Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου

23 Δεκ 2019 16:34

«Μία πορεία ή μάλλον μία σκυταλοδρομία παρακολουθήσαμε, αγαπητοί, στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, η οποία ξεκίνησε από τον Αβραάμ και τελειώνει με τη γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Σε λίγα εικοσιτετράωρα θα χτυπήσουν οι καμπάνες των Χριστουγέννων, για να γιορτάσει η ανθρωπότητα τη γέννηση του νέου Αδάμ, ο Οποίος την αναγέννησε, την θεράπευσε από την αμαρτία και το θάνατο, την λύτρωσε από τα δεσμά του διαβόλου και την εξαγίασε με τη Χάρη της Θεότητος… Παρατίθενται σήμερα τα ονόματα των εναλλασσόμενων γενεών, για να φανεί πως η πορεία της ανθρωπότητας προς το λυτρωτή έχει ιστορικές βάσεις και συγκεκριμένους πρωταγωνιστές. Οι άνθρωποι που αποτέλεσαν τους κατάσαρκα προγόνους του Ιησού είναι αληθινά πρόσωπα…

Παραδίδουν από γενιά σε γενιά τη σκυτάλη της ελπίδας, της προσμονής και της λαχτάρας για τη σωτηρία πού βιώθηκε στην Εδέμ, αλλά χάθηκε σε τούτη την κοιλάδα του κλαυθμώνος. Παρατίθενται τα ονόματα τους, για να λάβουμε το μήνυμα ότι η ελπίδα πάντοτε ανατέλλει, όσο και αν φαίνεται ότι αργοπορεί να εμφανισθεί. Η αγάπη του Θεού είχε υποσχεθεί την σωτηρία και δεν ήταν δυνατόν ο Θεός να αθετήσει την υπόσχεσή Του… Παρατίθενται επίσης όλα αυτά τα ονόματα των γεννητόρων του Ιησού, για να φανεί ότι ο Θεός παρακολουθεί και μεριμνά για το πλάσμα Του σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται αυτό. Ο Θεός δεν αγαπά μόνο τούς ενάρετους και δεν αποστρέφεται τούς αμαρτωλούς. Αγαπάει όλους τούς ανθρώπους και μπορεί να αξιώσει τον κάθε άνθρωπο να γίνει όργανο για την εκπλήρωση μιας αποστολής και κληρονόμος της δικής Του Βασιλείας… Παρατίθενται επίσης αυτά τα ονόματα των γενεών από τον Αβραάμ μέχρι το Χριστό, για να δούμε ότι απ’ όλα τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων μόνον κάποιοι συγκεκριμένοι αξιώθηκαν να γίνουν συγγενείς του Κυρίου. Οι άνθρωποι αυτοί έζησαν μέσα στην ιστορία έχοντας ο καθένας διαφορετικά αξιώματα και θέσεις, διαφορετικούς χαρακτήρες και προϋποθέσεις, διαφορετικές προσωπικότητες και συμπεριφορές. Όλοι όμως μαζί και ο καθένας χωριστά είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό· ήταν πρόγονοι, συγγενείς δηλαδή του Ιησού…Στην εποχή της Χάριτος, όμως, τώρα πια, τη συγγένεια τη δίδει και πάλι ο δεσμός του αίματος, όχι όμως του αίματος των ανθρώπων αλλά του αίματος του Θεανθρώπου Ιησού. Το αίμα του Θεϊκού Νηπίου, πού ποτίζει την Εκκλησία, μας κάνει συγγενείς μαζί Του. Όποιος επιθυμεί να μεταλάβει Σώματος και Αίματος Χριστού γίνεται συγγενής Του, γίνεται αδελφός και υιός, μητέρα πού Τον κυοφορεί και μέλος της δικής Του οικογένειας, της Εκκλησίας» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ερμηνεύοντας το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί, όπου ιερούργησε προεορτίως των Χριστουγέννων, και έκλεισε λέγων· «Καθώς, αγαπητοί μου, ετοιμαζόμεθα για τα Χριστούγεννα ας χαιρόμεθα, διότι η ελπίδα και πάλι ανατέλλει στη ζωή μας. Η αγάπη του Θεού παραμένει αδιάπτωτη για τον καθένα από μας. Η ευκαιρία και πάλι μας δίδεται να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων. Μέσ’ από το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου να γίνουμε συγγενείς Του αληθινοί, συγκληρονόμοι της Βασιλείας Του και συνδοξαζόμενοι με την Αγία Τριάδα,«ἧς ἡ δόξα εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων». Αμήν».

Ο Σεβασμιώτατος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και αφού ευχήθηκε για τις προσεχείς εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου, παρουσίασε τον νέο Αρχιερατικό Επίτροπο Σουφλίου Αρχιμ. Ανδρέα Αϊντινίδη και τον νέο Διάκονο του Ναού π. Νικόλαο Καλφόπουλο. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Παναγιώτης Καβιδόπουλος και ικανό εκκλησίασμα.

IMG b0ec14eedbe35486920a27ddf4d0e6f2 V

IMG d801d8edc35408135a2491effdd772d0 V

Στα πλαίσια της εορταστικής αυτής περιόδου υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου διοργανώθηκαν Χριστουγεννιάτικες Συναυλίες αγάπης και αλληλεγγύης στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο. Και συγκεκριμένα·

- Στην Ορεστιάδα το απόγευμα του Σαββάτου της 21ης του μηνός Δεκεμβρίου ε.ε. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων η Χορωδία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Βασιλείου Παπαμιχαήλ, η Παιδική Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Μαργαρίτη Αστεριάδου και ο Χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Σγουράδη Παρασχιάκου, απέδωσαν ύμνους του Δωδεκαημέρου. Την παρουσίαση και τον σχολιασμό των ύμνων είχε αναλάβει ο εκ των εφημερίων Ορεστιάδος Αρχιμ. Θεόφιλος Βασιλάκος.

IMG 6be77e269e17221650e1c922122c9c38 V

IMG 686ff433f95d6d3546dcd7be87457439 V

IMG 59546e85439950da24f6919a87314edc V

- Στο Διδυμότειχο, αντίστοιχα, τις εσπερινές ώρες της Κυριακής 22ας του μηνός Δεκεμβρίου ε.ε., η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας, όπου η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής (Παραρτήματος Διδυμοτείχου) και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Χρήστου Κισσούδη αμφότερες απέδωσαν ύμνους της εορτής η πρώτη και κάλαντα διαφόρων περιοχών η δεύτερη.

IMG 78f504906379ebf6fd5cff0baab119df V

IMG 226f81e212e36a48d5a8e9fb09d2a1ab V

IMG 630264c3efe7af5db9d1bdb26f691417 V

 


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.