top line
logo

Προβληματίζομαι…

ου Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Προβληματίζομαι με τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας.

Προβληματίζομαι με την τρομοκρατία και τον φόβο που ασκείται στον ελεύθερο στη σκέψη και αδούλωτο στην καρδιά Έλληνα Ορθόδοξο.

Και ποιός δεν προβληματίζεται τις ημέρες αυτές, από τον απρόσκλητο επισκέπτη, τον ιό, που καθήλωσε την έπαρση όλων μας, την οφρύν των ισχυρών της γης και ακόμη και αυτήν την επιστήμη; Ήρθε να μας θυμίσει πόσο αδύναμοι είμαστε και πόσο μικροί μπροστά στα μάτια του Θεού. Δεν

Διαβάστε Περισσότερα


Δεν θα εορτάσει τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Καστορίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ δεν θα εορτάσει τα ονομαστήριά του, ούτε θα δεχτεί επισκέψεις στο Ιερό Επισκοπείο. Θα αρκεστεί στην τέλεση των Ιερών Ακολουθιών σε κάποιον Ναό της Μητροπόλεώς μας κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με τα μέτρα της πολιτείας.

Παρακαλεί πολύ τους ευλαβείς Χριστιανούς να ευχηθούν εκείνη την ημέρα για την ελαχιστότητά του.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 


Ι.Μ. Καστορίας: Εκοιμήθη ο Κληρικός π. Χρήστος Γάλλος

Η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας με θλίψη και συντριβή καρδίας ανακοινώνει την προς Κύριον εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου Χρήστου Γάλλου, Εφημερίου της ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλλιθέας, πόλεως Καστορίας.

Ο μακαριστός Ιερέας, ηλικίας μόλις 50 ετών, νοσηλευόταν επί μακρό χρονικό διάστημα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από όπου, το πρωί της Τρίτης 17 Νοεμβρίου 2020, ανεχώρησε προς τα ουράνια σκηνώματα.

Διαβάστε Περισσότερα


Εορτή των Ελευθερίων της Καστοριάς

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Μηνάς είναι ο ελευθερωτής πολλών πόλεων της πατρίδος μας και ως τέτοιος, τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην ελληνική επικράτεια. Είναι δε ταχύς βοηθός και θαυματουργός, γι’ αυτό πολλοί προστρέχουν στις πρεσβείες του.

Πρωτεύουσα θέση κατέχει και στη λατρευτική ζωή της τοπικής Εκκλησίας της Καστοριάς, αφού είναι προστάτης και έφορος αυτής, καθώς το 1912 τη λύτρωσε από σχεδόν μισό αιώνα σκλαβιάς.

Η αγία του μορφή είναι διάσπαρτη σε

Διαβάστε Περισσότερα


“Μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης”

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Εγκωμιάζοντας ο Μέγας Βασίλειος τον Άγιο Μάρτυρα Βαρλάαμ, ο οποίος μαρτύρησε το 304 μ.Χ. στην Αντιόχεια, λέγει και τα εξής : «Τέτοιος υπήρξε και ο στρατιώτης, ο οποίος σήμερα εξυμνείται από ημάς. Εθεώρει τους βασανισμούς ευφροσύνην. Ενόμιζε τα μαστίγια να τον κτυπούν ωσάν ρόδα. Ωσάν βέλη απέκρουε τας κακοποιήσεις της ασεβείας, και ως σκιαν καπνού ελογάριαζε την οργήν των δικαστικών. Περιφρονούσε τα εξαγριωμένα

Διαβάστε Περισσότερα


Ι.Μ. Καστορίας: Εορτασμός Αγίου Μηνά (Ανακοίνωση)

Η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας ενημερώνει το ευσεβές πλήρωμα, ότι κατά την 10η και 11η Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του πολιούχου της πόλεως, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, θα τελεσθούν οι κάτωθι ιερές ακολουθίες.

Διαβάστε Περισσότερα


Ι.Μ. Καστορίας: Δεύτερη Θεία Λειτουργία σε Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως [ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ]

Η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας ενημερώνει το ευσεβές πλήρωμα ότι, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, στους κάτωθι ναούς θα τελεσθεί δεύτερη Θεία Λειτουργία, προκειμένου να τηρηθούν με μεγαλύτερη ευκολία τα προβλεπόμενα από την πολιτεία μέτρα υγειονομικής προφύλαξης.

Παρακαλούνται όλοι οι πιστοί να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων και στα νέα μέτρα τα οποία έχουν διαμορφωθεί για την περιοχή μας.

Διαβάστε Περισσότερα


Μνημόσυνο του Παύλου Μελά στον τόπο που σκοτώθηκε

Στον ιστορικό οικισμό Μελάς [πρώην Στάτιστα] τελέστηκε την Κυριακή 18 Οκτωβρίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τον πρωτομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλο Μελά.

Το παρόν έδωσαν οι πολιτειακές αρχές του τόπου, ενώ η παρουσία του κόσμου ήταν περιορισμένη λόγω των μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα, μιλώντας για την χάρη του Θεού, η οποία βρίσκεται παντού μέσα στη ζωή μας, στα ιερά Μυστήρια, στη

Διαβάστε Περισσότερα


Δεύτερη Θεία Λειτουργία σε Ιερούς Ναούς της πόλεως Καστορίας [ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ]

Η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας ενημερώνει το ευσεβές πλήρωμα ότι στους κάτωθι ναούς θα τελεσθεί δεύτερη Θεία Λειτουργία, προκειμένου να τηρηθούν με μεγαλύτερη ευκολία τα προβλεπόμενα από την πολιτεία μέτρα υγειονομικής προφύλαξης.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ 1η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 2η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός 07:00 – 09:30

Διαβάστε Περισσότερα


Πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα στην Καστοριά [Ανακοίνωση]

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 07:30, θα τελεσθεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου της Τοπικής Κοινότητας Μελά της Π.Ε. Καστοριάς, προεξάρχοντος τους Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσει το ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά και των συναγωνιστών αυτού.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες

Διαβάστε Περισσότερα


Ιερό Μνημόσυνο για τον Παύλο Μελά ενώπιον του τάφου του

Επί τη συμπληρώσει 116 ετών από τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, στο βυζαντινό παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μητροπόλεως τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Εντός του παρεκκλησίου βρίσκεται ο τάφος του πρωτομάρτυρος του Μακεδονικού Αγώνος καθώς και της γυναίκας του Ναταλίας. Έτσι, κάθε έτος τέτοια ημέρα, τελείται η Θεία Λειτουργία και στο τέλος επιμνημόσυνη δέηση.

Παρουσία των αρχόντων του

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media