top line
logo

Λαμπρή Πανήγυρη της Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα που αρμόζει στην μεγάλη αυτή εορτή, αλλά και την ησυχαστική μοναστική τάξη, τελέστηκε η Πανήγυρη της παλαιφάτου και ιστορικής Μονής των Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου.

Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής, με πρώτον τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Ευλόγιο, είχε μεριμνήσει για τον ευπρεπισμό του ιερού χώρου, την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας καθώς και για την υλική αντιδώρηση των πολλών προσκυνητών με ποικίλα κεράσματα.

Διαβάστε Περισσότερα


Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των αναργύρων των εν Ρώμη (284 μ.Χ.), κατά την οποία εορτάζει και πανηγυρίζει η παλαίφατος Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου. Οι Ιερές Ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Τρίτη 30 Ιουλίου 2020 και ώρα 20:00 Ακολουθία του Αγιασμού

20:30 Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄

Διαβάστε Περισσότερα


Εορτή των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στη Μεσοποταμία Καστοριάς

Επίκεντρο του εορτασμού των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου αποτελεί για την Καστοριά κατ’ έτος ο περικαλλής Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μεσοποταμίας. Οι φετινοί εορτασμοί είχαν ιδιαίτερη χροιά συγκίνησης, μιας και η Μεσοποταμία βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω του κορωνοϊού. Έτσι, λόγω της καραντίνας, ο Σεβασμιώτατος δεν μπόρεσε να βρεθεί όλο αυτό το διάστημα κοντά στους κατοίκους, όπως συνηθίζει όλα αυτά τα χρόνια κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Διαβάστε Περισσότερα


Θυρανοίξια μεταβυζαντινών Παρεκκλησίων στη Μητρόπολη Καστοριάς

Η βυζαντινή Καστοριά είχε την ιδιαίτερη ευλογία αυτές τις δύο ημέρες του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Ιουνίου να βιώσει μοναδικές στιγμές, καθώς τελέστηκαν θυρανοίξια σε Παρεκκλήσια που παραδόθηκαν πρόσφατα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς ξανά στη λατρεία του Θεού.

Διαβάστε Περισσότερα


“Νέοι Μάρτυρες, ύψωσαν πίστιν των Ορθοδόξων”

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

«Βλέποντας οι άγγελοι το αίμα των Μαρτύρων χαίρονταν, οι δαίμονες φοβούνταν και ο ίδιος ο διάβολος έτρεμε. Γιατί δεν ήταν απλώς αίμα αυτό που έβλεπαν, αλλά αίμα σωτήριο, αίμα άγιο, αίμα άξιο για τους ουρανούς, αίμα που διαρκώς ποτίζει καλά τα φυτά της Εκκλησίας… Ας μην φοβόμαστε, λοιπόν, όταν ακούμε ότι ο τάδε μαρτύρησε, αλλά ας τρομάζουμε ότι ο τάδε δείλιασε και έπεσε, ενώ είχε μπροστά του τέτοια

Διαβάστε Περισσότερα


“Είδες ψυχήν υπερβαίνουσαν πάσαν την γην;”

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας 

Αδυνατεί η ανθρώπινη γλώσσα να εξυμνήσει τη μορφή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Μάλιστα, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει ότι η ψυχή του Αποστόλου αξίζει περισσότερο από όλη τη γη.

Ποιος αγάπησε περισσότερο τον Χριστό από τον Απόστολο Παύλο;

Ποιος έφτασε στα πέρατα του κόσμου;

Ποιος μπορεί να καυχηθεί για τις ασθένειες

Διαβάστε Περισσότερα


Ι.Μ. Καστορίας: Θυρανοίξια στο Ιερό Μεταβυζαντινό Παρεκκλήσιο Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Η Ακολουθία των Θυρανοιξίων θα πραγματοποιηθεί στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων ενδόξων και πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου το Σάββατο 27 Ιουνίου και ώρα 18:30, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο.

Εκ του Ιερού Ναού


“Ιερομύστα γενναιόφρον, Βασίλειε Νεομάρτυς”

«Χαίροις, της Βασιλείας Χριστού, Ιερομύστα γενναιόφρον, ο μέτοχος, Βασίλειε Νεομάρτυς»

Οι στίχοι του Απολυτικίου του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου συγκίνησαν μια ακόμη φορά το χριστεπώνυμο πλήρωμα, το οποίο συνέτρεξε στο Χιλιόδενδρο, προκειμένου να εορτάσουν την πάμφωτο μνήμη του, κατά τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του χωριού.

Τις Ακολουθίες λάμπρυνε ο γείτονας Μητροπολίτης και πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη μας, ο Σεβασμιώτατος

Διαβάστε Περισσότερα


“Ο υπόπτερος”

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Ποια γλώσσα ανθρώπου μπορεί να περιγράψει τους κόπους και τους μόχθους του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου; Ποιος μπορεί να περιγράψει τους αγώνες του, προκειμένου να μορφώσει Χριστό μέσα στις καρδιές των ανθρώπων; Γι’ αυτό, γεμάτος θαυμασμό, ο ιερός υμνογράφος λέγει: «Τα κατά πόλιν δεσμά και τας θλίψεις σου, τις διηγήσεται, ένδοξε Απόστολε Παύλε; τους κόπους, τους μόχθους, τας αγρυπνίας, τας εν λιμώ και δίψει

Διαβάστε Περισσότερα


Ι.Μ. Καστορίας: Λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βασίλειο Χιλιοδένδρου

Η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας  με την ευκαιρία της επίσημης αγιοκατάταξης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου εκ Χιλιοδένδρου από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, διοργανώνει λατρευτικές εκδηλώσεις για τον πρώτο επίσημο εορτασμό του, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα.

Σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 και ώρα 20:30, στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Χιλιοδένδρου, θα τελεσθεί Προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ.

Διαβάστε Περισσότερα


“Το σκεύος της εκλογής”

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Αρχίσαμε με τη βοήθεια του Θεού και τις πολλές πρεσβείες της Παναγίας και των Αγίων της πίστεώς μας, τη νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Είναι η αρχαιότερη νηστεία, καθώς αυτή αναφέρεται στο βιβλίο των Αποστολικών Διαταγών. Δυστυχώς, είναι μια ξεχασμένη νηστεία, αφού πολλοί, ακόμη και από τους εκκλησιαστικούς κύκλους, την αμελούν.

Ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media