Skip to main content

Βαριά η καλογερική και ασήκωτος ο γάμος

28 Μάι 2021 13:35

Βαριά η καλογερική και ασήκωτος ο γάμος. Δυο δρόμοι με ένα κοινό στόχο που είναι η θέωση. Ποιος δρόμος είναι πιο εύκολος; Ο γάμος είναι καλύτερος ή ο μοναχισμός; Ο γάμος είναι πιο ευχάριστος ή ο μοναχισμός; Τι να επιλέξει κάποιος στη σημερινή κοινωνία, το γάμο ή το μοναχισμό; Ποιος δρόμος είναι πιο δύσκολος; Η σχετική παροιμία που έχει βγάλει ο λαός είναι: «Βαριά η καλογερική και ασήκωτος ο γάμος».

Αυτό που χρειάζεται αρχικά να καταλάβει ο άνθρωπος, είναι ο στόχος. Ο προορισμός του ανθρώπου. Για ποιο λόγο ήρθε επάνω στη γη, προς τα που πορεύεται και ποιο είναι το νόημα της ζωής του. Το επόμενο βήμα είναι να μπορέσει να κατανοήσει πως είτε ο γάμος είτε ο μοναχισμός είναι δυο δρόμοι που είναι ευλογημένοι από την Εκκλησία μας και πως αυτοί οι δυο δρόμοι μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο στον Παράδεισο, αρκεί να ζήσουν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Ο μοναχισμός έχει περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με το γάμο ως προς την τελείωση του ανθρώπου σε πολλούς τομείς, όπως ταπείνωση, αγνότητα, παρθενία, υπακοή, ακτημοσύνη, αφιλαργυρία, ειρήνη, γαλήνη, πραότητα, αγάπη κ.α. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και μέσα στο γάμο δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες. Σαφώς και υπάρχουν αλλά σε μικρότερο βαθμό, διότι οι μέριμνες και οι φροντίδες της οικογένειας πολλές φορές αποπροσανατολίζουν τον άνθρωπο από τον κύριο στόχο του.

Δεν γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι ώστε να κάνουν το ίδιο πράγμα. Ο Θεός χαίρεται, αρκεί από τον τρόπο που έχει διαλέξει να ζει κάποιος, να μην ξεχνά ποιος είναι ο πραγματικός στόχος. Ο Απόστολος Παύλος στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή στο κεφ. Ζ΄, στιχ. 7 αναφέρει το εξής: «ο καθένας έχει από τον Θεό δικό του ιδιαίτερο χάρισμα, άλλος μεν έχει το χάρισμα να ζει κατ' αυτόν τον τρόπον, δηλαδή άγαμος· άλλος δε να ζει κατά διαφορετικό τρόπο, δηλαδή έγγαμος.


Διαβάστε επίσης