Οίκος ελέους

24 Μάι 2021 08:14

«Με την ονομασία Βηθεσδά αναφέρεται στην Αγία Γραφή δεξαμενή-κολυμβήθρα με πέντε στοές κοντά στη Προβατική Πύλη των Ιεροσολύμων. Εκεί, κατά τον ευαγγελιστή Ιωάννη, ο Κύριος συνάντησε ένα παράλυτο, που για τριάντα οκτώ χρόνια υπέφερε, και τον θεράπευσε.

Ερμηνευομένη η λέξη Βηθεσδά στην ελληνική γλώσσα σημαίνει «Οίκος ελέους» και προτυπώνει την Εκκλησία, που είναι Οίκος Ελέους του Θεού, όπου θεραπεύεται ο άνθρωπος από την ασθένεια της ψυχής, που είναι η αμαρτία, αλλά και από την ασθένεια του σώματος, με τα μυστήρια του ιερού ευχελαίου και της Θείας Ευχαριστίας. Η Εκκλησία δεν είναι μουσείο, όπως νομίζουν κάποιοι, αλλά νοσοκομείο, όπου θεραπεύεται η ασθένεια της ψυχής πρωτίστως…» τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, μεταξύ άλλων, ιερουργών στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Δόξα, του τέως Δήμου Μεταξάδων, την Κυριακή του Παραλύτου, 23 του μηνός Μαίου ε.έ., επισκεπτόμενος την ενορία αυτή μεθεορτίως, λίγες μέρες μετά την πανήγυρη του Ναού και κατέληξε λέγων· «Τον λόγο του Ιησού στον παράλυτο «μηκέτι ἁμάρτανε, ἵνα μὴ χεῖρόν σοί τι γένηται» ας τον ακούσουμε προσεκτικά όλοι μας, αγαπητοί. Εφ’ όσον έχουμε την υγεία μας, ας εργασθούμε με ζήλο για την μετάνοιά μας και για την αποφυγή της αμαρτίας. Εάν πάλι μας χτύπησε η ασθένεια, ας ευχαριστήσουμε και ας δοξάσουμε το Θεό, διότι έγκαιρα μας δίδει την ευκαιρία, το περιθώριο της κάθαρσης από τα πάθη και της απόκτησης της αρετής. Ας εκμεταλλευτούμε την ἀπώλεια της υγείας έξυπνα. Με όπλο την ασθένειά μας ας ανεβούμε τα σκαλοπάτια της θείας αγάπης, όπως έκαναν όλοι οι άγιοι της πίστεώς μας. Μπροστά στην αγκαλιά του Θεού τα παθήματα του σώματος εξαφανίζονται, διότι εκεῖ δεν υπάρχει πόνος, θλίψη και στεναγμός. Η ὑπέρβαση του πόνου, του θανάτου και της φθοράς δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την θεραπεία τοῦ σώματος αλλά από την θεραπεία της ασθένειας ψυχής, που είναι η αμαρτία, από την οποία απαλλασσόμεθα με την μετάνοια και την επιστροφή μας στο θέλημα του Θεού».

Την Θεία Λειτουργία παρηκολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο οποίος και ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως, και ικανό εκκλησίασμα.

IMG 0004

IMG 0027 copy

IMG 0037


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.