Skip to main content

Κυριακή ΙΓ´ Ματθαίου στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου

06 Σεπ 2020 17:28

Τον οικισμό Κορύμβου, του τέως Δήμου Ορφέως, επισκέφθηκε την Κυριακή 6 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.ε.,ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επί τη εορτή της αναμνήσεως του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Σημειωτέον ότι ο μικρός αυτός οικισμός κατοικείται από 65 περίπου χριστιανούς και ισάριθμους μουσουλμάνους και βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Δήμου Σουφλίου.

Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον παλαιό Ναό της ενορίας ο οποίος είναι κτίσμα του 1851 και εκτίσθη με την συνδρομή των κατοίκων του χωριού Κρουσόβου, όπως ελέγετο το χωριό Κόρυμβος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο Ναός ευρισκόμενος σε ερειπιώδη κατάσταση προ δεκαετίας εκ βάθρων επισκευάστηκε και ανακαινίσθηκε και ετέθη στην θεία λατρεία με τη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως και το ανύστακτο ενδιαφέρον του Ποιμενάρχου μας.

Ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής ΙΓ΄ Ματθαίου, περί της συμπεριφοράς των κακών γεωργών, μεταξύ άλλων, τόνισε· «…Κινδυνεύει ο Χριστός κι από μας όπως στην περίπτωση των κακών γεωργών; Εκείνος βεβαίως όχι. Εμείς όμως φονεύουμε καθημερινά τον Χριστό μέσα στην καρδιά μας, όταν δεν τηρούμε τις εντολές Του, όταν Τον περιθωριοποιούμε ή αδιαφορούμε γι’ Αυτόν. Είναι δυνατόν εσωτερικά μέσα μας να φονεύσουμε το Χριστό και  να ζήσουμε μία ζωή χωρίς Εκείνον, ακόμη και  αν ζούμε στο όνομά Του. Είναι ενδεχόμενο και αν δεν διώκουμε τον Χριστό και την Εκκλησία Του, όπως οι άθεοι, οι αιρετικοί και οι ειδωλολάτρες, να σκοτώσουμε τον Χριστό για να Τον υποκαταστήσουμε με έναν Χριστό, κομμένο και  ραμμένο στα δικά μας μέτρα και  σταθμά. Οι φονικές χειρονομίες εναντίον του Χριστού είναι η άγνοια και  η λησμοσύνη του Θεού…

»Αν γνωρίσουμε, αγαπητοί,  το Χριστό αληθινά, αν Τον έχουμε όσο γίνεται πιο συχνά στη καρδιά και στην προσευχή μας, ει δυνατόν και  αδιάκοπα, αν Τον αγαπήσουμε παράφορα, όπως μας αγαπά και Εκείνος, αν αφεθούμε στην αγκαλιά Του, τότε θα γίνει ο θησαυρός μας! Θα ζωντανέψει μέσα μας. Θα φέρει στην ύπαρξή μας την αληθινή ζωή, γιατί ο ίδιος είναι η Ζωή. Μην αποκτείνουμε, λοιπόν,  σαν τούς κακούς γεωργούς, τον Υιό του Θεού με την άγνοια και τη λησμοσύνη. Αν θέλουμε πραγματικά να γίνουμε κληρονόμοι της δικής Του περιουσίας και  Βασιλείας, ας γίνουμε φίλοι του, αδέλ­φια Του και  παιδιά Του. Ας γίνουμε ένα μ’ Εκείνον που έγινε ένα μ’ εμάς. Ας Τον ποθούμε και ας Τον αναζητούμε, διότι τότε θα κληρονομήσουμε την αδιάσπαστη κοινωνία μαζί Του, που αυτή είναι η Σωτηρία, η Λύτρωση και ο Παράδει­σος. Τότε ως συγκληρονόμοι Χριστού θα απολαύσουμε αυτή την αναφαίρετη πολύτιμη κληρονομία, που ετοιμάσθηκε για μας από την άπειρη αγάπη Του».

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο εκπρόσωπος του Διοικητή της 50ής Ταξιαρχίας Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Μπάρμπας και ο Αντιδήμαρχος Σουφλίου Μιχαήλ Πιτιακούδης. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επήνεσε τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι είναι λίγοι, επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευλάβεια και φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία τόσο του παλαιού όσο και του νεότερου Ναού.

IMG 0165

IMG 0166

IMG 0167

IMG 0180

IMG 0184

IMG 0194

IMG 0210

IMG 0224

IMG 0234