Εγκαίνια Παρεκκλησίου στη Μονή Δαδιάς

04 Ιουν 2022 21:13

Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδιάς, το Παλλάδιο της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, που βρίσκεται μέσα στο απείρου κάλλους προστατευόμενο και περίφημο για την πανίδα και την χλωρίδα του Δάσος της Δαδιάς, εδώ και χρόνια έχει ανεγερθεί προ της εσωτερικής εισόδου της Μονής, για τις ανάγκες των προσκυνητών, Ναΐδριο τιμώμενο επ’ ονόματι του Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους.

Την 4η του μηνός Ιουνίου ε.έ., ημέρα Σάββατο,  έλαβαν χώρα τα εγκαίνια του Ιερού αυτού Παρεκκλησίου με τη αθρόα συμμετοχή πλήθους πιστών από όλες τις περιοχές του Έβρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, αφ’ εσπέρας, εκόμισε τα προς εγκαινιασμό ιερά λείψανα και στη συνέχεια προέστη του Εσπερινού των Εγκαινίων στο Καθολικό της Μονής, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενό της Αρχιμ. Θεόφιλο Βασιλάκο και τους περί αυτόν αδελφούς. Το πρωί της επομένης μετά την ακολουθία του Όρθρου, που εψάλη στο Καθολικό της Μονής, ήρξατο η τελετή των Εγκαινίων και η λιτάνευση των ιερών λειψάνων προς και πέριξ του εγκαινιαζόμενου Ναϊδρίου. Μετά το πέρας του εγκαινιασμού ακολούθησε η πρώτη Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην σημασία των εγκαινίων ενός ναού, μεταξύ άλλων, είπε: «Η τελετή των εγκαινίων ενός ναού είναι η τελετή καθιέρωσης και καθαγιασμού ενός κοινού οικοδομήματος που μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο. Όπως στο αχειροποίητο Θυσιαστήριο του Ουρανού ιερουργείται η σωτηρία των ανθρώπων, ούτω και κάθε θυσιαστήριο Ναού, που είναι τύπος του Ουρανίου, θυσιάζεται και προσφέρεται ο Λυτρωτής του κόσμου…

»Σκοπός των εγκαινίων δεν είναι μόνον ο αγιασμός του Ναού αλλά και ο δικός μας, με τον πνευματικό αγώνα και την εν αληθεία ζωή μας. “Οὕτως ἐγκαινίζεται ὁ ἄνθρωπος, οὕτω τιμάται ἡ τῶν ἐγκαινίων ημέρα”. Σ’ αυτή την πορεία έχουμε οπωσδήποτε οδηγό τον Χριστό. Άλλωστε η κανδήλα, που ανάπτουμε επί της Αγίας Τραπέζης, αυτό ακριβώς συμβολίζει το φως· το Φως του Χριστού. Αυτό το Φως “φωτίζει πάντα ἄνθρωπον ἐρχόμενον εἰς τόν κόσμον”…».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον δραστήριο Ηγούμενο της Μονής και την περί αυτόν αδελφότητα για την φιλότιμη προσπάθεια ανάδειξης και αποκατάστασης της Μονής και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και τον Δήμο Σουφλίου για την προς τούτο συνδρομή τους. Παρέστησαν αφ’ εσπέρας ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης και ο Αντιδήμαρχος Σουφλίου Νικόλαος Γκαϊδατζής και το πρωΐ ο Διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Παπουτσάκης και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου Χαράλαμπος Βομβέλης.

IMG 0011

IMG 0018

IMG 0027

IMG 0067

IMG 0093

IMG 0104

IMG 0659

IMG 0664

IMG 9862

IMG 9869

IMG 9888 e1654344515628

IMG 9902

IMG 9918

IMG 9957

IMG 9991


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.