Skip to main content

2η ημέρα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στη Λάρισα

13 Μάι 2023 20:23

Πρώτος σταθμός του προγράμματος της δεύτερης ημέρας του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στη Λάρισα ήταν το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ιερώνυμο και τον ξενάγησε αρχικώς, στα νέα γραφεία της Περιφέρειας.

Ακολούθως, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία της προέδρου κ. Σουλτάνας Δόκου, των Αντιπεριφερειαρχών Βόλου κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη και Καρδίτσης κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών της Λάρισας και όλων των Περιφερειακών συμβούλων πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συνεδρίαση προς τιμή του Αρχιεπισκόπου.

Στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Λάρισα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «…Η επίσκεψή σας αποτελεί τιμή για όλους μας. Είστε ένας άνθρωπος ο οποίος διακόνησε την Θεσσαλία και το Πανεπιστήμιό της, καθώς διατελέσατε διδάσκων σε θέματα βιοηθικής σ’ αυτό. Βοηθήσατε τους νέους ιατρούς που αποτελούν καύχημα για την Λάρισα και το Πανεπιστήμιο γενικότερα, να προβληματιστούν πάνω σε ζητήματα πολύτιμα για την πορεία του ανθρώπου στους καιρούς μας… Όμως δεν σας υποδεχόμαστε εδώ μόνο για την επιστημονική σας κατάρτιση και προσφορά. Στο πρόσωπό σας βλέπουμε τους χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι μετανάστευσαν στο παρελθόν, μέσα σε δύσκολες για την πατρίδα μας συνθήκες, όχι για να λησμονήσουν την ελληνικότητά τους, αλλά για να την διατρανώσουν με την εργατικότητα, την φιλοτιμία, την διατήρηση των αξιών, του ήθους, του πατριωτισμού, της πίστης, αλλά και της ενσωμάτωσης σε μία πολύ μακρινή ήπειρο, όπου όμως, χάρις στην Εκκλησία, κυματίζει η ελληνική σημαία, ο Ελληνισμός έχει λόγο στις αποφάσεις της πολιτείας και όλοι καμαρώνουν την μικρή μας χώρα όχι μόνο για ό,τι έκανε στο παρελθόν, αλλά και για τους ανθρώπους που συνεχίζουν επάξια το όνομά της στους καιρούς μας… Είστε ηγέτης της ομογένειας, ηγέτης της εκεί Εκκλησίας. Με την πνευματικότητά σας, με την ακούραστη παρουσία σας απανταχού της πέμπτης ηπείρου, με την στήριξή σας στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο προσωπικά, με την αναμόρφωση της ποιμαντικής της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, με την ενίσχυση του έργου της, φιλανθρωπικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού, δείχνετε έναν πατριωτισμό που όλοι μας τον έχουμε ανάγκη, σε μία εποχή όπου εύκολα παρασυρόμαστε σε δημαγωγικές κορώνες και σε μεγάλα λόγια, αλλά λησμονούμε ότι ο ηγέτης εργάζεται για την αλήθεια, εργάζεται για την προκοπή όλων, δεν φοβάται να μπει μπροστά και να πάρει αποφάσεις και γίνεται εμπνευστής του συνόλου. Αυτή την αρχοντιά του Έλληνα φέρετε επάνω σας και γι’ αυτό η επίσκεψή σας στον τόπο μας είναι ευκαιρία για όλους μας να διδαχθούμε και να χαρούμε… Μεταφέρετε στην ομογένεια και στους πολλούς Θεσσαλούς ότι ο τόπος καταγωγής τους παλεύει με την σειρά του να είναι μπροστά στον αγώνα για πρόοδο! Ότι διαφυλάττουμε τον υγιή πατριωτισμό, την παράδοση, την θρησκευτική πίστη, την παιδεία, τις αξίες του Ελληνισμού. Και θεωρούμε την επίσκεψή σας ως γέφυρα που δείχνει ότι “των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλον γαλαξία”! Καλώς ήρθατε»!

Στην αντιφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον κ. Περιφερειάρχη και όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο για την τιμητική υποδοχή που του επεφύλαξαν, σημειώνοντας τα εξής: «Με ειλικρινή αισθήματα χαράς και τιμής βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας, έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το περίφημο «Σχέδιο Καλλικράτης» το 2011.

Ίσως το σύνθημα «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» ακούγεται κάπως κοινότοπο όμως, ακόμα και αυτές οι αυταπόδεικτες αλήθειες στις ημέρες μας πρέπει να επαναλαμβάνονται, διότι η πατρίδα μας δεν έχει την πολυτέλεια να παραθεωρεί τις περιοχές εκείνες που δεν βρίσκονται πλησίον του διοικητικού Κέντρου της Πρωτευούσης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μία από τις δυναμικότερες Περιφέρειες καθώς περιλαμβάνει όχι μόνον την ανεξάντλητη πλουτοπαραγωγική πεδιάδα του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας όπως είναι ο Πηνειός Ποταμός, ο ορεινός όγκος των Αγράφων, το βουνό των Κενταύρων, το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και τόσα άλλα. Περιοχές, επίσης, με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον όπως τα χωριά του Πηλίου και τα νησιά των Σποράδων και, τέλος, σημεία εξαιρετικώς υψηλού θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η μοναστική πολιτεία των Μετεώρων και το πανελλήνιο προσκύνημα της αγίας Παρασκευής των Τεμπών».

Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά προς το πρόσωπο του κ. Περιφερειάρχου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω το σπουδαίο έργο που γίνεται από τον Περιφερειάρχη τον κ. Αγοραστό και τους συνεργάτες του για την ανάπτυξή της όχι, ασφαλώς, μόνο σε επίπεδο οικονομίας και επιχειρηματικότητας, αλλά και σε έργα υποδομής, στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργων πολιτισμού. Ένας άνθρωπος με γνώση και όραμα για την Ελληνική περιφέρεια, αγάπη για την πατρίδα μας, ένας άνθρωπος που διαπνέεται από το ιδεώδες της Παιδείας αλλά και βαθύτατο σεβασμό προς την Εκκλησία μας…».

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών και συμβολικών δώρων και εν συνεχεία ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησε με κατεύθυνση το Δημαρχείο της πόλεως, όπου σε λίγη ώρα θα ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης Λαρισαίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Κ.Κ. Μακάριος Επίτιμος Δημότης Λαρισαίων

«Την τιμή αυτή την αφιερώνω στους χιλιάδες Έλληνες της Αυστραλίας»!

Επίτιμος Δημότης Λαρισαίων ανακηρύχτηκε, σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, εκφράζοντας την συγκίνησή του για την ύψιστη αυτή τιμή.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης υποδέχθηκε στην είσοδο του Δημαρχείου τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, τον οποίο συνόδευε ο Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιερώνυμος, και όλοι μαζί υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων, εισήλθαν στο Δημοτικό Μέγαρο.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Τάχος ανέγνωσε την σχετική απόφαση περί της ανακηρύξεως του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας σε Επίτιμο Δημότη Λαρισαίων και ακολούθησε η ειδική τελετή.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης στην προσφώνηση του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Αρχιεπισκόπου, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ανακήρυξη σας σήμερα ως επίτιμου Δημότη Λάρισας είναι μια ύψιστη τιμή για την πόλη μας. Δεν είναι μόνο η αναγνώριση του θεάρεστου έργου σας, δεν είναι απλώς η επιβράβευση μιας λαμπρής πορείας στους κόλπους της Εκκλησίας, για την οποία είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα είναι περισσότερο λαμπρή στο μέλλον.  Είναι κυρίως ένας ισχυρός πνευματικός δεσμός που συνδέει τη Λάρισα με την Αυστραλία, με την ομογένεια και  την Αρχιεπισκοπή. Ένας δεσμός ικανός να συγκινήσει και να εμπνεύσει και τις δύο πλευρές σε μια καινούρια πορεία κατανόησης, συνεργασίας και προσφοράς. Ένας δεσμός που μειώνει τις αποστάσεις, προτάσσει την παράδοση ως φάρο για τις μελλοντικές προκλήσεις και απελευθερώνει το πνεύμα της ανιδιοτελούς προσφοράς».

Ο κ. Δήμαρχος προτού απονείμει την ύψιστη τιμή στον Αρχιεπίσκοπο, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας τα εξής: «…Είναι σημαντική αυτή η στιγμή για τη Λάρισα. Γιατί υποδέχεται μια διεθνή προσωπικότητα με κύρος και αναγνώριση, έναν Λαρισαίο του κόσμου που με το παράδειγμα του αποδεικνύει πως αυτή η πόλη είναι εξίσου φιλόξενη και ανοιχτή, όσο η αγκαλιά της Ορθοδοξίας για τους ανθρώπους όλου του κόσμου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος αποδεχόμενος την υψίστη τιμή, έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η απόφαση για την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη Λαρισαίων ήταν ομόφωνη από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ενώ σημείωσε: «…αισθάνομαι, επιτρέψτε μου να πω, διπλά και πολλαπλά συγκινημένος και χαρούμενος, διότι οι δεσμοί μου με την πόλη της Λαρίσης είναι παλαιοί και στενοί. Έχω την τύχη να συνδέομαι με ανθρώπους που κατοικούν σε τούτον τον ευλογημένο τόπο, κατά σάρκα συγγενείς μου και φίλους, αλλά και από ετών είχα την τύχη να διδάξω το μάθημα της βιοηθικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να συνδεθώ ακόμη στενότερα με το κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λάρισας και να διαπιστώσω ότι είναι μία πόλη ζωντανή, ακμάζουσα, με ανοικτούς ορίζοντες και προοπτικές που προοιωνίζονται ένα ελπιδοφόρο μέλλον μέσα στις προκλήσεις που ο 21ος αι. έχει φέρει στο παγκόσμιο προσκήνιο και, ασφαλώς, και στην πατρίδα μας».

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος έκανε έναν όμορφο παραλληλισμό για την πόλη της Λάρισας και τον τόπο όπου Εκείνος διακονεί, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν επιθυμώ να μακρυγορήσω και να κουράσω με τα λόγια μου την αγάπη σας, παρακαλώ μόνο να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε μία μόνο πτυχή του χαρακτήρος της πόλης των Λαρισαίων, η οποία χαρακτηρίζει και τον τόπο που διακονώ, την μακρυνή Αυστραλία. Βεβαίως, όπως όλοι γνωρίζετε, η μεγάλη Αυστραλιανή Ήπειρος βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και σε τίποτα δεν ομοιάζει με τον τόπο σας παραταύτα, θα έλεγα ότι μοιράζεται ένα κοινό στοιχείο ταυτότητας. Είναι και η Αυστραλία ένα σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, θρησκειών και ιδεών, τα οποία αλληλεπιδρούν, κάποτε συγκρούονται, άλλοτε γονιμοποιούν το ένα το άλλο και, μέσα από μακρόχρονες και περίπλοκες διαδικασίες και ζυμώσεις, συνυφαίνουν, τελικώς, το σύγχρονο πρόσωπο της αυστραλιανής ιδιοπροσωπίας και της ανθρωπογεωγραφίας στους Αντίποδες.

Με ένα αντίστοιχο τρόπο, αλλά ασφαλώς σε μία άλλη κλίμακα, των αναλογιών και των αποστάσεων τηρουμένων, η πόλη της Λαρίσης και η ευρύτερη περιοχή στην ιστορική της περιπλάνηση, η οποία μετράται σε χιλιετίες, γίνεται ένας κόμβος, όπου οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, η ευημερία και η οπισθοδρόμηση, η ευτυχία και οι επιφορές του βίου, οι αρετές και τα προτερήματα, αλλά και τα πάθη και τα λάθη, τα πολιτιστικά ρεύματα και οι θρησκευτικές παραδόσεις μέσα από την αέναη ώσμωση και με μία περίεργη σχέση, αλληλεπίδρασης, αλληλοεξάρτησης και αλληλοσυγκρουόμενων διεκδικήσεων και συμφερόντων, διαμορφώνουν το υφάδι και το στημόνι, το οποίο κατόπιν ο αργαλειός της ιστορίας θα το υφάνει σ᾽ ένα πολύχρωμο και δαιδαλώδες τεχνούργημα.

Επιπλέον επιτρέψτε μου να τονίσω ότι τόσο η Λάρισα όσο και η Αυστραλία, έγιναν λιμάνια και καταφύγια για τους πρόσφυγες από τις αλησμόνητες Πατρίδες σε ιστορικές περιόδους αιματηρές και ερεβώδεις. Οι πρόσφυγες είναι τα αποδημητικά εκείνα πουλιά, που εκδιώχθηκαν από τις προαιώνιες πατρογονικές τους εστίες και μέσα στη θύελλα και τον κατακλυσμό βρήκαν καταφύγιο σε διάφορους τόπους. Ανάμεσά τους και η φιλόξενη Λάρισα, που είχε ήδη βιώσει στη σάρκα της, πολλαπλώς, τον πόνο και τα βάσανα από το ξίφος των κατακτητών και μπορούσε να νιώσει το άλγος της προσφυγιάς και τον πόνο των ξενιτεμένων. Έτσι, λοιπόν, τα τέκνα αυτά της Ρωμιοσύνης και του Πατριαρχείου μας, εδώ στον Θεσσαλικό κάμπο, ριζοβόλησαν και πρόκοψαν και αντάμα με το ντόπιο προγενέστερο στοιχείο, συνδιαμόρφωσαν τη σύγχρονη όψη της πόλης».

Περαίνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε με θερμούς λόγους προς το πρόσωπο του Δημάρχου Λαρισαίων λέγοντας: «Καρδιακώς ευχαριστώ τον Εξοχώτατο Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, ο οποίος είχε την ευγένεια να εισηγηθεί με θερμούς λόγους την ανακήρυξη της ελαχιστότητός μου σε επίτιμο Δημότη της περιώνυμης και ιστορικής πόλεως της Λαρίσης, καθώς και άπαντα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την ευμενή αποδοχή της προτάσεως αυτής… Η πόλη σας ευμοίρησε να έχει σειρά σπουδαίων Δημάρχων με τελευταίο τον νυν Δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιάννη – αξιόλογο επιστήμονα, θαυμάσιο οικογενειάρχη και γνήσιο αγωνιστή της δημοκρατίας, ο οποίος με τη βοήθεια των συνεργατών του, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, καινοτόμες ιδέες, βαθιά γνώση, εμπειρία, στενή συνεργασία με τους υπολοίπους φορείς της πόλης και την Τοπική Εκκλησία, εργάζεται με σύνεση και αποφασιστικότητα για να παραδώσει στους επιγενομένους μία σύγχρονη πόλη, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Στην επίσημη τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος και όλοι οι Πολιτικοί και Στρατιωτικοί Άρχοντες της Περιφέρειας και της Πόλεως μας, Ακαδημαϊκοί Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκεί όπου δίδαξε ως επισκέπτης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Λαρίσης  ο Αρχιεπίσκοπος πριν την προαγωγή του σε Επίσκοπο Χριστουπόλεως, συγγενείς του από τη Λάρισα και την Κρήτη και πλήθος κόσμου.

aus episk dimarxio 81

aus episk dimarxio 71

aus episk dimarxio 56

aus episk dimarxio 53

aus episk dimarxio 43

aus episk dimarxio 35

aus episk dimarxio 22

aus episk dimarxio 17

aus episk dimarxio 12

aus episk dimarxio 8

aus episk perifereia 1

aus episk perifereia 10

aus episk perifereia 14

aus episk perifereia 17

aus episk perifereia 18

aus episk perifereia 23


Διαβάστε επίσης