Οδοιπορικό στη Σιδηρώ και το Ελαφοχώρι

25 Ιουλ 2021 23:44

Η Σιδηρώ είναι ένας ημιορεινός οικισμός, 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Σουφλί και ανήκει στα πομακοχώρια της περιοχής. Σήμερα κατοικείται αποκλειστικά από μουσουλμάνους, σουνίτες και αλεβίτες. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 παρεχωρήθησαν κλήροι  από το ελληνικό δημόσιο σε ακτήμονες από τη Μάνη και τη Καρωτή Διδυμοτείχου και το Σουφλί, που μετώκησαν στο Σιδηρώ, και τότε εκτίσθη το σχολείο και η εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Δυστυχώς σήμερα κανείς χριστιανός δεν μένει μόνιμα στη Σιδηρώ και ο Ναός λειτουργείται περιστασιακά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στα πλαίσια της ποιμαντικής του μέριμνας επισκέπτεται τη Σιδηρώ και λειτουργεί εκεί «άπαξ του ενιαυτού» μεθεορτίως της πανηγύρεως του Ναού. Φέτος,  επισκέφθηκε τη Σιδηρώ το Σάββατο στις 24 του μηνός Ιουλίου ε.έ., και λειτούργησε παρουσία ελαχίστων προσκυνητών, που ήλθαν από το Σουφλί, και αντιπροσωπείας της 50ης Ταξιαρχίας, υπό τον Διοικητή της Ταξίαρχο Δημήτριο Αραμπατζή.

Ομοίως τη επομένη, Κυριακή 25η του Ιουλίου ε.έ., επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του  οικισμού Ελαφοχωρίου Διδυμοτείχου, όπου ιδιαιτέρως τιμάται η Θεοπρομήτωρ Άννα. Το Ελαφοχώρι είναι πεδινός οικισμός του τέως Δήμου Μεταξάδων, δίπλα στον Ερυθροπόταμο, και κατοικείται από λιγότερους των 100 χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την εορτή της Αγίας Άννης μίλησε επίκαιρα για την βαθειά πίστη, την υπομονή και την υπακοή της και κάλεσε τις χριστιανές γυναίκες να έχουν «φόβο Θεού» και να ανατρέφουν τα παιδιά τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

IMG 0789

IMG 0797

IMG 0809


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.