top line
logo

40/νθήμερο μνημόσυνο μακαριστού Μητρ. Καστορίας κυρού Σεραφείμ (Ανακοίνωση)

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021 συμπληρώνονται 40 ημέρες από την κοίμηση του σεπτού και αγαπητού σε όλους μας πνευματικού μας πατρός και ποιμενάρχου της επαρχίας μας, Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ.

Έτσι, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας, εκείνη την ημέρα θα τελεσθεί το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αοιδίμου και μακαριστού Μητροπολίτου μας, προκειμένου να μπορέσουν να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και προστασίας από την πανδημία του Covid-19.

Παρακαλούμαστε όλοι να

Διαβάστε Περισσότερα


H Ι.Μ. Καστορίας αποχαιρέτησε τον Ποιμενάρχη της

Με πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μεσίστιες να κυματίζουν οι σημαίες η Καστοριά με πόνο και δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησε τον Πατέρα και Ποιμένα της μακαριστό Μητροπολίτη Σεραφείμ που για 24 έτη καθοδήγησε την Ιερά Μητρόπολη.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καστοριά.

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο

Διαβάστε Περισσότερα


Ένα νοερό κερί και μια αγκαλιά με άνθη ευλάβειας στη μνήμη ενός ανθρώπου που έφυγε από κοντά μας για τον Ουρανό

Χρέος ιερό, αλλά και καρδιακή επιταγή σεβασμού και αγάπης πολλής, μας παρακινούν επιτακτικά να καταθέσουμε ετούτη τη σύντομη και ολιγόγραφη ταπεινή αλλά ειλικρινή μαρτυρία μας. Ένα νοερό κερί και μια αγκαλιά με άνθη ευλάβειας στη μνήμη ενός ανθρώπου που έφυγε από κοντά μας για τον Ουρανό, μιάς και γι’ αυτόν υπήρξε σ´ όλη του τη ζωή. Μέσα στην κατανυκτική περίοδο των γεγονότων του Αγίου Δωδεκαήμερου, «ο εν σπηλαίω γεννήθεις και εν φάτνη ανακληθείς», Κύριος της ζωής και του θανάτου, κάλεσε

Διαβάστε Περισσότερα


Το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ αποχαιρετά τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας

Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην τοπική Εκκλησία της Καστορίας και στους οικείους για την προς Κύριον εκδημία του σεπτού Ποιμενάρχη της, κυρού Σεραφείμ.

Διαβάστε Περισσότερα


Στον Μητροπολιτικό Ναό η σορός του Μακαριστού Μητρ. Καστορίας κυρού Σεραφείμ

Λίγα λεπτά μετά τις 7 το πρωί έφτασε στον Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Σεραφείμ. Μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του ναού με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω covid-19.

Η σορός δεν τίθεται σε προσκύνηση για υγειονομικούς λόγους.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας ανακοινώθηκε ότι η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ θα

Διαβάστε Περισσότερα


Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ

Εκοιμήθη σήμερα τα ξημερώματα, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Ο μακαριστός είχε εισαχθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2020 στο 424 Γ.Σ.Ν.Ε στην Θεσσαλονίκη με συμπτώματα κορωνοϊού.

Βιογραφικό Σημείωμα

Μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας

Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης) Παπακώστας

Γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσης. Φοίτησε στη Ριζάρειο Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική, από την οποία

Διαβάστε Περισσότερα


Τα Χριστούγεννα του Καστορίας….

Ὤ βάθος πλούτου, και σοφίας καί γνώσεως Θεού! ὡς ἀνεξερεύνητα τά κρίματα αὐτοῦ, καί ἀνεξιχνίαστοι αἰ ὁδοί αὐτοῦ!
Ἄκουε οὐρανέ, καί ἐνωτίζου ἡ γῆ· ὅτι ὁ Θεός τε καί Κτίστης, σαρκός εἰσέδυ πλάσιν!
 
π. Νικολάου Γιαννουσά
Πρωτοσύγκελλου Ι.Μ. Καστορίας
 
Με την ίδια έκπληξη και θαυμασμό ζει ο Καστορίας κάθε υπερφυές γεγονός της Πίστεως. Συνταράσσεται μέχρι τα ενδότερα της ύπαρξής του. Η αγαθή του ψυχή πάλλεται στο ρυθμό της Χάριτος και της προσευχής. Η ψαλμωδία και η

Διαβάστε Περισσότερα


Στην Μ.Ε.Θ. του 424 ΓΣΝΕ ο Σεβ. Μητρ. Καστορίας κ. Σεραφείμ

Σήμερα, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, η ιατρική ομάδα που διακονεί την υγεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ στο 424 Γ.Σ.Ν.Ε, πρότεινε την εισαγωγή του ασθενούς στην ΜΕΘ, προκειμένου να τύχει στενότερης παρακολουθήσεως.

Ο σεμνός και πράος ιεράρχης έχει την ανάγκη των προσευχών των κληρικών όλων των ιερατικών βαθμίδων, των μοναστικών αδελφοτήτων αλλά και του ευλαβεστάτου λαού μας.

Ιδιαιτέρως παρακαλείται ο Καστοριανός λαός, που τόσο

Διαβάστε Περισσότερα


Στο 424 ΓΣΝΕ εισήχθη ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ

Θετικός στον κορωνοϊό διεγνώσθη ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, και οι θεράποντες ιατροί έκριναν απαραίτητη τη νοσηλεία του και ως εκ τούτου εισήχθη στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

"Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ.Σεραφείμ, εκτελώντας τα ποιμαντικά του καθήκοντα, προσβλήθηκε από τον Covid-19. Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετική. Η σκέψη και η προσευχή του αγκαλιάζουν

Διαβάστε Περισσότερα


Προβληματίζομαι…

ου Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Προβληματίζομαι με τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας.

Προβληματίζομαι με την τρομοκρατία και τον φόβο που ασκείται στον ελεύθερο στη σκέψη και αδούλωτο στην καρδιά Έλληνα Ορθόδοξο.

Και ποιός δεν προβληματίζεται τις ημέρες αυτές, από τον απρόσκλητο επισκέπτη, τον ιό, που καθήλωσε την έπαρση όλων μας, την οφρύν των ισχυρών της γης και ακόμη και αυτήν την επιστήμη; Ήρθε να μας θυμίσει πόσο αδύναμοι είμαστε και

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media