top line
logo

Ι.Μ. Καστορίας: Ιερά Αγρυπνία για τον Άγιο Άνθιμο, τον εν Χίω

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλλιθέας - Καστοριάς, Αγρυπνία επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ανθίμου του εν Χίω.

Η Αγρυπνία θα αρχίσει στις 20:30. Κατά την διάρκεια αυτής θα τεθεί προς προσκύνηση το φυλασσόμενο Λείψανο του Αγίου Ανθίμου του εν Χίω.

Εκ του Ιερού Ναού  

 
 

Αγρυπνία επ’ ευκαιρία της μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου στο Χιλιόδενδρο Καστοριάς

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και διάχυτη συγκίνηση τελέστηκε Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία στο Χιλιόδενδρο Καστοριάς.

Η Αγρυπνία τελέστηκε επ’ ευκαιρία της μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου, που πρόσφατα αγιοκατατάχθηκε από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, σε νέα ξυλόγλυπτη λάρνακα.

Διαβάστε Περισσότερα


Ι.Μ. Καστορίας: Ιερά Αγρυπνία για τον Άγιο Νεομάρτυρα Βασίλειο του Χιλιοδένδρου [ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ]

Η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας γνωρίζει στο ευσεβές πλήρωμά της με ιδιαίτερη χαρά και βαθειά συγκίνηση πώς, έπειτα από την επίσημη αναγραφή από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας του Αγίου Ιερομάρτυρα Βασιλείου που μαρτύρησε στο Χιλιόδενδρο το 1902, θα τελεστεί Πανηγυρική Αγρυπνία απόψε το βράδι, (Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020), στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Χιλιοδένδρου.

Η Αγρυπνία τελείται με την ευκαιρία

Διαβάστε Περισσότερα


Ο των αγγέλων υπέρτερος

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Με θαυμαστές και περίτεχνες φράσεις, οι άφθαστοι σε λυρισμό υμνογράφοι της Εκκλησίας μας αλλά και οι θεοφόροι πατέρες παρουσιάζουν την συγκατάβαση του Θεού κατ’ αυτήν την εορτή της Υπαπαντής, της υποδοχής δηλαδή του Χριστού στον Ναό του Σολομώντος.

Συγκαταβαίνει ο Θεός και γίνεται άνθρωπος για τον άνθρωπο στα πανάχραντα σπλάχνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Διαβάστε Περισσότερα


Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος στην Καστοριά

Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος εορτάστηκε με πάσα λαμπρότητα και επισημότητα στον νεόδμητο Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Νέας Λεύκης Καστοριάς.

Τόσο κατά τη διάρκεια του Εσπερινού όσο και της Θείας Λειτουργίας, ευλαβείς πιστοί κατέκλυσαν τον Ναό ώστε να προσευχηθούν στον τιμώμενο Άγιο, τον προστάτη της περιοχής αλλά και της γεωργικής παραγωγής.

Διαβάστε Περισσότερα


Εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ι.Μ. Καστοριάς

Την μνήμη των «τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος» εόρτασε και φέτος με κάθε λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Επίκεντρο των εορτασμών απετέλεσε ο Ιερός Ναός Αγίου Νικάνορος Χλόης Καστοριάς.

Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ. Κατά τον Εσπερινό των Τριών Ιεραρχών, η Ιερά Μητρόπολη εδώ και χρόνια τιμά ιδιαιτέρως τους Εκπαιδευτικούς της ακριτικής αυτής επαρχίας, οι οποίοι, κάτω από αντίξοες συνθήκες, μοχθούν για να μεταδώσουν

Διαβάστε Περισσότερα


Ι.Μ. Καστορίας: Εσπερινός των Τριών Ιεραρχών - Εκδήλωση για τους Εκπαιδευτικούς [Ανακοίνωση]

Η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας θα πραγματοποιήσει εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστατών των Γραμμάτων και της Ελληνικής Παιδείας, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος πόλεως Καστορίας σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 17:30: Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας

Διαβάστε Περισσότερα


"Ο χαρισματικός πνευματικός πατέρας"

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Α. Απευθυνόμενος ο Απόστολος Παύλος στους Κορινθίους της εποχής του και διαχρονικά στους Χριστιανούς όλων των εποχών - αφού ο λόγος του είναι λόγος του Αγίου Πνεύματος - ανάμεσα στις άλλες πνευματικές συμβουλές και υποθήκες, τούς υπενθυμίζει και τα εξής χαρακτηριστικά : «Ουκ εντρέπων υμάς γράφω ταύτα, αλλ’ ως τέκνα μου αγαπητά νουθετώ. Εάν γαρ μυρίους παιδαγωγούς έχητε εν Χριστώ, αλλ’ ου πολλούς πατέρας˙

Διαβάστε Περισσότερα


Μνημόσυνο του Σμύρνης Βασιλείου στον τόπο καταγωγής του

Στην ιστορική και μαρτυρική Βασιλειάδα βρέθηκε σήμερα, Κυριακή ΙΒ’ Λουκά, ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, προκειμένου να τελέσει την Θεία Λειτουργία αλλά και το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Σμύρνης Βασιλείου, του λογίου και ασκητικού Επισκόπου που καταγόταν από το χωριό αυτό και φέτος συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από την κοίμησή του.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος και συλλειτούργησαν δύο Ιερείς και οι Διάκονοι. Οι πιστοί

Διαβάστε Περισσότερα


Εκδήλωση Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου Ι. Μ. Καστορίας

Την καθιερωμένη εκδήλωση του Ιανουαρίου τέλεσε και φέτος το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ξενοδοχείου Limneon, 700 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν προκειμένου να ενισχύσουν το έργο του Φιλοπτώχου Ταμείου και να ενημερωθούν για τα πεπραγμένα του έτους 2019.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς. Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης της τοπικής

Διαβάστε Περισσότερα


Τα Θεοφάνεια στην Καστοριά

Στην βυζαντινή και όμορφη Καστοριά, υπό συνθήκες έντονου ψύχους, εορτάστηκαν με κάθε λαμπρότητα τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου. Στους Ιερούς Ναούς της επαρχίας εψάλλη και εφέτος το απολυτίκιο της εορτής και ο Τίμιος Σταυρός αγίασε τα ύδατα.

Επίκεντρο των εορτασμών απετέλεσε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός, ο οποίος στολίστηκε κατάλληλα για την πανήγυρη. Στις ιερές Ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ και συλλειτούργησαν οι Ιερείς του Ναού και οι Διάκονοι.

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media