Κυριακή Μετά την Χριστού Γέννηση στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου

29 Δεκ 2019 19:31

Την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση, στις 29 του μηνός Δεκεμβρίου ε.ε., επί τη μνήμη Δαυίδ του Προφητάνακτος, Ιακώβου του Αδελφοθέου και Ιωσήφ του Μνήστορος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, στον Ιερό μεταβυζαντινό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου, όπου φυλάσσεται θαυμάσια εικόνα του αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος. Με την ευκαιρία αυτή εκόμισε εκ του Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως απότμημα ιερού λειψάνου του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Με αφορμή δε το ευαγγελικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής εσημείωσε· “Αν το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής προ της εορτής των Χριστουγέννων με το μακρύ γενεαλογικό κατάλογο των εβραϊκών ονομάτων υπογραμμίζει την αναγκαιότητα του ερχομού του Μεσσία, σήμερα, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση, η ευαγγελική περικοπή απαντά στο ερώτημα του σύγχρονου ανθρώπου τι μπορεί να περιμένει άραγε ο κόσμος στην μεταχριστιανική εποχή μας. Η απάντηση του Ευαγγελίου είναι κατηγορηματική: και πάλι τον Χριστό. Την δεύτερη έλευση και παρουσία Του, την τελική κρίση και την μεταμόρφωση του κόσμου σε Βασιλεία Του.

Δυστυχώς, αυτή η προσμονή για την Βασιλεία του Θεού σήμερα μοιάζει να έχει εξανεμισθεί ακόμη και από τις καρδιές πολλών χριστιανών, αφού ακολουθώντας το ρεύμα του κόσμου χάνονται μέσα στη δίνη του και έτσι δυσκολεύονται να ελπίζουν στον ερχομό του Χριστού. Η χριστιανική πίστη στις μέρες μας γνωρίζει μία από τις πιο κραυγαλέες μορφές της εγκόσμιας αιχμαλωσίας της. Οι προσευχές και οι επιθυμίες μας μεταξύ άλλων εξαντλούνται στην ζήτηση μιας ευτυχίας σε αυτήν εδώ τη ζωή. Για μια ζωή που θα εξασφαλίζει ευεξία, ευμάρεια και ασφάλεια για μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Ξεχνάμε ότι η Δευτέρα Παρουσία θα γίνει, για να μεταμορφώσει οριστικά τον κόσμο αυτό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε λεπτό του εικοσιτετραώρου μας είναι αποφασιστικής σημασίας για την σωτηρία ή την απώλειά μας, γι’ αυτό οι οποιεσδήποτε συνθήκες της ζωής μας, η εκάστοτε καθημερινότητά μας, είναι «ημέρα σωτηρίας» και τούτο διότι ο «Κύριος εγγύς»…

Τελικά ο Θεός, που αποκαλύπτεται και φανερώνεται, που ήλθε και θα ξαναέλθει, που δεν βλέπουμε και όμως υπάρχει, δεν είναι ένα παιχνίδι του μυαλού μας, αλλά μία υπόθεση της καρδιάς μας. Ο άνθρωπος που κλαίει και γελά έχει ανάγκη από παρηγοριά και ελπίδα και από νόημα για τη ζωή, στην οποία βρέθηκε, και τότε καταλαβαίνει πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει μεταξύ του να «γνωρίζει» τον Θεό από το να Τον πιστεύει και να Τον αγαπά. Ο Θεός δεν αποκαλύπτεται με τα δεδομένα της πεπερασμένης λογικής μας αλλά αποκαλύπτεται μονό στις καθαρές καρδιές μας «μακάριοι οι καθαροί τη καρδιά ότι αυτοί τον Θεόν όψονται» (Ματθ.5,8.)”.

Στην Θεία Λειτουργία προσήλθαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου ο οποίος και ανέγνωσε το Σύμβολο της πίστεως και πολυπληθές εκκλησίασμα.

Στη συνέχεια, εντός του Ιερού Ναού, ακολούθησε Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της πόλεως του Διδυμοτείχου.  Μικρά και μεγάλα παιδιά μετέφεραν στο ακροατήριο το μήνυμα της ελπίδας των Χριστουγέννων. Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας την εκδήλωση, αφού συνεχάρη τους κατηχητόπαιδες και τους κατηχητές τους, ευχήθηκε το Άστρο της Βηθλεέμ να φωτίζει την πορεία της νεολαίας μας και τη ζωή όλου του κόσμου.

IMG 4353

IMG 4373

IMG 4403

IMG 4425

IMG 4426

IMG 4438

IMG 4443

IMG 4450

IMG b3119b1075c6881924564269c151e919 V


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.