top line
logo

“Ο παράδεισος”

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

«Ύμνοις αΰπνοις ευχαρίστως η Πόλις, την εν μάχαις άγρυπνον υμνεί Προστάτιν»[1].

Θυμόμαστε και μνημονεύουμε απόψε και πάλι, Σάββατο της πέμπτης εβδομάδος των Νηστειών, τα θαυμαστά γεγονότα και τις θαυματουργικές επεμβάσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου, πάλαι τε και νυν. Και θα πρέπει βεβαίως όλα αυτά να τα θυμόμαστε, διότι αν ξεχαστούν, τότε κι εμείς θα έχουμε σβήσει από την ιστορία αυτού του τόπου. Θυμόμαστε την προστασία της Παναγίας και τη διάσωση της Βασιλίδος των

Διαβάστε Περισσότερα


Κυριακή Β΄ Νηστειών στην Ι.Μ. Καστορίας

Κυριακή Β΄ Νηστειών και η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά τιμήθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καστοριάς. Έτσι, τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε και ιερούργησε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Διαβάστε Περισσότερα


Λειτουργική περιοδεία Β’ Εβδομάδας Νηστειών στην Καστοριά

Οι περιοδείες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ συνεχίστηκαν κανονικά για την δεύτερη Εβδομάδα των Νηστειών. Παρά το μειωμένο εκκλησίασμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βρέθηκε κοντά στους κατοίκους των κατά βάση μικρών χωριών για να τους ενισχύσει στη δυσκολία που περνάνε δια της προσευχής και της λειτουργικής ζωής.

Έτσι τελέστηκαν Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, Ιερά Ευχέλαια και Χαιρετισμοί σε 9 διαφορετικά μέρη της επαρχίας, στα

Διαβάστε Περισσότερα


“Η έλλογος πίστη”

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται σήμερα για τη Θεία Κοινωνία, δηλαδή για τη Μετάληψη του Τιμίου Σώματος και του Τιμίου Αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Και βεβαίως, έχουν ακουστεί διάφορες γνώμες και από ανθρώπους της Πολιτείας και από ανθρώπους της Εκκλησίας.

Μέχρι σήμερα, η εμπειρία των περίπου 2000 ετών της Εκκλησίας έχει αποδείξει το αντίθετο από όσα ορισμένοι

Διαβάστε Περισσότερα


Ανακοίνωση Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας σχετικά με τον κορωνοϊό

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας στα πλαίσια της ποιμαντικής της ευθύνης και σε συνέχεια της υπ΄ αριθμ. 3013 Συνοδικής Εγκυκλίου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και της από 11.03.2020 Αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, απευθύνεται στο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, γνωρίζοντας τα κάτωθι:

Διαβάστε Περισσότερα


Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς

Την μεγάλη εορτή της πίστεώς μας, την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την αναστήλωση των ιερών εικόνων, πανηγύρισε με κάθε επισημότητα η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Οι πιστοί γέμισαν τους ναούς της επαρχίας τιμώντας έτσι όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την αναστήλωση των ιερών εικόνων.

Επίκεντρο και φέτος των εορτασμών ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός, όπου το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας

Διαβάστε Περισσότερα


Οι Α΄ Χαιρετισμοί στο Άργος Ορεστικό

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, προκειμένου να τελέσει τους πρώτους Χαιρετισμούς για την φετινή Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Διαβάστε Περισσότερα


"Ο αστήρ"

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας 

«Ανυμνών μεγαλύνω Σε, Άχραντε, την το γένος ημών μεγαλύνασαν.
Δυσωπών δυσωπώ Σε Πανύμνητε, την αεί τον Υιόν δυσωπήσασαν»1.

Ανυμνούμε και πάλι την Υπεραγία Θεοτόκο μέσα στη λατρευτική ατμόσφαιρα της αγίας μας Εκκλησίας, ιδιαιτέρως κατά την ευλογημένη περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με αυτήν τη θαυμάσια ακολουθία των Χαιρετισμών η οποία συγκινεί και μαγνητίζει τις καρδιές των Χριστιανών

Διαβάστε Περισσότερα


Κυριακή της Τυρινής στο Άργος Ορεστικό

Στον Καθεδρικό Ναό του Άργους Ορεστικό, στην Αγία Παρασκευή βρέθηκε σήμερα, Κυριακή της Τυρινής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ συνοδευόμενος από τους Διακόνους του, ενώ προσεκόμισε και την κάρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου του Χιλιοδένδρου προς προσκύνηση.

Διαβάστε Περισσότερα


"Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα"

ου Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

«Έφθασε καιρός, η των πνευματικών αγώνων αρχή, η κατά των δαιμόνων νίκη, η πάνοπλος εγκράτεια, η των Αγγέλων ευπρέπεια, η προς Θεόν παρρησία»1.

Έφθασε και πάλι η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Είναι περίοδος αλλαγής της νοοτροπίας του ανθρώπου. Κι επειδή σήμερα γίνεται πολύς λόγος για την αλλαγή στους κοινωνικούς θεσμούς και στις συνθήκες της ζωής μας, χρειάζεται να εφαρμόσουμε αυτήν την αλλαγή

Διαβάστε Περισσότερα


"Ουκ έξεστί σοι αδιαφόρως ζην"

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

«Είδες πόσο μεγάλη είναι η δωρεά; Ακούτε αυτά εσείς που σήμερα και αυτή τη νύχτα γίνατε πολίτες στην άνω Ιερουσαλήμ, και φυλάξτε τα όπως αξίζει στις πολλές δωρεές, για ν’ αποσπάσετε πιο άφθονη τη χάρη. Γιατί η ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που μας έδωσε ήδη προσκαλεί τη γενναιοδωρία του Κυρίου. Δεν επιτρέπεται, αγαπητέ, να ζεις αδιάφορα στο εξής, αλλά όρισε στον εαυτό σου νόμους και κανόνες, ώστε να κάνεις τα πάντα στην

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media