Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επι τη 84η Επετείω απο της ευρέσεως της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Δημητρίου (25η Μαΐου 1936)

24 Μαϊος 2020 12:43

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως Σύρου, τελέσθηκε σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', συλλειτουργούντων Εφημερίων της Σύρου, επί τη συμπληρώσει 84 ετών από της Ευρέσεως της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου, η οποία αφ’ εσπέρας, λόγω των ειδικών συνθηκών υγειονομικής προστασίας, είχε μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου, κειμένου επί του τόπου της Ευρέσεως, στην περιοχή «Άρμενα» της Ερμούπολης.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν η Βουλευτής Κυκλάδων κα Αικατ. Μονογυιού, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. κ. Δημ. Κοσμάς και Αλέξ. Αθανασίου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος κ. Παύλος Τσαουσίδης, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Χρήστος Μιχαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Άνω Σύρου κ. Πέτρος Ραουζαίος και πιστοί, πολλοί των οποίων, λόγω του επιβληθέντος αριθμητικού περιορισμού, την παρηκολούθησαν από το προαύλιο του Ναού ή από τον τοπικό Τηλεοπτικό Σταθμό «SYROS TV1», ο οποίος την αναμετέδιδε απ’ ευθείας.
Κηρύσσων το θείο λόγο, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στους τρεις πρωταγωνιστές της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά τους στη σύγχρονη πραγματικότητα:
Πρώτα, στον Ιησού, τον ιατρό ψυχικών και σωματικών νοσημάτων, ο Οποίος πάντοτε μας αναμένει, για να μας ανακουφίσει από το βάρος της καθημερινότητας και να μας θεραπεύσει από παντός είδους ασθένειες.
Έπειτα, είναι ο εκ γενετής τυφλός, ο οποίος πρώτα «είδε» τον Χριστό με τα μάτια της ψυχής και ύστερα αξιώθηκε του θαύματος, να Τον δει και με τα σωματικά μάτια, να γίνει διδάσκαλος, ομολογητής και μάρτυρας του θαύματος.
Τέλος, είναι οι γονείς του, οι οποίοι «διά τον φόβον των Ιουδαίων» αρνούνται ακόμα και το θαύμα, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στα μάτια τους!
Μάρτυρες του θαύματος, που συνέβη πριν 84 χρόνια στην Ερμούπολη, με την Εύρεση της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου χαρακτήρισε τους παρόντες Ερμουπολίτες ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , τους οποίους εμακάρισε διότι «μη ιδόντες επίσπευσαν» και τους κάλεσε να γίνουν σκυταλοδρόμοι της παραδόσεως και των διαχρονικών ιδανικών και αξιών της πίστεως, της δικαιοσύνης, της αγάπης προς το συνάνθρωπο και του σεβασμού προς το περιβάλλον, υπενθυμίζοντας τη διαπίστωση του μεγάλου ιστορικού Θουκυδίδη, κατά την οποία «όσο δεν αλλάζει η φύση του ανθρώπου, όσο ο άνθρωπος παραμένει άπληστος και αλαζόνας, θα συμβαίνουν πόλεμοι, βαρβαρότητες και καταστροφές», και κάλεσε όλους τους να ζήσουν μέσα στο Φως της Αναστάσεως του Χριστού και, απερίσπαστοι από τους κάθε είδους αρνητές και αμφισβητίες Του, να φωτίσουν και να αλλάξουν, επί τέλους, τον κόσμο!
Τέλος, ευχαρίστησε τους Εφημερίους του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και Οικονόμο Λουκά Βασσάλο και τους συνεργάτες τους για τον ευτρεπισμό της Πανηγύρεως, και τους Ιεροψάλτες και τα μέλη της πολυφωνικής χορωδίας του Ναού, για την καλλικέλαδη απόδοση των ύμνων.
Σημειώνεται ότι η Δημοτική Αρχή και οι Εκπρόσωποι των Πολιτικών, Αυτοδιοικητικών και Στρατιωτικών Αρχών παρίσταντο στη Δοξολογία, που ετελείτο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, μαζί με το αντίδωρο, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ διένειμε και εικόνες του Αγίου Δημητρίου, με το ιστορικό της Ευρέσεως.
Σήμερα το εσπέρας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, περί ώρα 7η εσπερινή, θα τελεσθεί Ιερό Ευχέλαιο, μετά το πέρας του οποίου η ιερά Εικόνα του Αγίου Δημητρίου θα επανέλθει, ωσαύτως με αυτοκινητοπομπή στον ομώνυμο Ιερό Ναό.
Αύριο το πρωί, κυριώνυμο ημέρα της Ευρέσεως θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου η Θεία Λειτουργία και την ώρα της Ευρέσεως, 11η πρωινή, η Παράκληση προς τον Άγιο Δημήτριο.

tyflos 2

IMG 5219

IMG 5234

IMG 5250

IMG 5264

IMG 5286

IMG 5294

IMG 5295

IMG 5297

IMG 5312


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.