητρίου, στην περιοχή «Άρμενα» της Ερμούπολης

24 Μαϊος 2020 12:03

Στον περικαλλή, αμιγώς βυζαντινού ρυθμού, Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην περιοχή «Άρμενα» της Ερμούπολης, όπου στις 25 Μαΐου 1936 ευρέθη με θαυμαστό τρόπο η αγία Εικόνα του.

Το Σάββατο 23/5/2020 τελέστηκε ο Εόρτιος Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, συμπαραστατούμενου από Εφημερίους της Σύρου, με την παρουσία της Βουλευτού Κυκλάδων κας Αικατ. Μονογυιού, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μάρκου Δαδάου, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικ. Λειβαδάρα, του Λιμενάρχη Σύρου, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σύρου, του Υποδιοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Άνω Σύρου κ. Πέτρου Ραουζαίου, του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαζαρέτων κ. Παρασκευά Ζαχαρία και πολλών πιστών, οι οποίοι προσήλθαν, παρά το σφοδρό άνεμο που έπνεε στην παραθαλάσσια περιοχή του Ναού, τηρώντας πάντα τους κανόνες υγειονομικής προστασίας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τόνισε ιδιαιτέρως ότι κέντρο της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας αποτελεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, γύρω από το οποίο περιστρέφονται τα άλλα Μυστήρια και οι ιερές Ακολουθίες.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους τρόπους και τα μέσα με τα οποία ο Θεός κάνει αισθητή την ευεργετική και σωτηριώδη παρουσία Του στον κόσμο, όπως είναι τα τίμια Λείψανα των Αγίων και οι ιερές Εικόνες τους, πολλές από τις οποίες αποτελούν πηγές θαυμάτων και ιαμάτων, και άλλες συνδέονται με θεοσημείες, όπως η εικόνα του Αγίου Δημητρίου, η οποία ευρέθη με θαυματουργικό τρόπο, ύστερα από κατ’ όναρ εμφανίσεις του Αγίου σε ευσεβή νέο της Ερμούπολης.

Υπεγράμμισε, τέλος, τη σύνδεση του γεγονότος της Ευρέσεως με την κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Ερμουπολιτών, οι οποίοι σε χρόνο ρεκόρ συνέδραμαν με χρήματα και με προσωπική ακόμα εργασία στην ανέγερση του καλαίσθητου Ναού του Αγίου Δημητρίου στον τόπο της Ευρέσεως της Εικόνος Του και κάλεσε τους σύγχρονους Ερμουπολίτες να γίνουν σκυταλοδρόμοι των τοπικών παραδόσεων, μεταλαμπαδεύοντάς τις στα παιδιά τους.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, η Εικόνα του Αγίου Δημητρίου μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου αύριο θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.